HPV Testi
14 Eylül 2022 Çarşamba 14:59
HPV cinsel yolla bulaşan çok yaygın bir hastalıktır. Cinsel olarak aktif kişilerin yaklaşık %50'si hayatlarının bir noktasında HPV ile enfekte olacaktır. Semptom olmaması, bir kişinin HPV ile enfekte olmadığı anlamına gelmez.
HPV Virüsü (Sürüntü) Nasıl Alınır?
HPV testiyle ilgili en garip sorulardan biri, testin nasıl uygulandığıdır. HPV testi kan testi veya ameliyat gerektirmez. Pap smear gibi, hpv testi de vajinadan alınan bir sürüntü örneği üzerinde gerçekleştirilir.
Bu nedenle HPV testi ve Pap smear isteğe bağlı olarak aynı anda kullanılabilir. HPV testi, yaymak için uzun, ince bir pamuklu çubuk kullanır. Uzun, ince bir çubuğun pamuk ucunu vajinal sıvıya sürterek çıkarılır.
HPV Testi Nasıl Uygulanır? Kimlere Uygulanmalı?
HPV testi yapabilmek için hastaların öncelikle bir uzman tarafından test edilmesi gerekir. Hekim önerisi ve hasta onayına istinaden HPV testi yapılmasına karar verildikten sonra hastaya test uygulanır. Bir hastada virüs olup olmadığını ve varsa ne tür bir virüs olduğunu belirlemek için bir HPV tarama testi veya HPV testi kullanılır.
HPV Nasıl Bulaşır? Kimlerde Görülür?
HPV virüsü genellikle cinsel yolla bulaşır. CYBE için cinsel ilişki hiç gerekli değildir. Virüs doğrudan temas yoluyla da bulaşabilir. Hamile kadınlarda HPV virüsü doğum sırasında bebeğe geçebilir. Bu durumda genellikle bebekte herhangi bir hastalık yoktur. Daha nadiren, bebeğin hava yollarında siğil benzeri lezyonların görüldüğü bir hastalığa neden olabilir
HPV Pozitif Ne Demek? HPV Negatif Ne Demek?
Pozitif bir hpv testi sonucu, düşük riskli bir HPV tipine sahip olduğunuz veya rahim ağzı kanseri ile ilişkili olduğunuz anlamına gelir. Bu mutlaka rahim ağzı kanseriniz olduğu anlamına gelmez, ancak gelecekte rahim ağzı kanseri geliştirebileceğinizin bir uyarı işaretidir. HPV tanımlaması yapılmamışsa, hangi HPV tipinin eş zamanlı olarak laboratuvarda belirlenmesi gerekir.
Doktorunuz, enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğini veya rahim ağzı kanseri belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için HPV'nin tipine bağlı olarak her 3 ila 6 ayda bir rahim ağzı sitolojisi hpv testi önerecektir. Negatif HPV test sonuçları Negatif bir HPV test sonucu, herhangi bir HPV tipiniz olmadığı anlamına gelir.
HPV Pozitif Belirtileri Nelerdir?
HPV enfeksiyonu erkeklerde genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz, ancak bazı virüsler genital siğillere neden olabilir. Genital siğiller, büyük veya küçük, düz veya kabarık, pürüzlü veya karnabahar benzeri (resimde) görünürler.Anüs kanserine neden olduğu bilinmektedir. Sebep olabileceği diğer kanserler, dil kökü ve bademcikler de dahil olmak üzere boğaz (orofaringeal) kanserleridir.
Check up Önemi
Bir kişinin sağlığı hakkında bilgi toplamayı ve olası sorunları veya risk koşullarını belirlemeyi amaçlayan genel bir fizik muayene, check-up olarak bilinir. Yaş grubu ve cinsiyete göre çeşitli check up kan testleri ve görüntüleme testleri içeren paketler ile genel bir sağlık değerlendirmesi yapılabilir ve hastanın herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı değerlendirilebilir.
Check up Nedir?
İnsan vücudunu etkileyen birçok hastalık erken teşhis ile tedavi edilebilmekte veya bir dereceye kadar kontrol altına alınabilmektedir. Check up ile Küçük sağlık sorunlarının gerekli önlemler alınarak bir an önce ortadan kaldırılması, ileride daha ciddi sorunlara ve kronik hastalıklara dönüşmesini engelleyebilir.
Check up Neleri Kapsar?
Check up, sadece tahlil ve tetkikten oluşan bir inceleme değildir. Hastalık oluştuktan sonra yapılan tetkikler de check-up değildir. Check up sırasında hastanın sadece laboratuvar testlerine bakılıp değerlendirilmez, check up öncesinde hastayla yapılan görüşmeler ile daha sağlıklı değerlendirmeler yapılabilir.
