Yıllık İzin Hakkı Engellenebilir Mi? Fazla Mesaide Personelin İsteği Aranır Mı?

Yoğun bir kurumda 4B sözleşmeli büro personeliyim. Yıllık iznimin kalan kısmını bu ay sonuna kadar kullanmaz isem yanacak.

17 Aralık 2020 Perşembe 23:03

Yıllık İzin Hakkı Engellenebilir Mi? Fazla Mesaide Personelin İsteği Aranır Mı?

1) Yoğun bir kurumda 4B sözleşmeli büro personeliyim. Yıllık iznimin kalan kısmını bu ay sonuna kadar kullanmaz isem yanacak. Kullanmak istediğimde amir tarafından iş yoğunluğu sebebiyle kabul görmüyor. İş yoğunlu var denilerek yıllık izin hakkımız kullandırılmayabilir mi?

2) 4/B sözleşmeli büro personeli olarak bir kurumda çalışmaktayım. Atandığım birimde göreve başladığım ilk haftadan itibaren her cumartesi ek mesai yapıyoruz. Bu olay sürekli olan bir şey. Her ne kadar cüzi bir ek mesai ücreti ödense de ben gelmek istemiyorum dediğimde geleceksin deniyor ve bir liste oluşturulup benim adımı da yazıyorlar. Benim anlamadığım bu zorunlu mu değil mi? Zorunlu ise bu ek mesaiyi bize yazılı olarak bildirmeleri gerekmez mi?

Bu sorular tam olarak şunu belirtmektedir ki yıllık izin hakkı engellenebilir mi? Fazla mesaide personelin isteği aranır mı? İşte bununla ilgili cevaplar…

Cevaplar;

Dinlenme hakkı anayasal bir haktır. Anayasadaki 50. maddede, dinlenmenin çalışanların bir hakkı olduğu, ücretli hafta ile bayram tatili, ücretli yıllık izinleri ve şartlarının kanun ile düzenleneceği hüküm altına alınmıştır. Peki yıllık izin hakkı engellenebilir mi? Fazla mesaide personelin isteği aranır mı?

Kamuda memur ve sözleşmeli personel olanların izin haklarının kullanılması personelin inisiyatifine bırakılarak, amirlere de izin kullanma dönemini belirleme ile ilgili takdir hakkı verilmiştir. Memurların yıl içinde kullanılmayan izin hakkı bir sonraki seneye devretmekte, ertesi sene de kullanılmazsa yanmaktadır. Sözleşmeli personellerin kullanılmayan izinleri de sözleşmenin mali yılla sınırlı olması gerekçesi ile bir sonraki seneye devretmeden yanmaktadır.

Sözleşmeli personelin hak etmiş olduğu izinlerin ne gerekçe ile olursa olsun kullandırılmaması en başta Anayasaya ters düşen bir durumdur. İş yoğunluğunun bulunması, kamu hizmetlerinde aksaklık yaşanacak olması izin haklarının kullandırılmasına engel teşkil etmemelidir.

Bu durumda kurumların senelik izin kullanımları ile ilgili planlama yapmaları, hangi personellerin ne dönemde izin kullanacaklarının yaklaşık olarak tespit edilmesi, personellere izin kullandırma hakkında inisiyatif almaları uygun olacaktır.

Sonuçta da;

- Yıllık ücretli izin hakkı anayasal bir haktır, yıllık izin isteğinde bulunan sözleşmeli personellerin izinlerinin kullandırılması gerektiğini, hizmetlerin aksama olmaması için kurumların izinlerin planlamalarını yapmalarının uygun olacağı, Esaslarda düzenlemeye gidilerek izinlerin gelecek seneye devrinin yapılması ve türlü sebeplerle kullanılamayan izinler için de sözleşme süresi sonunda ücret ödenmesi gerektiği,

- Esasların 13. maddesi kapsamı içinde mesai sonrasında günlük işlerin bitirilmesine kadar çalışılması gereken ya da toplu sözleşme kuralları kapsamında fazla çalışma yapacağı belirtilen sözleşmeli personellerin fazla çalışmak ile yükümlü olduğu, fakat kurumların bütün personelin fazla çalışmasına gerek duyulmadığı durumlarda personellerin mazeretlerini dikkate alarak dönüşümlü bir uygulamaya gidilmesinin yerinde olacağı değerlendirilmektedir.