Ankara Nasıl Bir İldir?

Ankara Türkiye’nin en çok bilinen illerinden birisidir.

Ankara 03.12.2020, 20:17 İrem Durak
Ankara Nasıl Bir İldir?

Ankara Nasıl Bir İldir?

Ankara Türkiye’nin en çok bilinen illerinden birisidir. Türkiye’nin başkenti olduğundan dolayı hem siyasi, hem kültürel, hem sosyal, hem de farklı medeniyetler ve insan toplulukları görmesi açısından sanayi ve mimari alanında kendini pek fazla geliştirmiş ve son zamanlarda ise eğitim, kültür, sanat, ve sağlık gibi pek çok gelişmiş alanda göstermiştir.

Pek çok kişi tarafından yaşanılmak istenen yada yaşanılası görülen Ankara Türkiye için çok fazla önem arz etmektedir. Başta Baş Komutan Mustafa Kemal Atatürk’ün orada bulunması ve pek çok olaya ev sahipliği yapması nedeniyle Ankara Türkler için her zaman en önemli şehirlerden birisi olmuştur.

ANKARANIN KONUMU NEDİR?

Ankara İç Anadolu bölgemizde yer alan, en çok nüfusa sahip ikinci ilimizdir. Bölge genelinde bakacak olursak en çok nüfusa sahip olan birinci ilimiz olmaktadır. Her konuda kendini geliştirerek ve yenileyerek bu zamanlara geldiğinin en önemli kanıtı da vatandaşlarımızın birçoğunun yaşanılası bir yer olarak görmelerinden ortaya çıkarıla bilmektedir.

Kendine has her semtiyle bakanı bir daha dönüp baktıran, her milimiyle kendine aşık eden Ankara Türkiye’nin gözdesi ve göz bebeğidir.

ANKARADA OTURULMASI GEREKN ÖNEMLİ MEKANLAR VAR MI?

Ankara tüm Türk Milleti için oturulmak istenecek yerlerin başında gelmektedir. Özellikle bazı semtleri kendilerine hayran bırakacak yapıdadır. Örneğin;

  • EMEK; AŞTİ’den inenlere hoş geldiniz demesinin yanında eğlence mekanlarının da olduğu bir yerdir.
  • KAVAKLIDERE; Ankaranın en nostaljik semti diyebiliriz. Kendine hayran bırakan bir havası olduğu da ortada.
  • BAHÇELİEVLER; Bahar mevsiminin en fazla yakıştığı semttir. Hem gelişmiş yapısı hem de güzelliğiyle görenleri hayran bırakıyor.
  • GAZİOSMANPAŞA; Etrafında pek çok büyükelçilik bulunduğundan köklü ailelerin vazgeçilmez semti olarak kendini göstermektedir.
  • ANITTEPE; Düzen ve disiplin isteyenlerin yeri.
  • ÇANKAYA; Ankara’nın en kalabalık bölgelerinden birisi olan Çankaya, kendini geliştirmesi ve her mekanın bulunmasıyla bilinen bir semttir.

ANKARADA NE MEŞHUR?

Ankara kendini sanat ve mimaride geliştirdiği için evleri ve yapı biçimleri de kendilerine hayran bırakacak şekilde tasarlanmış ve adlarını Ankara denince duyuracak hale getirmiştir. Pek çok değişim ve konutlaşma nedenleriyle hatta bazen de kendi kendilerine hasarlarla karşılaşan evlerin şu an sayılı örnekleri kalmıştır. Kale içi denilen bölgede şu an sayılı Ankara evlerine ulaşabilirsiniz. Daha çok ahşap ve kerpiçten yapılmış olan Ankara evleri 17, 18 ve 19. yüzyıllardan kalma olup çoğunlukla iki katlı şekilde yapılmıştır. Bazı evler turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Başka bir güzelliği ise kendine görünüşüyle hayran bırakan kedileridir. Ankara kedileri dünyaca tanınmış olmakla birlikte saf kan bir kedi ırkıdır. Gerçek medeniyeti Anadolu’dur. Ankara kedilerini diğer kedilerden ayıran en temel özelliği göz renklerinin ikisinin birbirinden farklı olmasıdır. İri ve yuvarlak yapıda olan mavi ve sarı renkli iki farklı renkte gözleri vardır.

ANKARA TARİHİ NEDİR?

Bugüne kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Ankara’nın adının kaynağı tam olarak bilinmemekle beraber tarih sahnelerinde kendine uzun zamanlar yer bulmuş ve bilinen ilk adını söylentilere göre Galatlar tarafından almıştır ve Yunanca olarak bakıldığında çapa anlamına gelmekte olan Ankyra adını kullanmıştır. Daha sond-ra yine söylentilere göre bu isim zamanla değişerek ve dilden dile söylerken bozulmalara neden olduğundan Ancyre, Engüriye, Engürü, Angora ve Angara adlarıyla anıldıktan sonra Cumhuriyet döneminin ortaya çıkmasıyla birlikte adını tam olarak Ankara diye almıştır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11