Check up Nasıl Yapılır?
Öncelikle Check up için testi talep eden kişinin detaylı tıbbi geçmişi ve genel sağlık durumu alınır. Teşhis edilmiş bir tıbbi durumunuz varsa, aldığınız veya daha önce aldığınız herhangi bir tedavi ve ailenizin tıbbi geçmişi kaydedilecektir. Daha sonra ayrıntılı bir fizik muayene yapılır ve herhangi bir bulgu kaydedilir.
Check up Paketleri Nelerdir?
Check up, paketlerinde genellikle temel kontroller yer almakla birlikte, Opsiyonel'e ek olarak ek özellikler de sunulmaktadır.
- Organ fonksiyonunu inceleyebilen kan analizi
- Kolesterol ve lipid seviyelerini ölçmek için testler
- Kan sayımı testi
- guatr testi
- sarılık testi
- sedimantasyon
Check up Ne Kadar Sürer?
Poliklinik muayeneleri genellikle yarım günde tamamlanır ve sonuçlar ertesi gün hazır olur. Ancak hastanede yatmayı gerektiren daha detaylı tetkikler için bir gece önce hastaneye kabul edilecek ve tetkik tamamlandıktan sonraki gün taburcu edileceksiniz.
Check up Neden Yaptırmalısınız?
40 yaş üstü kişilere, aile bireylerinin risk altında olup olmadığına bakılmaksızın standart taramaya ek olarak göz, kalp ve kanser taraması için ek testler yaptırmaları önerilir. Aile riski taşıyan kişiler bu testleri 40 yaşından önce yaptırmamalıdır.
İşe Giriş Sağlık Raporu Nedir?
İstihdam için işe giriş sağlık raporu Günümüzde halen aktif olan çeşitli iş alanları bulunmaktadır. Bu şirketler, çalıştırdıkları kişilerin tehlike sınıflarına göre uygunluğunu değerlendiren sağlık raporları almak zorundadır. Bu konuda ilgili kişinin bu işe uygunluğunun tespiti için mutlaka mesleki sağlık durum raporu gereklidir. ir.
İşe Giriş Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işe başlayan kişilerin fiziksel ve zihinsel olarak yapılacak işe uygun olup olmadıklarını kontrol etmelerini şart koşuyor. İşyeri hekimi raporu şirket sorumlu doktoru tarafından düzenlenir. İşyeri hekimi yoksa işyerinin faaliyet gösterdiği ortak sağlık ve güvenlik biriminden bir doktor tarafından verilir. Etkilenen kişiler işyeri hekiminin raporunu inceleyerek referans hastaneye başvurabilirler.
Sağlık Raporu Neden İstenir?
Bazı firmaların iş sağlığı raporlarını sadece belge olarak değerlendirmek tamamen yanlıştır. Bu rapor, istihdam edilecek kişinin fiziksel ve zihinsel uygunluğunu doğruladığı için iş sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir. Sağlık Raporu bu işletme için kullanışlılığının belirlenmesi iş akışlarının düzenli ve sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. Tüm riskler işin özelliklerine göre belirlenir ve bu doğrultuda incelemeler yapılır.
Sağlık Raporu Ne Zaman Yapılır?
Sağlık Raporu işverenine bildirenlerin, şirkete girişleri sırasında sağlık nedenleriyle işten çıkarıldıktan sonra işe dönenlere veya çalışırken sağlık sorunu yaşayanlara yeniden bildirimde bulunmaları istenir. Şirketin tıbbi muayenesi ve muayenesi sonucunda ilgili rapor düzenlenir. Raporu hazırlayan ortak sağlık ve güvenlik biriminin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanması
İşe Giriş Sağlık Raporu Zorunlu mu?
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Sağlık Gözetimi başlıklı 15. maddesinde işe alınmadan önce sağlık raporu alma zorunluluğu yer almaktadır. Bu yükümlülük öncelikle işverenler için geçerlidir. Çalışanlar işe başlamadan önce tıbbi muayeneden geçmeli ve bir Sağlık Raporu için şirket doktoru tarafından kontrol edilmelidir.
Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi
İşe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi çok tehlikeli sınıfta bulunan kişiler için bir yıl, tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için üç yıl ve az tehlikeli sınıfta bulunan kişiler için beş yıl içerisinde yeniden yenilenmesi gerekir. Bununla beraber yönetmelik içerisinde işyeri hekiminin gerek görmesi durumunda sürelerin kısaltılabileceği kanunu bulunmaktadır.