Favipiravir nedir, ne işe yarar? Favipiravir corona virüsüne iyi geliyor mu?
Düünyayı etkisi altına alan corona virüsü nedeniyle ölüm sayısı gitgide artarken Türkiye'de de ilk ölüm gerçekleşti. Türkiye'de vaka sayısı 98'e yükselirken vatandandaşlar corona virüsüne önelem almak için araştırma yapıyor. Çin Büyükelçiliği ise bir açıklama yaparak Favipiravir isimli ilacın corona virüsüne iyi geldiği belirti. Bu gelişme sonrası Favipiravir nedir, ne işe yarar? Favipiravir içeren ilaçlar nelerdir? soruları sorulmaya başlandı.
18 Mart 2020 Çarşamba 16:35
Birçok ülkenin bilim insanları, başta Çin olmak üzere dünyanın her yerine yayılan ve 7 binin üzerinde kayıplara yol açan koronavirüs için aşı ve ilaç arayışına girdi. Birçok ülke aşı ile ilgili deneyler yaparken Çin Büyklçiliğinin açıklaması dikkat çekti.
Çin Büyükelçiliği Twitter hesabından açıklama yaparak "Favipiravir isimli ilacın covid-19 iyileşme sürecini 11 günden 4 güne indirdiği kanıtlandı! 2014’ten beri Japon eczanelerinde bulunan ilacın etkinliğini Çin Ulusal Biyoteknoloji Merkezi başkanı Zhang Xinmin Salı günü yaptığı toplantıda anlattı." diye tweet atarken corona virüsüne karşı önlem almak isteyen isteyen vatandaşlar Favipiravir nedir, ne işe yarar? Favipiravir içeren ilaçlar nelerdir? sorusunu sormaya başladı.
FAVİPİRAVİR NEDİR?
T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya'nın Toyama Chemical tarafından birçok RNA virüsüne karşı aktivite ile geliştirilen bir antiviral ilaçtır. Şubat 2020'de Favipiravir Çin'de ortaya çıkan COVID-19 hastalığının deneysel tedavisi için inceleniyordu
Çin'deki klinik deneyler, "Favipiravir" isimli bir ilacın, yeni tip corona virüs (Kovid-19) karşı mücadelede etkili olduğunu ortaya koydu.
Çin'in CGTN kanalının haberine göre Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi Başkanı Cang, basına yaptığı açıklamada, Şenzen kentinde 80 yeni tip corona virüs hastasını kapsayan bir klinik deney yapıldığını belirtti.
Cang, denemenin, Favipiravir'in, hafif vakalar için iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirebildiğini gösterdiğini bildirdi.
Vuhan kentinde yapılan diğer bir klinik deneyde, ilacın ateş süresini ortalama 4,2 günden 2,5 güne indirdiğinin tespit edildiğini aktaran Cang, ilacın önemli bir yan etkisinin gözlemlenmediğini ifade etti.
Cang, "Favipiravir, 2014'den bu yana Japonya pazarında bulunuyor ve hiçbir belirgin yan etki görmüyoruz." diye konuştu.
Açıklamada, Remdesivir dahil diğer ilaçların klinik denemeleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.
İyileşmenin ardından Kovid-19'un kişide yol açtığı hasar hala netlik kazanmazken, daha fazla tıbbi gözleme ihtiyaç duyuluyor.
Cang Şinmin,15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Çinli bilim adamlarının 70 bin kadar ilaç ve kimyasal bileşeni incelediğini, bunlardan 100'ünün laboratuvar ortamında test edilmek üzere seçildiğini belirtmişti.