Yaşlılıkta yaygın kas hastalığı: Sarkopeni! İşte belirtileri!
Sarkopeni, halk arasında kas erimesi olarak bilinmekte olan, genel olarak kat kütlesi, kas kuvveti ve işlevlerinde azalma ile seyretmekte olan ilerleyici ve yaygın bir kas hastalığıdır.
29 Nisan 2022 Cuma 18:20
Yaşlılıkta yaygın kas hastalığı: Sarkopeni! İşte belirtileri!
Sarkopeni, halk arasında kas erimesi olarak bilinmekte olan, genel olarak kat kütlesi, kas kuvveti ve işlevlerinde azalma ile seyretmekte olan ilerleyici ve yaygın bir kas hastalığıdır. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan yeni sağlık problemi sarkopeni, kronik hastalıklar, fiziksel aktivitede düşüklük ve yetersiz beslenme sonucunda görünüyor; hastada protein sentezi, kas yıkımı ve kas yağ içeriği kaybına sebep oluyor!
Yaşlanma, anne karnından başlayıp yaşamın sonlanmasına kadar süren bir süreç olarak yaşamımızda yer buluyor. Zamana bağlı olarak, hastalık söz konusu olmadan anatomik yapı ve fizyolojik işlev değişiklikler oluşuyor. Beslenme problemleri, kronik hastalıklar yaş aldıkça etkisi yükselen faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra kas gücü ile performans kayıpları ile ortaya çıkan ve son yıllarda ciddi bir artış gösteren “sarkopeni” önlenmediği takdirde yaşlıların sağlık koşullarını olumsuz yönde etkiliyor.
İLERLEYEN YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLEN SAĞLIK SORUNU: SARKOPENİ (KAS ERİMESİ)
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 yaş ve üzeri bireyleri “yaşlı” olarak sınıflandırıyor. Son yıllarda ortaya çıkan bilimsel gelişmeler doğrultusunda yaşlılık dönemlerinde farklılıklar yaşanıyor.
Yaşlılığın seyrinde ve vücut fonksiyonlarında oluşan değişikliklere göre yaşlılık dönemleri; 65-74 yaş arası “geç yetişkinlik”, 75- 84 yaş arası “yaşlılık” ve 85 yaş ve üzeri de “ileri yaşlılık” olarak sınıflandırılıyor
Bu yaş aralığı geçişleri, beslenme durumunu da etkileyerek yetersiz beslenmeye neden olabilecek bazı değişiklikler yaşanmasına sebep oluyor.
Yaşla birlikte görülme sıklığı artan yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar, bu hastalıklara özel diyetlerin uygulanmasını da gerektiriyor.
Ayrıca son yıllarda özellikle yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan, kas gücü ve performansındaki kayıplara neden olan “sarkopeni” de büyük artış gösterirken beslenme daha da önem kazanır hale geliyor.
Sağlıklı yaşam alanında uluslararası referans kurumlardan en güncel bilgileri kamuoyunun dikkatine sunan Sabri Ülker Vakfı, sarkopeni konusunda alınması gereken önlemleri sıraladı.
İLERLEYEN YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLEN SAĞLIK SORUNU: SARKOPENİ (KAS ERİMESİ)
İLERLEYEN YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLEN SAĞLIK SORUNU: SARKOPENİ (KAS ERİMESİ)
Azalan iskelet kası kas gücü ve fiziksel performans ile ortaya çıkan Sarkopeni, yaşlanmaya bağlı kas kütlesi kaybı olarak tanımlanıyor. Kronik hastalıklar, fiziksel aktivite düşüklüğü ve yetersiz beslenme sonucunda ortaya çıkan Sarkopeni, protein sentezi, kas yıkımı ve kas yağ içeriği kaybına neden oluyor.
Kullanılan tanı kriterlerine göre yüzde 8 ile yüzde 40 oranında görülen Sarkopeni, kas kütle ölçümü, kas gücü ve fiziksel performansı (yürüme ve denge testleri) değerlendiren fonksiyonel testler ile belirleniyor.
Sarkopeninin önlenmesinde, egzersiz ve fiziksel aktivite, beslenme destek tedavisi ve hormonal yaklaşımlar büyük önem taşıyor. Yaşlılıkta sağlıklı beslenme de kas kütlesini, gücünü ve fonksiyonunu etkileyen sarkopeninin önlenmesinde önemli bir rol oynuyor.
SARKOPENİYE KARŞI KALİTELİ VE YETERLİ PROTEİN TÜKETİLMESİ GEREKİYOR!
Protein her yaşta olduğu gibi yaşlılıkta da oldukça önemli işlevlere sahip, dengeli ve yeterli beslenme için mutlaka yer alması gereken bir besin ögesi. Sağlıklı ve yeterli protein tüketimi de sarkopeninin önlenmesinde oldukça etkili.
Protein tüketiminin sarkopeniye olumlu etkilerinin yanı sıra yaşlılık dönemindeki diğer katkılarına da bakacak olursak
Vücut organlarının yapıtaşı,
Hücre yenilenmesi,
Vücudun dış etkilere karşı korunması,
Bağışıklık sisteminin güçlenerek hastalıklara karşı direnç gelişmesi,
Düşme, incinme ve kırıklarda hızlı iyileşmenin sağlanması,
Kas dokusunun korunması ve güçlenmesi için, protein gereklidir.
Protein bütün hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunuyor. Ancak besinler içerdikleri protein miktarı ve içerdikleri proteinlerin vücutta kullanılma durumu bakımından elbette farklılık gösteriyor. Yumurta, et (kırmızı et, balık, tavuk ve hindi), et ürünleri, süt ve ürünleri gibi hayvansal besinlerden sağlanan protein, kaliteli protein olarak nitelendiriliyor.