Ankara Atatürk Evi

Ankara Atatürk Evi Müzesi giriş ücreti ne kadar? Ankara Atatürk Evi nerede? Ankara Atatürk Evine nasıl gidilir? Ankara Atatürk Evi ne zaman kuruldu? Ankara Atatürk Evini kim kurdu?

Ankara 02.10.2020, 13:25
Ankara Atatürk Evi

Bilindiği üzere Atatürk'ün doğmuş olduğu ve çocukluk dönemini geçirdiği Selanik'te bulunan baba evi I. Dünya Savaşı'nın sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılması üzerine vatan topraklarının dışında kalmıştır. Lozan görüşmeleri Atatürk’ün Selanik’i vatan sınırları içerisine dahil etme isteği yerine getirilmemiş ve Atatürk Bundan büyük bir üzüntü duymuştur.

Devletimizin kurucusu olan ulu önder Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü nedeniyle yurt genelinde gerçekleştirilen kutlama çalışmaları sırasında Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu 6 Kasım 1980 tarihinde bir toplantı gerçekleştirmiştir.

O zamanın Yönetim Kurulu Başkanı Galip Gençoğlu “Atatürk'ün Selanik'te doğmuş olduğu ve çocukluk ile gençlik yıllarını geçirdiği memleketinde idari rejime kavuşturulması için kadar arkadaşları ile beraber çalışmış olduğu tarihi evin aynı ölçüler içerisinde bir benzerinin Ankara'da yaptırılmasına” dair verdiği öneri Başbakan vekilleri Cemal Sümer ile Polat öğün yönetim kurulu üyeleri olan İrfan Bozer, Turhan Yalçın, Muin Ekşi, Yakup Köseoğlu, Ekrem Ekinci, Yaşar Eraydın, Sabahattin Parla, Halil Yılancıoğlu ve genel sekreter olarak bulunan Mehmet Aydın telefondan coşku ve büyük bir heyecan içerisinde karşılanarak gerekli izinler alınmış formaliteler tamamlandıktan sonra faaliyete geçirmiştir.

Galip Gençoğlu'nun başkanlığının ardından yönetim kurulundan sonra görev başına getirilen Necdet Esen Başkan vekillerinin Ahmet Çavuşoğlu, Süleyman Akyol ile üyeler Abdurrahim Gümüş, Turan Kurdoğlu, Sabahattin Parla, Ali Bitirim, Teoman Keskin, Turgut Ergün, İlhami Tuncay ve Erol Onar aynı hassasiyet ile çalışmalara devam etmiş ve Atatürk'ün çok severek kendi elleriyle kurmuş olduğu Atatürk Orman Çiftliği'nde tahsis edilmiş olan arazi üzerine 19 Mayıs 1981 gününde saat 17'de Başbakan Bülent Ulusu tarafından evin temel atımı gerçekleşmiştir. Bu değerli Eser 10 Kasım 1981 tarihinde de devlet başkanı Orgeneral Kenan Evren tarafından açılmıştır.

Ankara Atatürk Evi Bölümleri

1. katta taşlık, kiler ve hizmetçiler odası bulunmaktadır. Sokak kapısından içeri girildiğinde taşlığa girilmiş olur. Taşlık matla taşlarından yapılan ve zemin döşemesi ile inşa edilmiştir. Bahçe bir duvara gaz lambası asılmıştır. Kapının sonuna gelen duvarda zahire sandığı, elek, çömlek, et kütüğü gibi çeşitli eşyalar kimler kısımda döşenmiştir. Hizmetçiler odasının bulunduğu zeminin üzerine de hasır konmuştur.

2 katta sofa, mutfak, misafir odası ve oturma odası bulunur. Bu bölümde evin kısımlarında stilize edilen şekiller bulunur. Atatürk'ün annesinin oturma ve yatak odası basit şekilde döşenmiştir. Misafir odasında ise kapaklı pirinçten büyük bir mangal dikkat çekmektedir. Evin üçüncü katında yine sofa Atatürk odası ve müze odası bulunmaktadır.

Ankara Atatürk Evi Adresi

Atatürk Orman Çiftliği, Gazi Mahallesi / Ankara

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35