Motor Arıza Lambasının Yanması
Araçtaki sürücüleri en tedirgin eden mevzulardan biri ise motor arıza lambası/göstergesi. Peki bu gösterge ne anlam ifade ediyor?
15 Kasım 2020 Pazar 00:14
Motor Arıza Lambasının Yanması
Araçtaki sürücüleri en tedirgin eden mevzulardan biri ise motor arıza lambası/göstergesi. Peki bu gösterge ne anlam ifade ediyor?
Otomobillerin ön tarafında bulunan ve üstünde motor resmi bulunan sarı lamba motor arıza lambasıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere motor arızası yaşanması durumunda ya da araçta öngörülen limitlerden fazla zehirli olan egzoz gazı emisyonu yapılan durumlarda yanar. Yandığında da motor işletim sisteminde oluşan arızaların nümerik kodu, saati ve tarihi kaydedilir. Sonrasında aracın obd soketine bağlanmış olan cihaz ile arıza kodunu öğrenmek mümkün olur. 1996 yılından sonra üretilmeye başlayan ve her otomobil ile kamyondan küçük olan taşıtta bulunması gerekli olan zorunlu ve standart ikaz lambasıdır.
Motor arıza lambası
Motor arıza lambası ayrıca arıza lambası olarak da geçmektedir. Büyük bir ihtimalle sensörlerde problem yaşandığında bu lamba yanar. Servise gidildiğinde araca cihaz bağlanıp hatanın nerede olduğu bulunur ve o parça değiştirilip ya da parça değişmesine gerek kalmadan yalnızca tekrar program yüklenerek sorun hallolur. Sürüş sırasında bu lambanın yandığı görülürse panik yapılmamalıdır. Motorda herhangi bir yanma ya da patlama olmayacaktır. Uygun bir yerde sağa çekmek ve hava filtresinin üstünde, motorun üstünde yer alan sensörleri yerinden çıkmış olan ya da gevşeyen var mı diye elle kontrol etmekte fayda vardır. Bu işlem yapılırken elin yanmamasına özen gösterilmelidir. Problem devam ediyorsa da aracı servise götürmek gerekecektir.
Bazı araç markalarında ve kullanma kılavuzlarında egzoz kontrol sistemi arıza lambası olarak da geçmektedir. Ancak yanması yalnızca egzoz ya da aracın emisyonu ile ilgili olmak zorunda değildir. Örnek olarak bazı araçlarda kızdırma bujilerinde arızadan ötürü lamba yanabilir. Yani egzoz ile ilgili olacak diye kişinin kendini şartlayıp servisi farklı sorun olmasına şaşılmamalıdır. Bu sebeplerden dolayı motor arıza ışığı denmesi daha doğru olacaktır. hafif olan nedenlerden dolayı sensörün üzerine pisliğin gelmesi, kötü yakıt gibi çeşitli sorunlardan dolayı ışık kendiliğinden sönebilir. Fakat sönmezse de vakit kaybetmeden servise gitmek daha büyük sorunların oluşmasını engelleyecektir. En doğrusu cihazla arıza testi yaptırıldığında anlaşılacaktır.
Ayrıca herhangi bir ufak sarsılma ya da hasarsız kazadan dolayı da motor arıza ışığı yanabilir. Genellikle ufak bir sarsıntı ya da sallanma anlarında da araçta çeşitli göstergelerin ışıkları yanar. Önemli olan panik etmemek ve arabayı uygun bir yerde durdurup manuel kontrolü sağlamaktır. Her aracın gösterge ışıkları hemen hemen aynıdır. Ufak tefek farklılıklar olsa da en net bilgi ancak servise gidildiğinde alınabilir. Dolayısıyla hem maddi hem de manevi olarak yaşanabilecek çeşitli kayıpların önüne geçebilmek adına düzenli kontrollerin yapılması, sorun olması durumunda da aracı servise götürmek en doğrusu ve mantıklısı olacaktır.