Simülasyon Nedir?
Simülasyon kelime anlamı nedir? Simülasyon ne zaman icat edildi? Sanal simülasyon nedir?
19 Ekim 2020 Pazartesi 10:59
Teknolojik hayatın yansımaları hayatımızda oldukça geniş bir yer kaplamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok farklı terim de hayatımıza girdi. Bunların ne anlama geldiği, hangi alanlarda ne için kullanıldığı çoğu zaman doğru bilinmese de yine de teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ile birlikte hem öğrenmeye çalışıyoruz hem de gelişime ayak uyduruyoruz.
Simülasyon son yıllarda adını çok sık duyduğumuz bir terim olsa da tam olarak ne olduğu konusunda pek bir bilgimiz yok. Yazımızda simülasyonun ne olduğu ve nelerde nasıl kullanıldığı ile ilgili detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
Simülasyon aslında farklılık demektir. Bir şeyin benzeri ya da sahtesi olarak kullanılmaktadır. Teknik olarak bakıldığında gerçek bir dünya sisteminin ya da sürecinin işletilmesi kısmında zamanda taklit edilmesi olarak açıklanabilir. Nesneler arasında bir geçiş yaşanarak anlık olarak taklit edilir.
Simülasyon kelimesi Latinceden hayatımıza girmiştir. Bilgisayara göre bir modelleme ve bu programa göre de sistemin davranışlarının izlenme şeklidir.
Hangi Alanlarda Simülasyon Kullanılır?
Aslında simülasyon hayatımızda genellikle eğitimlerde yer alıyor. Örneğin uçuş eğitimlerinde genellikle simülatör kullanılarak uçak kullanımı taklit edilir ancak gerçekten bir uçak kullanıyormuş gibi tüm uygulamalar gerçeğe yakın bir şekilde gösterilir. Uçak simülatörü aslında bir pilot için uçağın motorunu taklit eden bir sistemdir.
Yani pilot simülasyon sayesinde uçuş eğitimi alır ve gerçek bir uçak kullanıyormuş gibi tüm uygulamaları yapabilir. Simülasyon gerçeğe yakın bir taklit sistemidir. Ve oldukça ileri bir teknoloji gerektirmektedir. Ayrıca birçok ehliyet kursunda da simülasyonlar kullanılmaktadır. Böylece yeni direksiyon eğitimi alan kişiler henüz trafiğe çıkmadan ekran başında trafiğe çıkmış gibi bir eğitim alırlar.
Simülatörde birebir aynı şekilde trafikteymişsiniz gibi uygulamalar yapılır burada amaç direksiyon hakimiyetinizi doğru bir şekilde kazandırmak olmaktadır. Uçuş eğitimlerindeki gibi aynı amaca hizmet eden simülatörler böylece ehliyet alacak kişileri trafiğe hazırlamaktadır.
Simülasyon Nasıl Kullanılır?
Simülasyon tekniği bir ileri teknoloji gerektirir. Eğitim çeşidine göre kullanımlar farklılık gösterebilmektedir. Bunun için bir teknik bilgi gerekir. Zaten eğitim amaçlı simülatörler tüm uygulamaları içinde barındırır ve kullanım kolaylığı sağlar.
Simülasyon Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
- Özellikle eğitim amaçlı verilen simülatörler çok fazla avantaja sahiptir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sistemin etkisini ve eksikliğini görerek sistemi daha çok iyileştirebilirsiniz
- Sistem sırasında bir sorun oluştuğunda olacakları tahmin ederek duruma göre hareket edebilirsiniz
- Dilediğiniz veriyi kaydedebilir ve daha sonra kullanabilirsiniz
- Sistem yetersiz kalıyorsa bu durumda simülasyon tekniklerinden yararlanarak sistemi yeterli seviyeye getirebilirsiniz
Bu gibi avantajlar simülasyon tekniğini oldukça cazip hale getiriyor ancak buna rağmen sistem teknik bir eğitim gerektirdiği için eğitim maliyetleri çıkabilir. Her çalışana bu eğitimi vermek kurumlar için belirli bir maliyet gerektirebilir. Bu nedenle maliyetli bir teknik olduğunu söyleyebiliriz.