Dukan Diyetinde Ne Yenir ve Aşamaları Nelerdir?
Dukan diyeti; yüksek proteinden oluşan, düşük karbonhidratlı ve düşük yağlı bir beslenme şeklidir. Bu diyet boyunca insanların hazırlanmış olan bu beslenme listesine tam anlamı ile uyulmalıdır.
22 Eylül 2024 Pazar 16:00
Hızlı kilo vermek ve bunun kalıcılığını sağlamak isteyen kişiler arasında oldukça popüler olan bu beslenme şeklinde dukan diyetinde ne yenir ve aşamaları nelerdir? Bu konu üzerine birçok deneyim sahibi kişinin yapmış olduğu yorumlar ile diyet tamamı ile uygulandığında verimli sonuçların elde edilebildiği ve dukan diyetini uygulayanların daha hafif ve fit hissettiği görülmüştür.
Doktor Pierre Dukan'ın adıyla ortaya çıkan dukan diyeti ile 10 gün içerisinde yaklaşık olarak eğer metabolizmanız yavaş ise 1.5 ila 3 kilo eğer metabolizmanız hızlı ise yaklaşık olarak 3 ila 5 kiloya yakın kilo verildiği saptanmıştır. Dukan diyeti dünyada en çok tercih edilen diyet olmasının yanında diğer diyetlerden farklı olarak 100’e yakın yiyeceği sınırsız şekilde tüketmeye açık olmasıdır.
Dukan diyeti; yüksek proteinden oluşan, düşük karbonhidratlı ve düşük yağlı bir beslenme şeklidir. Bu diyet boyunca insanların hazırlanmış olan bu beslenme listesine tam anlamı ile uyulmalıdır. İlk başlarda zor geçecek olan bu diyet listesi hızlı kilo vermek için mükemmel bir yöntem olarak hafızalardaki yerini çoktan edinmiştir.
Dukan Diyeti Nasıl Yapılır? Neler Yenilir?
Dukan Diyeti teorilerine göre; vücut tükettiği proteini yakmak için çok fazla kaloriye ihtiyaç duyarken, karbonhidrat ile yağı yakacağı sırada çok daha az kalori harcaması yapar. Bu sebepten dolayı Dukan Diyeti protein ağırlıklı bir beslenme programıdır. Bu nedenle karbonhidrat kaynağı olarak sadece diyet başlangıcında yulaf kepeğinin tüketilmesine izin verilir. Dukan diyetinde alkol, asitli içecek ve içerdiği yüksek şeker dolayısıyla meyve suyu tüketimi de yasak. Dukan diyeti dört temel aşamadan oluşmaktadır;
ATAK AŞAMASI
Bu evre yaklaşık olarak 10 güne kadar sürebilmektedir. Bu evrede bol miktarda protein alımı gerçekleşmektedir. Bu nedenle bolca protein içeren gıdalar tüketilmelidir. Özellikle yağsız besinler tercih edilmelidir. Yağsız dana eti, balık, yumurta, süt gibi besinler bolca tüketilmelidir. Bolca alınan proteinin yanında karbonhidrat olarak sadece yulaf kepeği serbesttir. Atak aşamasında tüketilebilecek gıdalar şunlardır;
- Dana, sığır eti
- Beyaz et tavuk, hindi eti (derisiz ve yağsız bir şekilde)
- Sığır, dana ciğeri
- Taze balıklar
- Yumurta (1 günde 2 tane)
SEYİR AŞAMASI
Bu aşamada, saf protein tüketimine devam edilir. Beslenme düzenine devam edilirken, beslenme düzenine yavaş yavaş sebzeler de eklenir. Mısır, patates, kuru fasulye, mercimek ve bezelye türü karbonhidrat içerikli gıdaların çeşitlerinin ise tüketilmemesi gerekir. Bu aşamada tüketilebilecek besinler şu şekildedir;
- Kereviz, domates, mantar, sarımsak, şalgam, taze fasulye, kabak, pırasa ile soğan
- Günde 2 yemek kaşığı yulaf kepeği zorunlu olarak tüketilmelidir.
- Ispanak, marul diğer yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, lahane ile karnabahar
- Dolmalık biber, Enginar, Patlıca ve Salatalık
GÜÇLENDİRME EVRESİ
Diyet sonrasında büyük çabalar sonucunda verilen kiloların beklenmedik bir şekilde geri alınması sıklıkla görülen bir durumdur. Bu durumda Dukan Diyetinin bu aşamada amaç, verilen kiloların geri alınmamasını sağlamak ve kiloyu korumaktır. Dukan diyetinin bu evresinde protein ve sebze birlikte tüketilebilmektedir.
- Kutlama öğünü (haftada 2 kez, İştah açıcıyla birlikte, ana yemek, tatlı)
- Protein günü (haftada 1 ise sadece yalnızca proteinden oluşan gıdalar)
- Yulaf kepeği (günde sadece 2,5 yemek kaşığı zorunlu)
- Günde 1 porsiyon kadar meyve
- Ekmek (ama sadece tam buğday ekmeği ve sadece 2 dilim)
- Peynir (günde bir porsiyon)
KORUMA EVRESİ
Bu aşamaya gelindiğinde ise günlük en az 20 dakika olacak şekilde yürüyüş yapılması gerekir. Haftanın bir gününde sadece protein temalı bir beslenme ile geçirmelidir. Protein harici bir besin tüketmek kesinlikle yasaktır. Protein ağırlıklı beslenme günü dışındaki her gün ise 3 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi tüketilmelidir. Dördüncü aşama da ise Koruma evresi ömür boyu
Koruma Evresinde şunlara dikkat edilmelidir;
- Her gün en fazla 3 yemek kaşığı kadar yulaf kepeği tüketilmelidir.
- Her gün en az yavaş tempolu 20 dakika kadar yürüyüş yapılmalıdır. Yürüyüş dışında düzenli bir spor programı oluşturulup bu programda uygulanabilir.
- Haftanın sadece 1 günü ise diyet programındaki gibi sadece protein tüketmelisiniz. Protein dışında bir besin tüketilmemelidir.