100. Yıl Anıtı Başkent’te yükselecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyetin 100. yılına yakışacak bir anıt inşa etmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara 13.10.2021, 15:25 15.10.2021, 15:02 İrem Durak
100. Yıl Anıtı Başkent’te yükselecek

100. Yıl Anıtı Başkent’te yükselecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyetin 100. yılına yakışacak bir anıt inşa etmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Dikmen Çaldağ bölgesinde inşa edilecek anıt için yarışma sürecine başladı. “2023 Cumhuriyetin 100. Yılı Anıtı Yarışması”nın taslak şartnamesini hazırlamış olan Büyükşehir Belediyesi, mayıs ayına kadar Türkiye’nin dört bir yanından yapılacak başvuruları kabul etmiş olacak.

Ankara’da ortak akıl yönetim anlayışı ile birçok proje imzalayan Büyükşehir Belediyesi, Ankara’nın simgelerinden olacak yeni bir anıtın yapımı için çalışmalarına başladı.

     Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, “2023 Cumhuriyetin 100. Yılı Anıtı Yarışması” için taslak şartnameyi hazırlayıp yarışma sürecine geçti. Dikmen Çaldağ bölgesine inşa edilecek anıt için Türkiye’nin dört bir tarafından yarışmaya katılacak proje sahipleri, mayıs ayına kadar başvuru gerçekleştirebilecek. Akademik kurul tarafından oluşturulan jüri tarafından değerlendirilip sonuç alınacak.

Anıt Dikmen Çaldağ Bölgesinde Yükselecek

Akademik Kurul tarafından oluşturulan jüri tarafından gerçekleştirilecek değerlendirme sonucu yarışmayı kazanmayı başaran anıt, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya ilk girişini sağladığı nokta olarak bilinen Çankaya Dikmen Çaldağ bölgesine inşa edilecek.

Cumhuriyete, Ankara’ya ve Türkiye’ye yakışır bir eser kazandırmayı istediklerini ifade eden Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, yarışmayla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biz de Cumhuriyetimizin 100. senesinde cumhuriyetimizi bir anıtla taçlandıralım istedik. Bunun için de sayın başkanımızın oluru ile bir yarışma sürecine girdik ve 2023 Cumhuriyetin 100. Yılı Anıtı Yarışması’nı başlattık. Jüri ve raportörlerimizi oluşturarak ilk jüri toplantımızı ağustos ayında yaptık. Eylül ayında ise ikinci defa çok değerli kişilerden oluşan jürimizle toplandık. Bu toplantıların sonucu olarak şimdi teknik şartnamemizi hazırlamaktayız. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki ay ilana çıkacağız. Hedefimiz mayıs ayına kadar eserlerin teslim alınması.”

Ankara’nın Seyir Tepesi Cazibe Merkezine Dönüşecek

    Anıtın yapımıyla beraber turizmin canlanacağı bölgenin aynı  zamanda bir cazibe merkezi haline dönüştürüleceğini ifade eden Ödemiş, dünyadaki örnekleri anlatarak şu şekilde konuştu:

“Cumhuriyet anıtımız, açılacak Cumhuriyet Müzesi ile beraber Amerika’daki Özgürlük Anıtı gibi mutlaka zaman içerisinde o bölgeyi turizm açısından bir cazibe merkezi haline dönüştürecek. Anıtı yapmayı planladığınız Dikmen Çaldağ’da çok sayıda telsiz antenleri de bulunuyor. Bu kentimiz için görsel bir kirlilik oluşturuyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın burada bulunan antenleri tek bir proje üzerinde toplayacağı bir çalışmayı başlattığını da bilmekteyiz. Bu çalışmalar bitirildiğinde ve anıt yerleştirildiğinde çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışması da gerçekleştirilecek. Aynı yerde Sayın başkanımızın oluru ile Cumhuriyet Müzesi de kurulacak. Ankaralı hemşehrilerimize yeni bir rekreasyon ve dinlenme alanı da kazandıracağız. Şu anda Ankara'nın seyir noktası diyebileceğimiz bu alanı böylesine güzel eserler ile donatacağız.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11