Sinovac: Koronavirüs Aşısı İle İlgili Neler Biliniyor?
Çin merkezli üretilen Sinovac şirketinin geliştirmiş olduğu koronavirüs aşısı CoronaVac’ın üçüncü faz testleri de devam ediyor. Türkiye bu şirket ile 50 milyon dozluk bir sözleşme imzaladı. Peki CoronaVac hakkında neler biliniyor?
6 Aralık 2020 Pazar 17:58
Sinovac: Koronavirüs Aşısı İle İlgili Neler Biliniyor?
Çin merkezli üretilen Sinovac şirketinin geliştirmiş olduğu koronavirüs aşısı CoronaVac’ın üçüncü faz testleri de devam ediyor. Türkiye bu şirket ile 50 milyon dozluk bir sözleşme imzaladı. Peki CoronaVac hakkında neler biliniyor?
Üretim Tekniği
Eski geleneksel yöntemlerle üretilen aşı inaktif virüs tekniği kullanılarak geliştiriliyor. Bu virüs tekniğine göre hazırlanan aşıda enfekte etme özelliğini kaybeden virüs vücuda veriliyor ve vücudun hastalığa karşı bağışıklık kazanması hedefleniyor. Moderne ve BioNTech aşılarıysa yeni bir yöntem olan mRNA tekniği ile üretilirken bu aşılar kolayca yüksek sayılarda üretilebiliyor. CoronaVac’ın üretimi için tavuk yumurtasına ihtiyaç duyuluyor.
Eylül ayının sonuna doğru EuroNews’e konuşan Sinovac CEO’su Yin Weidong Mart ayına kadar birkaç yüz milyonluk doz aşı üretilecek.
Çin Aşısını Yaptırmak Mümkün Mü?
Bu aşı henüz onay almamış ve üçüncü faz deneylerini bitirmemiş olsa da Çin’de para karşılığında yapılabiliyor. Çin’in başkenti Pekin’de özel hastanede 300 dolar karşılığında herkesin aşıyı yaptırabileceği ve her gün yüzlerce kişinin aşı olabilmek adına kuyruğa girdiği belirtiliyor. Yivu kentinde ise dozunu 60 dolara yaptırmak mümkün.
Çin sınır bölgelerde çalışanlara da henüz onay almayan bu aşıları yaptırmaya başlamıştı. Sağlık uzmanları da henüz onaylanmayan aşıların bu şekilde yaptırılmasına karşı. Uzmanlar bunu çılgınlık olarak tanımlayıp geçmiş zamanlarda onay almayan aşıların klinik deneylerde zararlı ve uzun vadeli yan etkilere sahip olduklarını gördüğünü belirtiyor.
Deneyler Hangi Aşamada?
Sinovac üçüncü faz aşı çalışmalarını Brezilya, Endonezya ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu ülkelerle sürdürüyor. Türkiye’de 25 merkezde 13 bin kişinin üzerinde gerçekleştirilen deneyler Ekim ayında önce sağlık çalışanları Kasım ayında ise sağlık çalışanları dışındaki deneklerde de devam etti. Çalışmaya katılan kişiler ikişer gruba ayrıldı. Bir kısmına aşı diğerine de plasebo yani boş aşı enjekte ediliyor. Şirketin 18 Kasım’da yapmış olduğu açıklamaya göre 700 kişiden genel ilk sonuçlar aşının hızlı bir biçimde bağışıklık oluşturduğunu söylüyor. Ancak bilim dergisi Lancet’teki bu sonuçlar ilk ile ikinci faz deneylerinin sonuçları oluyor. üçüncü faz deneylerine dair ise henüz bir veri paylaşılmış değil. Fakat deney ekibi birinci ile ikinci fazlardaki sonuçların acil kullanım onayı için başvurmaya yeterli olduğu savunuluyor. Eylül ayında Nature dergisindeki makalede aşının ilk iki faz deneylerinde deneklerin %90’ından daha fazlasında antikor oluştuğu söyleniyordu.
Depolama Koşulları
CoronaVac’ın üretim açısında mRNA tipi aşılar karşısında dezavantajı olsa da nakliye açısında önemli avantajı bulunuyor. Bu da normal buzdolabı sıcaklığında saklanabiliyor olması. Aşı 2 ile 8 derece arasında üç yıla kadar saklanabiliyor. BiONTech/Pfizer aşısı ise -70 derecede saklanmalı ve yalnızca 5 gün boyunca normal buzdolabı sıcaklığına dayanıyor. Moderna aşısı ise -20 derecede altı aya kadar saklanıp normal buzdolabı sıcaklığında da 30 güne kadar dayanabiliyor.