Ramazan’da tüketilmesi tavsiye edilen 10 besin
Oruç tutarken bağışıklığımızı güçlendirmesi için belirli besinleri tüketmemiz sağlımızın açısından oldukça kıymetli.
12 Nisan 2022 Salı 19:37
Ramazan’da tüketilmesi tavsiye edilen 10 besin
Oruç tutarken bağışıklığımızı güçlendirmesi için belirli besinleri tüketmemiz sağlımızın açısından oldukça kıymetli.
Uzman diyetisyenlere göre Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutanlar için iftar ve sahur öğünlerinde tüketilmesi gereken 10 besin şu şekilde;
Yumurta
Anne sütünün ardından gelen örnek protein kaynağı olarak bilinen yumurtayı sahur sofralarınızda mutlaka bulundurun. Hem tokluk sürenizi uzatacak hem de içerdiği A vitamini, E vitamini ve bakır gibi mineraller ile bağışıklığınızı desteklemiş olacaksınız.
Kefir
Bağırsak dostu fermente süt ürünü olan kefir, içermiş olduğu betakaroten ile bağışıklık sisteminizi güçlendirmekte kalsiyum ihtiyacınızı karşılamaktadır. İftar, sahur sofralarınızda ya da ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Badem, ceviz, fındık, fıstık
Ramazan sofralarınızda 2 tam ceviz ya da 8-10 adet badem, fındık, fıstığa yer verin. Çinko, E vitamini, omega-3, bakır içerikleri ile hücresel bağışıklık yanıtınızı kontrol edin, yaşla azalan bağışıklık yeteneğinizi iyileştirin.
Havuç
Antiinflamasyon etkiye sahip yüksek betakaroten içeriği ile bağışıklık işlevinizin sürekliliği için ister salatalarınızda ister suyunu sıkarak tüketebilirsiniz.
Balık
Beyin ve kalp için önemi tartışılmaz omega-3 aynı zamanda hücrelerin bağışıklık için verdiği yanıtı kontrol etmede önemli bir kaynak. Haftada 1-2 kez iftarınıza balık mönüleriniz eşlik etsin.
Domates
Vücudumuz tarafından sentezlemeyen, dışardan alabildiğimiz en güçlü antioksidan içeriği likopen ile domatesi salça olarak yemeklerinizde, taze hali ile salatalarınızda kullanarak hem vücudunuzu hem de sofralarınızı şenlendirin.
Kırmızı ve yeşil biber
Enfeksiyonları azaltmayan ama koruyucu özelliği olan C vitaminin en önemli kaynaklarından olan bu ikiliyi ramazanda da tüketmeyi ihmal etmeyin.
Zerdeçal
Güçlü bir antioksidan olan zerdeçalı yemeklerde karabiber ve zeytinyağı ile buluşturun emilimini artırın ve bağışıklık sisteminizi destekleyin.
Su
Uzun süreli açlık ve enfeksiyon gibi durumlarda kaybettiğin suyun baş dönmesi, yorgunluk, solunum güçlüğü gibi etkilerini yaşamamak için sahurla iftar arasında en az 2 litre kadar su tüketmeyi ihmal etmeyin.
Kuru baklagil
Protein içeriği ile et yemeklerine alternatif, çinko, bakır gibi minerallerle bağışıklığınıza destek besin grubu.