Salatalık Nasıl Ekilir?
Salatalık nasıl ekilir, salatalık nasıl sulanır? Salatalık ne kadar sürede büyür? Salatalık ne kadar su ister? Tüm soruların cevabı haberimizde.
19 Ağustos 2020 Çarşamba 16:01
Salatalık ya da diğer adıyla hıyar tohumu genel olarak ilkbahar ya sonbahar ayları içerisinde bulunan aylarda yapılır. Tohumun kalitesi hasat zamanında verimlilik açısından önem gösterir. Tohumun belirli derinliklerde, mesafelerde sıralarda ekilmesi gerekmektedir.
Salatalık Tohumunun Çimlenmesi
Salatalık tohumu bir gün suda ya da nemli bez içerisinde bekletmek çimlendirme yüzdesini artıracaktır. Toprak ısısının yaklaşık olarak 10 ile 20 derece arasında olması uygun olacaktır. Salatalık tohumlarını kap içerisinde çimlendirmenin gerekmektedir. Kabın üst seviyesine 2 santimetre kala ince elenen toprağa ve torf karışımına tohumları yerleştirmek gerekmektedir. Ancak tohumlar yerleştirilmeden önce toprağın üst kısmı fısfıs yardımıyla ısıtılmalıdır.
Bu ıslaklık toprağa tamamen ıslatacak şekilde değil nemlendirecek şekilde olmalıdır. Ardından salatalık tohumlarının yerleştirildikten sonra üstünün toprakla doldurulması gerekmektedir. Yine doldurulan toprağın üzerine fısfıs yardımıyla nemlendirmek ve şeffaf bir naylon geçirilmesi ve üzerinin kapatılması önerilmektedir. Tahmini olarak çimlenme süresi 8 ile 10 gün arasında olmaktadır. Çimlenme görüldükten sonra şeffaf naylon kaldırılmalı ve direkt güneş ışığından tohumlar korunmalıdır.
Salatalık tohumları fide haline geldikten sonra yaklaşık olarak 4 veya 5 santimetre şeklinde olduğunda büyük bir saksı ya da bahçeye alınması gerekir. Eğer tohumlar açık arazide çimlendirir ise toprağın işlenmesi gerekir. İşlenmiş olan toprağa tohumlar yerleştirilir ve üstü incelenen toprakla 2 ila 2,5 santim arasında kapatılmalıdır. Yine toprak yüzeyi şeffaf bir naylon ile örtülür ve toprak periyodik olarak nemlendirilir. Yine çimlenme suresi burada da 8 ila 10 gün içindedir.
Salatalık Fidesinin Dikilmesi
Salatalık tohum halinde değildi fide şeklinde almış ve dikecekseniz dikim yapacağınız toprağı işlemeniz gerekmektedir. Toprak ısısı uygun, don olayı yok ve gerekli mineral yapısı uygunsa dikim işlemi gerçekleştirilir. Ancak Toprak içerisinde yeterli mineraller yoksa takviye yapılması önerilir. Salatalık fidelerinin dikimi için derin ve rüzgarsız havalar seçilmelidir. Fidenin güneş ışığından daha çok yararlanması için Kuzey- Güney yönünde dikim yapması önerilmektedir.
Dikimlerin de sıra üzerinde çift dikim yapılması uzun sürede sulama ve hasat açısından maliyetleri düşürecektir. Salatalık fidelerini sıralar arasındaki mesafe 40 ile 50 santim olacak şekilde dikebilirsiniz. Fidenin yaklaşık olarak üçte ikisi toprak altında kalmalıdır. Fide dikildikten hemen can suyu verilmesi gerekmektedir.