Kolonoskopi Fiyatları 2021

Kolonoskopi Fiyatları 2021 yılı için ne kadar, sizler için detaylar haberimizde.

5 Haziran 2021 Cumartesi 08:28

Kolonoskopi, video endoskopik bir cihaz yardımıyla anüsten yani kalın bağırsağın en son bölümünden başlanarak, baş tarafına doğru sırayla rektum, inen kolon, transfer kolon, sigmoid kolon, hepatik fleksura, splenik fleksura, çıkan kolon, çekum ile appendix orifisi bir de ince bağırsağın son tarafının (ileum) da gözle incelenmesine isim verilmektedir. Aynı mesafe yine dikkatli bir biçimde izlenerek anüsten dış kısma çıkıldığında işlem bitirilmektedir. Peki Kolonoskopi Fiyatları 2021 yılı için nedir?

Kolonoskopi işlemi yapıldığı sırada görülen patolojiler kanser odakları ya da poliplerden örnek alınabilmesi mümkündür. Kanamaya yol açabilecek lezyonlar kolonoskopinin içerisinde yer alan kanallardan geçirilebilmekte olan değişik aparatlardan dolayı yakılarak yok edilebilmektedir. Polipler büyüklüklerine göre tamamıyla çıkarılabilmektedir.

Kolonoskopi Ağrılı Mıdır?

Günümüz koşulları altında sedoanaljezi denilen metot kullanılarak hastaların uyutulup işlem gerçekleştirildiğinde ağrı olmaz.

İşlemin ardından da gaz ağrılarının meydana gelmemesi için işlemde bağırsakları şişirebilmek için CO2 gazı kullanılması etkili olmaktadır. Zira karbondioksit gazı kolay bir şekilde kana geçerek akciğer yoluyla atıldığı için hasta uyandığı zamana kadarki kısa süre içerisinde bağırsakları terk etmektedir.

Kolonoskopi Kimlere ve Neden Uygulanır?

Karın ağrısının araştırılması,

Demir eksikliği anemisi yer alan her yaştaki erkek hastalar için,

Demir eksikliği anemisi yer alan menopozdan sonraki bayanlarda,

Kronik kabızlığın araştırılması,

Kronik ishalin araştırılması,

Son zamanlarda meydana gelen dışkılama alışkanlığı net bir şekilde değişmekte olan kişilerde,

Dışkıda kan görülmesinin nedeninin araştırılması,

Kanlı ishal nedenini araştırmak.

Herhangi bir şikayeti bulunmuyor olsa da 50, 60 ve 70 yaşında olan bay ve bayanlarda kanser tarama amacıyla,

Elli yaşın altında bağırsak kanserine yakalanmış olan aile bireylerinin kaynak vakalarına yakalanma yaşından on sene öncesinde kanser taraması gerçekleştirilmesi,

Kolonoskopi yapılması adına genellikle gerçekleştirilen hata “bağırsaklarımdan herhangi bir şikayetim yok ki” söylemidir. Henüz herhangi bir şikayet bulunmadığı anda tanı konduğu zaman tedaviler tam olarak yararlı olabilmektedir. Örnek olarak kolon kanseri oluşumu başlamadan kolon polipleri gibi öncü lezyonlar bulunarak çıkarılabilmektedir. Böylece olası bir kanser henüz oluşmadan engellenmiş olacaktır. Dolayısıyla tarama amacıyla kolonoskopinin gerekçelerini bilmek gerekmektedir.

Kolonoskopinin Süresi

Tanısal bir kolonoskopi işleminin yapılması yaklaşık olarak 10 dakika kadar sürmeye devam eder. Hastanın bağırsaklarında yapışıklık bulunması, daha önce batın içi operasyon geçirilmesi ile şişmanlık gibi sebeplerle işlem uzayabilmektedir.

Ayrıca polipektomi, EMR, argon plazma koagülasyonu, metal klip uygulanması gibi girişimsel işlemler işlem süresini uzatmaktadır.

Bağırsak temizliğinin iyi yapılmaması, işlemde karbondioksit yerine oda gazları ile bağırsakların şişirilmesi aynı zamanda işlem süresini uzatan etmenler olacaktır.

Kolonoskopi Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Kolonoskopi sırasında karbondioksit gazı kullanılmış ise hasta uyanana kadar bağırsaklara verilmekte olan karbondioksit gazı kana geçmekte ve akciğer aracılığı ile vücuttan atılmaktadır. Bu biçimde hastada bağırsaklarda ağrı oluşturacak olan bir gaz distansiyonu oluşmaz. Öte yandan oda havası kullanılarak kolonoskopi gerçekleştirilen vakalarda kişi de bir de irritabl bağırsak sendromu gibi spazm artışı meydana gelen bir durum söz konusu olduğunda gazı kolay bir şekilde bağırsaklardan atılamadığından ötürü bu kişilerde bir miktar gaz sancısı meydana gelebilmektedir. İşlemde herhangi bir komplikasyon söz konusu olmamışsa ilk 1 saat içinde gaz sıkışması ya da gaza bağlı şişkinlik gittikçe azalacak ve kaybolacaktır. Fakat hastada nadir de olsa gittikçe artan bir karın ağrısı, gaz sancısı görüldüğünde işlemi gerçekleştiren doktor ile görüşülmesi gerekmektedir.

Kolonoskopi Ücretleri

Özel hastanelerde ve muayenelerde kolonoskopi için alınmakta olan fark fiyatları 800 – 4000 tl arasında çeşitlilik gösterebilmektedir. Ancak bu fiyatlar değişkenlik gösterip daha az ya da daha çok olabilmektedir.