B Vitamini Özellikleri Nedir Ve B Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
B vitamini faydaları nedir? B vitamini eksikliği neden olur? B vitamini ne işe yarar? B vitamini ilaçları nedir?
9 Ekim 2020 Cuma 10:30
B vitamini özellikleri nedir ve hangi yiyeceklerde bulunur? B vitamini, suda çözülebilmekte olan bir vitamin türüdür. Vitaminler, benzer adlar taşısalar bile, besinlerde kimyasal olarak birbirinden farklı türler içerisinde ve miktarlarda bulunabilmektedirler. Her B vitamini metabolik süreç içerisinde bir kofaktör olabildiği gibi bir öncüdür de. B vitamini özellikleri nedir ve hangi yiyeceklerde bulunur?
B VİTAMİNİNİN TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ
B vitamini özellikleri nedir ve hangi yiyeceklerde bulunur? B vitamini toplamda sekiz çeşitten oluşmaktadır. Bu sekiz B vitamini ise; B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B5 (Pantetonik Asit, Pantenol), B6 (Pridoksin), B7 (Biyotin) B9 (Folik Asit), B12 (Kobalamin) şeklinde isimlendirilmektedirler.
B1 vitamini, sinir ve kas sistemi açısında oldukça gerekli bir vitamindir. B1 vitaminin eksik olması yüzünden iştahsızlıklar ortaya çıkabilir bununla birlikte hafıza problemleri de kendisini gösterir. Hafıza ile ilgili sıkıntılar genelde yaşlı kişilerde ortaya çıkar.
B2 vitamini, vücut içerisinde depolanmaz. Eksikliği durumunda ise dil, yanak ve dudaklarda yanmalar ya da yaralar baş gösterebilir. Eksikliğinde büyüme yavaşlığı bile gözlemlenir.
B3 vitamini, sinir sisteminin korunabilmesi açısından oldukça önemlidir. Yağ, karbonhidrat ve protein içermekte olan besinlerde yer alır.
B5 vitamini, cilt sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
B6 vitamini, hormonların iyi bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli bir vitamindir.
B7 vitamini, bilhassa cilt, tırnak ve saç sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.
B9 vitamini, sebzelerde bulunmaktadır. Enerji üretimi açısından oldukça önemli bir vitamindir.
B12 vitamini hem büyüme hem de gelişme için fazlasıyla büyük bir öneme sahiptir. Sinir sisteminin sağlığını da koruma altına almaktadır aynı zamanda.
B VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNMAKTADIR?
B vitaminini içermekte olan gıdalar çeşitli besin grupları içerisinde yer almaktadırlar;
- Tam tahıllar (pirinç, arpa)
- Et (beyaz kırmızı et)
- Süt ve yumurta
- Baklagiller (fasulye, mercimek vb.)
- Tohumlar, fındık
- Yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli vb.)
- Meyveler
B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?
- B vitamini eksikliği neden ortaya çıkar? B vitaminin eksik olmasının başlıca sebebi yetersiz beslenmektir. Bunun yanı sıra bu vitaminin eksikliğine neden olan başka durumlar ise;
- Yaşlılık; Yaşlılık, B vitaminlerinin vücutta eksikliğine neden olmaktadır. Bilhassa 50 yaş ve üzeri kişilerde B12 eksikliğine sıklıkla rastlanmaktadır.
- Vegan/Vejetaryen beslenme tarzı; Bu şekilde beslenen insanlarda da B12 eksikliğine sık sık rastlanır. Bunun sebebi ise B12 vitaminin hayvansal besinlerde daha fazla bulunuyor olmasından kaynaklanmaktadır.
- Birtakım ilaçlar; bazı ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması, yine en başta B12 vitamini olmak üzere pek çok B vitamininin eksikliğine yol açabilmektedir.
B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR
- Deride meydana gelen döküntüler
- Ağızda ve ağız çevresinde yaralar
- Dudakta pullanmalar
- Halsizlik, yorgunluk ve zayıflık
- Gergin ve sinirli olma
- Mide bulantıları
- Bağırsak problemleri
- Aşırı stres