UHT Süt Nedir? UHT Süt Zararlı mı?

UHT süt nedir? Uht süt zararlı mı? Pastörize süt zararlı mı? Uht süt nedir? Hamilelikte UHT süt içilir mi? UHT süt kaynatılır mı? UHT süt markaları nelerdir?

8 Ekim 2020 Perşembe 12:03

Süt ürünleri ile beraber, süt ürünlerinden yapılan ürünlerin hayatımızda yeri oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Çoğu insan bu ürünleri yapmak için, değişik süt türleri kullanıyorlar.

Fakat piyasada UHT süt olarak bilinen ve bu sütün yararlı mı veya zararı var mı konusu hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler bulunuyor. Yazımızı okumanız bundan sonra alacağınız süt hakkında sizlere daha iyi bilgi verecektir.

UHT süt olarak bilinen ve kutu halinde pişirilmesi gerekmeden satın alınan sütler, çiğ olarak alınan sütlerden çok farklıdır. Pastörize edilmiş şekilde olan UHT sütler, çiğ olarak alınan ve kaynatıldıktan sonra kullanınan ürünler gibi kaliteli bir ürün meydana getirmiyor. Kalite olarak çiğ sütten daha düşüktür. Zararı ise çiğ süte nazaran az da olsa bulunmaktadır.

UHT Süt Nedir? UHT Raf Ömrü Nasıldır?

UHT süt kutu haline gelmeden farklı işlemelerden geçerek ve daha sonrasında pastörize edilerek kutulanan, uzun ömürlü süt demektir. Kutu halinde olan ve ağzı açılmadığı sürece son kullanım tarihine kadar geçerli olan ve açıldığı zaman bozulmadan kullanabileceğiniz süttür.

UHT sütler kutulara koyulurken, ağzı açılmadan ne kadar saklanacağı ve son kullanım günün hangi gün olacağı belirtilen sütlerdir. Bu sütlerin çiğ sütlere göre besin değeri daha azdır. İnsan sağlığına ise faydası, çiğ olarak alınan ve çiğ sütten yapılan ürünlere göre daha az olmaktadır. Her zaman için çiğ sütten süt ürünlerinin yapılması daha sağlıklıdır.

UHT Sütün Yarar ve Zararları Hakkında

Ulaşılması oldukça kolay olan ve alındıktan sonra çiğ süt gibi kaynatılmak zorunda olmayan UHT süt çeşidi, insan sağlığı için çok faydalı sayılmamaktadır. Çok fazla zararı olmasa bile, faydasının görülmesi isteniyorsa mümkün olduğunca süt ürünlerini çiğ süt alarak yapmak en uygun olandır.

UHT sütün zararlarını şu şekilde söyleyebiliriz.

UHT sütler açıldıktan sonra çabuk bozulan cins süt olduğu için, bekletilmesi halinde insan vücuduna zararlı bakteri olarak geri döner.

Kutusundan açılmasa bile bekletilen UHT sütler, uzun süre beklediğinde besin değerini kaybeder.

Bunların dışında ise; UHT sütlerin kutulara paketleme aşamasında koyulması iyi yapılmazsa, bu zarar olarak insan vücuduna etki eder.

UHT Süt ve Pastörize Süt Arasında Olan Farklar Nelerdir?

Süt almak isteyen tüketicilerin süt alırken dikkat ettiği bazı hususlar bulunuyor. Özellikle iki seçenek arasında kalmaktadırlar. Süt alırken insanların bazıları kullanım amacı gereği UHT süt alırken, diğerleri ise pastörize edilmiş veya çiğ olarak süt almaya tercih ediyorlar. Muhallebi gibi sütlü tatlıları yapmak için genellikle insanlar, UHT sütler kullanırken, yoğurt veya diğer süt ürünlerini yapmak için ise, çiğ sütü tercih ediyorlar.

Pastörize sütleri ise en fazla içmek için tercih eden tüketiciler bulunuyor. Pastörize süt hem protein açısından, hem de kalsiyum ve mineral bakmından UHT sütüne göre daha faydalıdır. UHT sütün farkı ise, raf ömrünün pastörize süte göre daha uzun olmasıdır.