Evde Manda Yoğurdu Nasıl Yapılır?

İnek ve manda sütünden yoğurt nasıl yapılır? Normal sütü manda yoğurdu ile mayalanır mi? İnek sütü manda yoğurdu ile mayalanır mı? Taş gibi manda yoğurdu yenir mi? Manda yoğurdu nasıl anlaşılır? Manda sütü nasıl içilir? Hamilelikte manda yoğurdu faydaları nelerdir? Manda yoğurdu ile süt mayalama nasıl yapılır?

10 Ekim 2020 Cumartesi 10:13

Manda yoğurdu, manda sütü ile yapılır. Ev yoğurdu yapmanın popüler olduğu günümüzde keçi, inek, koyun ve manda sütünden yoğurt mayalanır. Belirli bir süre kullanılabilen ev yoğurdu sağlık için de en ideal protein deposudur. Günlük yoğun yaşam koşulları, kirli hava, sağlıksız beslenme nedeni ile ev yoğurdu tüketmek gereklidir.

Manda sütünden manda yoğurdu ise;

  1. 2 litre manda sütünü derin bir tencereye konulur,
  2. Ocakta kısık ateşte süt kaynatılır,
  3. Kaynarken köpüklenen sütün köpükleri alınır,
  4. Kaynama esnasında mutlaka kevgir ile karıştırılmalıdır,
  5. Tam olarak kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınır,
  6. Sütün ılıması beklenir,
  7. Tam ılıma gerçekleştikten sonra sütün içerisine daha önceden mayalanmış 2 tatlı kaşığı manda yoğurdu eklenir,
  8. Eklenen maya manda yoğurdunun ekşimemiş ve taze olması gereklidir,
  9. İyice mayanın karıştırılmasından sonra tencere üzerine bir tülbent örtülür ve tencere kapağı kapatılır,
  10. Tencere sıkı bir şekilde bir örtü ile sarılır,
  11. Sarılma ardından sabit bir şekilde bir yere konulur.
  12. 4 saat boyunca örtülü ve hiç kımıldatılmadan tencere bekletilir.
  13. 4 saatin ardından örtü açılır ve tencere buzdolabına konulur,
  14. Buzdolabında 1 gün manda yoğurdu bekletilir.
  15. Ardından ise 10 gün süresince yapılan manda yoğurdu tüketilmelidir.
  16. Manda yoğurdunda kıvam kısmı oldukça önemlidir. Genellikle olması gereken sert bir kıvamdır.

Manda Yoğurdunun Faydaları

Manda yoğurdu manda sütünün içeriğinde yer alan yoğun kalsiyum nedeni ile her açıdan faydalıdır. Birçok hastalığa karşı genel bir koruyucudur. Bu nedenle de birçok ülkede tedaviye yardımcı olarak tüketilir. Manda yoğurdunun faydaları olarak;

  • Ete eş değer bir protein oranı bulunur, kırmızı et tüketme konusunda sıkıntı çekenler manda yoğurdu tüketebilir
  • Kalp ve damar sağlığı için faydalıdır
  • Sindirim sistemin düzgün çalışmasını sağlar, bağırsaklarda organizmaların oluşmasını engeller
  • Besin ve enerji değerli çok yüksektir, zindelik ve enerji verir
  • Laktoz içeriği yüksektir, çocuklarda tüketebilir
  • Hazmı kolaylaştırır
  • B12 ve çinko içerir, vücudun birçok açıdan sağlıklı kalmasını sağlar
  • Göz sağlığı için faydalıdır

Manda Yoğurdu Nedir?

Manda yoğurdu manda sütünün manda yoğurdu ile mayalanması sonucunda yapılır. Yoğurt mayalama şekli diğer süt türleri ile aynıdır. Sadece kıvam kısmı oldukça serttir. Birçok açıdan besin değeri en yüksek süt türlerinden biri olan manda sütü manda yoğurdu tüketimlerimde sağlıklı bir vücut sağlar.

Vücudun bağışıklık sistemine en faydalı olan yoğur çeşidi manda yoğurdudur. Sindirim sisteminden kalp ve göz sağlığına kadar faydalıdır. Bu nedenle de sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir. Ülkemizde hayvancılık olan illerde en sıklıkla manda yoğurdu ve sütü bulunur.

Sağlıklı ve organik beslenmenin popüler olduğu son yıllarda sıklıkla sütten evde yoğurt mayalamak birçok evde yapılmaktadır. Aynı zamanda ekmek yapmak, sebze yetiştirmek de insanların son yıllarda sağlıklı beslenmek adına yaptığı faaliyetlerdir.