Ankara'da Sebze Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Sebzeler mevsimi geldiği zaman toprağa ekilmelidir yoksa tohum tutmaz ve ölür. Peki sebze tohumu ne zaman ekilmelidir?

Ankara 05.09.2020, 16:08 05.09.2020, 16:09
Ankara'da Sebze Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Havaların ısınması ile birlikte sebzelerin tohumlarının ekinleri ile fide dikimleri yapılmaya başladı. Ankara'da sebze ve fide dikimi yapmak isteyenler Ankara'da sebze tohumu ne zaman ekilir sorusunun cevabını merak ediyor. Peki ekim ile dikim esnasında nelere dikkat edilmeli ve nasıl bir işlem gerçekleştirilmelidir?

Ankara'da Hangi Ayda Ekim Başlar?

Ankara'da mart ayının 15'inden sonra biber, domates, havuç, dereotu, kabak, bezelye, karnabahar, salatalık, maydanoz, mısır, patlıcan, roka, marul, ıspanak, tere, fasulye, pırasa gibi sebzelerin tohumları toprakla buluşmaya başlamaktadır. Mart ayının ortaları ile nisan ayları tohum ekim zamanlarının ideal olduğu zamanlar olarak bilinmektedir.

20 mayısa kadar sebze tohumlarının ekimi yapılabilirken geç ekilen tohum da verin bir nebze olsun düşmektedir. Mayıs ile nisan aylarında karpuz ve kavun tohumları da belirlenen yerlere dikilmektedir.

Ankara'dan Sebze Fideleri Ne Zaman Dikilir?

Ankara'da nisanın 15'i ile beraber sebze fidelerinin dikimine başlanmaktadır. Genelde gecelerin soğuk olması ile beraber fidelerin donmaması için Ankara'da sebze fidesi dikimi için en ideal zamanı Mayıs ayının ilk haftası olması belirtiliyor. Fideciler, “Geceleyin Ankara'da soğuk geçer ama sebze fideleri geceleri büyür, gece bir gelişmez. Dolayısıyla fidelerin ekimi için biraz daha beklenmesi gerekir.” diyor. Akşamüzeri dikilen fideler sabaha kadar suyu rahat bir şekilde düğün izni olacağından dolayı sonraki gün güneşe dayanıklı olacaktır.

Sebzenin dikimi esnasında pidelerin üzerine çok bastırılması ve üstünün yalnızca toprakla kapatılması önerilmektedir. Maydonoz, tere, taze soğan, fesleğen, dereotu, roka ve nane gibi otların tohumu ya da fidelerinin süt bir şekilde ekilip dikilebileceği Belirtiliyor.

Fideler Arası Mesafe

Mor lahana, marul, iceberg gibi türlerin 30'ar santim arayla dikilmesi gerekmektedir. Ancak her fidenin türüne göre aralıkları değişebilir. Örneğin domatesler büyüdükçe yanlarına devrilmemeleri için Sırıkla destek verilmesi gerekmektedir. Bir de salatalıklar çok çabuk şekilde mantar kaparlar ve sularken yapraklarına su değmemelidir.

Salatalık fideleri ip ya da sırık yardımıyla yerden yükseltilmeli veya altına yerle bağlantısını kesecek ahşap malzeme konmalıdır. Biberlerin fideleri de sevmektedir. Fasulyeler ise her deliği 3'er adet atılacak şekilde dikilmelidir. Dikilen fidelerin köklerinin kolay bir şekilde ilerlemesi için güneş ışığından faydalanması önemlidir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36