Belki De Adını Hiç Duymadığınız Psikolojik Hastalıklar

17 Eylül 2024 Salı 15:00

Dünya üzerinde yaşanılan olumlu ya da olumsuz durumlara göre psikolojik rahatsızlıkları çeşitleri de değişkenlik göstermekte. Şizofreni, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve daha pek çok psikolojik hastalık, pek çok insan tarafından bilinmekte. Peki, ya bilinmeyen psikolojik hastalıklar? Bazı psikolojik hastalıklar, herkes tarafından bilinmeyebilir. İşte, o hastalıklar…

Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Birçoğunuz Alice Harikalar Diyarında hikayesini biliyorsunuzdur. Bu hastalığa yakalanan insanlar tüm eşyaları olduğundan daha büyük veya daha küçük görebilmekte. Ayrıca tüm sesleri olduğundan daha alçak veya daha yüksek tonlarda duyabilmekte. Bu hastalık genel olarak küçük yaştaki çocuklarda görülmekle birlikte bazı yetişkinlerde de görülebilmektedir. Bu hastalığın nedeni duyulardan değil, kişinin daha önce yaşadığı olumsuz bir durumdan kaynaklanmakta.

Sahtekar Sendromu

Bu sendroma yakalanan hastalar, çevresinde samimi olduğu herkesin başka biriyle değiştirildiğinde, bu kişilerin gerçek tanıdıkları olmadığına inanmaktadırlar. Bu hastalar, tanımladıkları sahte kişilerin kendilerine zarar vereceklerini düşünürler ve bu kişilere ciddi zararlar verebilirler. Bu hastalık bu yönüyle şüphe duyma hastalığına da benzemektedir.

Yabancı El Sendromu

En nadir görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri olan yabancı el sendromu, bu sendroma yakalanmış hastaların ellerinin kendine ait olmadığı düşüncesine kaptırır. Bu hastalara göre; elleri vücutları bir bütün olmayıp, eller kendi isteğine göre hareket etmekte. Bu hastalık da küçük yaşta çocuklarda daha fazla görülse de kimi zaman yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Likantropi

Likantropi oldukça fantastik bir hastalık. Bu hastalığa yakalanan kişiler gece dolunayla birlikte kurt adama dönüştüklerini düşünmektedirler. Bu hastalar kurt adamda meydana gelen değişimlerin kendi vücutlarında da meydana geldiğini iddia etmektedirler. Ayrıca içlerinde sürekli çiğ et yeme isteklerinin olduğunu da belirtmektedirler. Oldukça nadir görülen bu hastalığın temelinde, çocuklukta yaşanılan korkutucu travmalar gelmekte. Örneğin, çocukken bir köpeğin saldırması bu hastalığa neden olmuş olabilir.

Cotard Sendromu

Daha çok nihilist insanların yakalandığı bu hastalıkta, insanlar ölümünün yakın olduğunu düşünmekte ya da zaten ölü olduklarına inanmaktadırlar. Bu sendroma yakalanan hastalar, aynaya baktıklarında bedenlerini çürümüş ya da iskelet vaziyetinde görmektedirler. Üstelik çürük kokusunu bile alabilmekteler.

Diyojen Sendromu

Bu hastalık adını Eski Yunan devletlerinin ünlü filozofu “Diyojen” den almaktadır. Bu sendroma yakalanan hastalar çöp biriktirme, eski ve kullanılmayan eşyaları atmama, bulunulan ortamı kirli tutma gibi davranışlarda bulunurlar. Aslında bu durumun ne kadar yanlış olduğunun farkında olsalar da bu yanlışın nedenini sorgulamazlar. Bu hastalık daha çok ileri yaşlarda görülmekle birlikte orta yaşlarda da görülebilir.

Yapay Bozukluk

Bu bozukluğa yakalanan hastalar, çevreye kendilerini daima hasta gösterirler. Rolünü yaptıkları hastalıklar hakkında araştırma yaparlar ve bu hastalıkların belirtilerini doktorlara göstermeye çalışarak hastanede tedavi olmaya çalışırlar. Bu hastalığın nedeni olarak çocuk yaşlarda yaşanılan hor görülme travmaları gösterilmekte.