Ankara ne zaman başkent oldu?

Ankara'nın başkent olmasının yıl dönümü her sene bir dizi etkinlik ile canlandırılıyor ve kutlanıyor.

Ankara 22.05.2021, 18:45 İrem Durak
Ankara ne zaman başkent oldu?

Ankara ne zaman başkent oldu?

Ankara'nın başkent olmasının yıl dönümü her sene bir dizi etkinlik ile canlandırılıyor ve kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk, en büyük eserlerinden olan Nutuk’ta Ankara'nın başkent olma kararının uzun süren görüşme ve tartışmalardan sonra verildiğini açıkça belirtmişti. Peki, Ankara ne zaman başkent oldu?

27 Aralık 1919 tarihinde Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesiyle beraber bu şehir Millî Mücadele'nin karargâhı haline dönüşmüştü. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılması ile beraber yeni Türk devletinin temelleri atılmış oldu. Kurtuluş Savaşı süreci buradan yönetildi. Bu durumda da Ankara, fiilen başkent durumunda yer aldı.

Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının ardından İtilâf Devletleri'nin askerleri İstanbul'dan çekilmeye başladı. İstanbul'un işgalden kurtulmasıyla beraber yeni devletin başkentinin neresi olacağı ile ilgili tartışmalar başladı. Bazı kişiler İstanbul'un başkent yapılmasını istemekteyken meclisin Ankara'da açılması, buraya fiili bir şekilde hükümet merkezi olma niteliği vermişti. Ayrıca Ankara, Türkiye'nin merkezinde yer alan askerî ve coğrafî özellikleriyle de başkent olabilecek konumda yer alıyordu.

İsmet Paşa (İnönü), bir kanun teklifi hazırlayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderdi. "Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara'dır." biçimindeki bir maddelik kanun teklifi kabul edildi (13 Ekim 1923). Kabul edilen bu kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte Ankara yeni Türk devletinin başkenti seçilmiş oldu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11