Blockchain teknolojisi nedir?

Son zamanlarda sık sık adını duyduğumuz kripto ya da elektronik para olarak bilinen Bitcoin‘in görünmeyen yüzünde aslında bir Blockchain Teknolojisi bulunuyor.

19 Nisan 2021 Pazartesi 19:30

Blockchain teknolojisi nedir?

Son zamanlarda sık sık adını duyduğumuz kripto ya da elektronik para olarak bilinen Bitcoin‘in görünmeyen yüzünde aslında bir Blockchain Teknolojisi bulunuyor. Peki Blockchain teknolojisi nedir?

Bloklardan oluşmuş olan zincir yapıdaki Blockchain(Blok Zinciri),şifrelenen işlemlerin takibini gerçekleştiren dağıtık yapıda bulunan bir veritabanı sistemi olarak bilinmektedir. Para transferlerinde her adım bir bloğu oluşturmaktadır. Örnek olarak göndericinin ismi, gönderilen tutar şeklindeki bilgilerden her biri bir blok olmaktadır. Transfer işlemi sırasında oluşturulmuş olan bu bloklar şifrelenir, asla değiştirilemez ve kırılamaz duruma getirilir. Bu bloklar tüm ağda yer alan herkese dağıtılır ve herkeste de aynı şifreli bilgiler bulunur. Blockchain’ in merkeziyetsizleştirilmiş olması da bu teknolojiye dayanmaktadır. Blok üzerinde yer alan bilgiler yalnızca üzerlerinde belirtilmekte olan alıcı ve satıcı tarafından işlenebilmektedir. Bunun yanı sıra Blockchain teknolojisi şeffaftır, istemiş olan herkes şu ana kadar biriken blokları inceleyerek onları gözden geçirebilmektedir.

Blockchain teknolojisi bireysel kullanıcılar için dijital kimlik üstünde bugüne kadar benzeri olmayan bir kontrol imkanı tanımaktadır. Dolayısıyla küresel açık bir hesap defteri bulunan blockchain yalnızca kripto paraların üretimi için değil birçok farklı alan için geçerli saklama, yönetme ve depolama gibi işlemler için de kullanılabilmektedir. Dijital kimliğe sağlamış olduğu imkan onu güven ekonomisinin anahtarı olarak kılmaktadır. Bu açıdan blockchain yalnızca finans sektörü ile sınırlı kalmıyor, dijital teknolojinin sunmuş olduğu imkan işletmeler tarafından da fırsata dönüştürülüyor. Bu yönü ile blockchain teknolojisinin dördüncü sanayi devriminin merkezinde bulunduğu öne sürülüyor. Öyle ki önümüzde yer alan süreçte teknolojinin hayatımızda oluşturacağı büyük etkinin büyük veri, sosyal medya, robotlar ya da yapay zeka ile oluşmayacağını ifade eden Don Tapscott gerçek devrimin sanal-dijital paranın temelini oluşturmuş olan blockchain olduğunu ifade ediyor. Blockchain teknolojisi ile çeşitli sektörlerin teknolojiyle entegre olarak bulunmasını sağlayan önemli adımlar bulunmaktadır.

Uluslararası ticaretin kolaylaştırılması için dijital teknolojinin sunmuş olduğu imkanları kullanmakta olan teknoloji devi IBM Avrupa’nın en büyük bankaları arasında bulunmakta olan kuruluşlar ile blockchain teknolojisi üstünden dijital ticaret zinciri konsorsiyumu kurulumu girişiminde bulundu.

Dünyanın en büyük deniz taşımacılığı operatörlerinden biri olan Maersk Line şirketi uluslararası sularda devam eden gemi ve yüklerin (konteyner) operasyonu içerisinde vakit ve maliyetten kazanılması, sürecin hızlanması ve evrakların prosedürlerinden kurtulmak amacı ile IBM ile stratejik iş birliği yoluna gidip blockchain altyapısını kullanmaya başladı.

Gıda güvenliği ile ilgili olarak tedarik zincirini blockchain teknolojisi ile izlemek için dünyanın sayılı büyük gıda devleri Walmart, Nestle, Unilever, Dole, Kroger benzeri şirketler de IBM ile anlaşmıştır.

İsveç tapu sicil kayıtlarının yönetilmesi ve saklanması blockchain ile gerçekleştirmek için adım atmaktadır. Özet geçilecek olunursa dijitalleşmenin çıktısı olan blockchain teknolojisinin getirmiş olduğu fırsatların arasında bilim, sanayi, sağlık benzeri sektörler ve alanlarda hayatımızın kolaylaştırılması ile iş yapış biçimlerimiz değişmektedir.