Ankara Filyos Arası Kaç Km?

Ankara ile Filyos arası kaç kilometre? Kaç saate gidilir?

Ankara 24.09.2020, 12:49
Ankara Filyos Arası Kaç Km?

Ankara’dan günü birlik ya da hafta sonu kaçmak isteyenler için büyük avantajlar var. Ankara’nın birçok şehre komşu olması ve doğal güzelliği olan yerlere yakın olması Ankaralılar için harika seçenekler ortaya çıkarıyor. Ayrıca Ankara’nın tarihi, geçmişi, kültürel yapısı ve yakınındaki yerlerin de bundan etkilenmesi de böylece gezi planlarına yön verebiliyor. Denizi olmasa da denize çok uzakta bulunmayan Ankara’ya Karadeniz kıyıları yakın geliyor.

Özellikle Filyos oldukça popüler hale gelmeye başlayan yerlerden biri olmaya başladı. Zonguldak’ın ilçesi olan Filyos tarihi dokusu, günübirlik gezilebilecek yerleri ve plajıyla insanları tekrar tekrar davet ediyor ve kendine hayran bırakıyor. Ankara’nın konumunun da güzel olması insanları Filyos gibi birçok yakın yere çekmeyi başarıyor. Hem yüz ölçümü büyük hem de İç Anadolu’da yer alması birçok bölgeye olan konumunu değerlendiriyor. Ankara ile Filyos arası mesafe de yaklaşık olarak 270 kilometre ve 3 saat gibi bir sürede yol alınabiliyor.

Filyos Özellikleri

Tarih boyunca Filyos farklı farklı isimlerle anılmıştır. Tios, Tianon, Tieion ve Tium gibi isimlerle bilinen Filyos; Ereğli ile Amasra arasında kalmakta ve Roma Dönemi’nde yağmalanarak yakılmıştır. Ardından tekrar inşa edilen Filyos balıkçıların ve ticaret yapanların hayatını sürdürdüğü yer haline gelmiştir. Şehir Bizans Dönemi’nde MS 5. Yy’da dini merkez oluş ve Osmanlı ile Selçuklu zamanında da önemini kaybetmeye başlayarak balıkçı köyü haline gelmiştir.

Filyos Beldesi’nin bugünkü yerinde eski şehirden Roma, Bizans ve çeşitli uygarlıklardan izler görülen kalesi; surlar, kemerler, galeriler, savunma kulesi ve tiyatro gibi çeşitli yerlerin görülmesini sağlıyor. 2006 senesinden bu yana bilimsel kazı ve araştırmalar yapılırken kalede Hellenistik Devir’e ait çanak çömlek ile yapılar bulunmuştur. Bu da dönemin ne kadar zengin bir ticarete tanıklık ettiğinin göstergesi sayılmıştır. Su kemerinin yakınında da meydan çeşmesine benzer anıtsal bir meydan bulunmuştur. Tiyatro çalışmalarında da mermerden iki heykel parçasına rastlanmıştır.

Bu şirin ve etkileyici yerin kazılması Karadeniz tarihi ile arkeolojisi bakımından önem taşımaktadır. Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında bulunan ve kazı çalışmaları yapılan tek ve ilk kent olma özelliğine sahiptir. Bulunacak kalıntı, bilgi ve belgeler tarihe ışıklık edebilir ve şu ana kadar görülen bazı şeyler de büyük bir kent olabileceğinin göstergesi olarak düşünülmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11