Kedilerde Koronavirüsü Nasıl Tedavi Edilir

Oldukça öldürücü olan corona virüsü dünya gündeminde aylardır yer alıyor. Peki koronavirüs kedilerde tedavi edilebilir mi? İnsanlar haricinde kedilerde de görülebilen bu virüs Coronavirüs ailesi içinde yer alıyor ve dört türde sınıflandırılıyor. Evcil ve yabani hayvanlarda da görülebilen bu virüs çeşitli belirtilerle anlaşılabiliyor. Peki corona virüsü kedilerde nasıl anlaşılıyor?

22 Nisan 2020 Çarşamba 08:08

Corona Virüsünün Nasıl Sınıflandırılıyor?

Corona virüsü kedilerde de sıkça görülüyor. Kedilerde de ölümcül olabilen bu hastalık %92 ile %98 oranında basit belirtilerle atlatılıyor. Zoonotik olan corona virüsü hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık oluşturabiliyor. Dört türü olan corona virüsü Alfa, Beta, Gama ve Delta virüsü olarak sınıflandırılıyor. İnsan, domuz, kedi, köpek, yarasa, kanatlı ve kemirgen hayvanlarda da bulunabiliyor. Ayrıca henüz insanlara bulaşmamış olan ve sadece hayvanlarda saptanan birçok corona virüsünün olduğu biliniyor.

Kedilerde Corona Virüsü Nasıl Anlaşılır?

Corona virüs çeşitli bilimsel görüşlere göre %2 ile %20 oranları arasında FIP virüsüne dönüşebiliyor. Corona virüsüne yakalanan kedilerin %92 ile %98 ‘i hastalığı basit atlatırken geri kalan kısımda da hastalık öldürücü FIP’e dönüşebiliyor. FIP’te genel olarak aşağıdaki belirtiler görülüyor:

İştahsızlık ile kilo kaybı

Denge problemleri

Ateş

Karın bölgesinde şişkinlik

Genel psikolojik durumda değişkenlik, mutsuz bir ifade

Görme problemleri, gözün sulanması ve gözde renk değişimi

Halsizlik ve durgunluk

Solunum sorunları ile grip

Peki Corona Virüsüne Kedilerde Nasıl Tanı Konur?

Tanı otopsi haricinde kesin olarak konulamamaktadır. Fakat yapılacak testlerle güvenilirlik artacaktır. İşte bu testler:

1. Kan Testi: Testte titer seviyesi 3.200’ün üstünde ise şüphelenilir. Fakat kan değerlerindeki oynama sebebiyle testler tekrarlanmalıdır.

2. Elisa Testi: Bu da bir tür kan testidir.

3. RT-PRC Testi: Ağız içi mukoza ve dışkı testidir.

4. FA Testi: Doku ile karın içerisinde biriken sıvı için yapılan testtir.

5. Karında biriken suyun incelenmesi: Islak FIP’te karından birikmiş olan sıvı incelenmektedir. Sıvıdaki protein oranı 35 g/L’yi geçerse ve albümin/globulin %50’den büyük olursa şüphelenilebilir. Hastalık nedeniyle karında biriken sıvı kıvamlı, bulanık ve sarıdır.

6. Röntgen ile Ultrason: karın içinde birikmiş sıvı ile bölgenin belirlenmesinde kullanılmaktadır.

7. Otopsi: Kedi öldükten sonra yapılır. Amacı ölen kedi ile beraber yaşayan kedilerin risk durumlarının belirlenmesidir.

Kediler Corona Virüsünden Nasıl Korunmalıdır?

Kedilerin ortam temizlikleri oldukça önemlidir. Virüs 4-6 hafta arasında pasif bir bekleme süresine sahiptir. Corona virüsü ile karşılaşması engellenmek için kedi kumu, mama kabı ve ortamı temiz tutulmalıdır. Kedilerin bakım ile temizlikleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Sokağa çıkarmamak engel olsa da kediyi strese sokabileceğinden dolayı halihazırda Corona virüsü ile karşılaşmış olabileceğinden dolayı hastalığı da başlatabilmektedir.

Beslenmede kediyi besin yönünde zengin beslemek de antioksidanlar ile hastalığa karşı korunmada katkı sağlamaktadır. Kediyi hem ev içinde hem de ev dışında strese sokabilecek nesne ya da durumları aza indirmek de önemli faktörlerdendir.