Regl Neden Gecikir?
Adet gecikmesi kaç gün olur? Adet gecikmesi ne iyi gelir? Adet gecikmesi ne zaman tehlikeli? Adet olmuyorum neden?
30 Ekim 2020 Cuma 10:58
Hayatımızın her döneminde çeşitli sorunlar yaşayabiliriz. Bayanların adet dönemleri çoğu zaman sorunlu geçebilmektedir.
Regl, her ayın belli dönemi vücut periyoduna göre bayanların vajina bölgesinden kan gelmesidir. 10 güne kadar sürebilmektedir. Ortalama olarak 26- 30 günlük periyodlarla kanama olmaktadır. Sağlıklı olan her bayanın yaşaması gereken bir süreçtir. Regl dönemini yaşamayan bayanlarda sağlık açısından mutlaka bir olumsuzluk yaşanmaktadır.
Regl Dönemleri
Regl periyodu kişiden kişiye göre değişebilir. Kimi 4-5 gün adet dönemi yaşar 26 günde bir bu süreç tekrarlanır. Kimi ise 10 güne varan adet dönemi geçirebilir. Bu durum tamamen kişinin genetik yapısı ile alakalıdır. Regl dönemi birçok durumdan etkilenerek gecikmeler yaşanabilir. Bu nedenle regl dönemlerinde yaşanan gecikmeler bayanların hamilelik korkusu yaşamasına neden olmaktadır.
Regl Dönemlerinde Yaşanan Gecikmeler
Regl döneminde yaşanan gecikmeler eğer sağlıkla alakalı bir sorun yoksa hamilelik durumunu düşünülebilir. Genellikle regl dönemleri rutin olan kişiler gecikme dönemlerinde hamilelikten şüphelenirler. Bu gayet doğal bir süreçtir ancak her gecikmenin sonumda da hamilelik çıkmayabilir.
Hangi Durumlarda Hamilelikten Şüphelenilir?
Düzenli bir cinsel hayatınız varsa ve jinekolojik muayenelerinizi düzenli yaptırıyorsanız regl döneminizde anormal bir gecikme yaşamanız hamilelik belirtisi olabilir. Adet döneminiz geldiği halde gününüzde adet olmadıysanız bu durumda hamilelik faktörünü düşünebilirsiniz.
Bazen strese bağlı durumlardan da gecikmeler yaşanabilir ancak düzenli adet döngüsü yaşayan kişilerde bu süreç genellikle hamilelik belirtisi olmaktadır. Adet gününüzün en az 10 gün gecikmesi ve başka bir sağlık sorununun olmaması büyük oranda hamilelik durumunu düşündürür. Gebelik ya da kan testleriyle bu durum çok rahatlıkla tespit edilebilmektedir.
Kiste Bağlı Gecikmeler
Hamilelikten şüphelenmeden önce riskli tüm faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Düzenli adet dönemi yaşayan biriyseniz ve günü geldiği halde adet olmadıysanız hamilelik gibi bir durumdan da şüphelenmiyorsanız bu durumda kist faktörünü doktorunuz düşünebilir.
Rahim ağzında oluşan kistler yüzünden de adet dönemlerinizde gecikmeler yaşanabilir. Yani hamilelik gibi bir şüphesi olmayan kişiler gecikme dönemlerinde bir kist oluşumunu göz önünde bulundurmalıdır.