Karides Yemek Caiz Midir? Karides Haram Mı Helal Mi?

Karides, kabuklu canlılardan, denizlerde ya da tatlı sularda yaşamakta olan, uzunca ve silindirimsi gövdeli, solungaçları yaprak şeklinde, uzun duyargalı, on ayaklı, hepsi de iyi yüzebilen, yenebilen birçok türü olan hayvanların ortak ismidir. Karides birçok restorantta yemek menülerinde servis edilir. Peki, karides İslam'a göre yenmesi helal olan hayvanlar arasında mıdır?

21 Ocak 2022 Cuma 14:04

Karides birçok restorantta yemek menülerinde servis edilen yiyecek çeşitlerinden biridir. Denizden elde edilen yiyeceklerin helal ya da haram olup olmadığı merak edilen konular arasındadır. Denizden çıkan balık türlerinin yenmesinde tereddüt oluşmuyorken öteki yandan karides, yengeç, midye, kalamar, ıstakoz şeklinde öteki deniz türlerinin yenip yenmeyeceğinin de İslam'a göre bir karşılığı bulunmaktadır. Karides haram mıdır? Karides yemek caiz mi? Karides haram mı yoksa helal mi? Midye haram mıdır? Bu soruların cevabı gündemin merak edilen konuları arasında bulunuyor. Karides, kabuklulardan, denizlerde ya da tatlı sularda yaşamakta olan uzunca ve silindir yapıda gövdeli, solungaçları yaprak şeklinde, uzun duyargalı, on ayaklı, hepsi de iyi yüzebilen, yenebilen birçok türü olan hayvanların ortak ismidir. Peki, Karides yemek caiz midir? Karides haram mı helal mi?

Karides Yemek Caiz Midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın karidesin yenip yenmeyeceği ile ilgili açıklaması şu şekildedir:

“Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.), “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.” (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmuştur.

Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Şafii mezhebinde konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir. Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).”

Karides böcek türü mü yoksa balık mı?

Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilen on ayaklı eklembacaklılar olarak geçmektedir.

Haram Olan Yiyeceği Yemenin Günahı

Cenab-ı Hak ayet-i kerimelerde haram yemenin hükmünü açık şekilde bildirmiştir.

“Ey peygamberler! Temiz (helâl) şeylerden yiyin ve sâlih amel işleyin! Şübhesiz ki ben, ne yaparsanız hakkıyla bilenim.” (Mü’minun, 51)

“Ey îmân edenler! Sizi rızıklandırdığımız şeylerin temiz olanlarından yiyin ve eğer sadece O’na kulluk ediyorsanız, Allah’a şükredin!” (Bakara, 172)

“Size ve yolculara bir fayda olmak üzere, deniz avı ve onu yemek sizin için helâl kılındı. Kara avı ise, ihramlı olduğunuz müddetçe size haram kılındı! O hâlde huzûruna toplanacağınız Allah’dan sakının!” (Maide, 96)

Cenab-ı Hak bu ayeti kerimeler ile birlikte haram olan yiyecekleri zikretmiş ve ne tür yiyeceklerden kaçınmamız gerektiğini ifade etmiştir.

“Helal açıktır. Haram da açıktır, aralarında şüpheli şeyler vardır. Şüpheliyi bırakan elbet haramı bırakır, şüpheliye cesaret eden harama yaklaşmış olur. Haramlar, günahlar Allah'ın korusu, yasak yeridir. Burada yani yasak bölge yakınında koyun güden çoban yasağa yaklaşmış olur ki, içine girmesi muhtemeldir.” (Buhari)

Peygamberimiz (sav) bir Hadis-i Şeriflerinde söyle buyurmuştur:

“Helâller bellidir, haramlar bellidir. İkisinin arasında müstebihât (haram olup olmadığı belli olmayanlar) vardır. Bunları insanların çoğu bilmez. Kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, ırzını ve dinini korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere dalarsa, harama düşmüş olur...” (Muhtâru’l-Ehâdis)