Ücretli Öğretmenlik Nedir, Kimler Yapabilir?
Ücretli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrolarında açık olması durumunda ders ücreti karşılığında sözleşme imzalayarak işe alınmaktadır. Ücretli öğretmenlik başvurusu İlçe Milli Müdürlüğü’ne gerçekleştirilmekte ve sözleşme sadece bir öğretim senesini kapsamaktadır. Söz konusu kadroya öğretmen atanması durumunda ücretli öğretmenin anlaşması sonlandırılmaktadır. Ücretli öğretmen maaşları, kadrolu meslektaşlarına göre daha düşük olmaktadır.
6 Ocak 2022 Perşembe 00:28
Ücretli Öğretmen Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ücretli öğretmen olan kişiden, yaş ve yeteneklerine göre çocukların optimum gelişimlerini sağlamak için uygun beceri ile sosyal yetenekleri geliştirmesi ve teşvik etmesi beklenmektedir. Öğretmenlerin bu temel sorumluluklarının yanı sıra aşağıdaki görevleri de yerine getirmesi gereklidir;
Müfredatın tamamını planlanan zaman içerisinde tamamlamak,
Öğrencilerin akademik gelişimleri için sorumluluk alabilmek,
Sınıf için bütün eğitim - öğretim gereksinimlerini karşılayan dersleri planlanmak, hazırlamak ve sunumunu yapmak,
Müfredat materyallerini tasarlamak,
Sınıf ve okul dahilinde öğrenci davranışlarını yönetebilmek ve yanlış davranış gösterilmekte olan durumlarında uygun ve etkili yöntemler sergilemek,
Sınıf içerisinde sevgi ve saygı çerçevesinde disiplin kurmak,
Öğrencilerin ilerleyişi ile ilgili velilerle iletişim kurmak.
Ücretli Öğretmen Olma Koşulları Nelerdir?
Üniversitelerin dört senelik lisans, iki senelik önlisans bölümlerinden mezun olmuş kişilerin yanı sıra emekli öğretmenler de ücretli öğretmenliğe başvuruda bulunabilirler. Fen Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Fen-Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerinden mezun olmuş kişilerin başvuruları kabul edilir. Ücretli öğretmenliğe başvuruda bulunabilmek için aranan temel koşullar ise şunlardır;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Kamu haklarından mahrum olmamak,
- TCK 53. madde kapsamına giren suçlardan hüküm giymemiş olmak,
- Erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak; askerliğini yapmış, tecil ettirmiş ya da askerlikten muaf olmak,
- Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı herhangi bir kurumda çalışmamak.
Ataması gerçekleştirilmemiş öğretmenler, ücretli öğretmenlik için kayıtlı bulundukları ilçelerin Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuru gerçekleştirebilirler. Emekli öğretmenler ve pedagojik formasyon eğitimi alan lisans mezunlarına da ücretli öğretmenlik yapma hakkı tanınmaktadır.
Ücretli Öğretmen Nedir?
Öğretmen açığı bulunan okullara atanmış olan ve ders başı ücret almış olan eğitmenlere ücretli öğretmen denmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanmış olan ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine çıkan öğretmenlerin yerine görev alır.
Sözleşmeli öğretmen olarak da belirtilen ücretli öğretmenler, idarecilik yapamazlar ve hizmet puanları bulunmamaktadır. Yalnızca bir eğitim dönemi boyunca okullarda eğitim verebileceklerdir. İhtiyaç duyulduğu durumda da sözleşmeleri, okul yönetimi tarafından tekrarlanabilir.
Ücretli Öğretmen Ne İş Yapar?
1- Sınav sorularını hazırlamak. Sınav kağıtlarını vaktinde okumak ve notları öğrencilere duyurmak.
2- Öğretmen toplantılarına katılım sağlamak.
3- Okulda nöbet tutmak.
4- Ders içeriklerini hazırlamak.
5- Müfredatta bulunan ve yer alan tüm konuları işlemek.
6- Velileri öğrenciler ile ilgili olarak bilgilendirmek.
Ücretli Öğretmenin Maaşları Ne Kadar?
Ücretli öğretmenlerin başı kadrolu öğretmenlerin maaşından daha düşük olmaktadır. 2020 senesi itibariyle ücretli öğretmenler saat başı 19 TL kazanırlar. Öğretmenlerin aylık kazançları ise girdikleri ders sayısı ve saatine göre değişiklik gösterir. Örnek olarak bir ay içerisinde 100 saatlik ders gerçekleştiren bir öğretmenin ortalama aylık kazancı 1600 ile 1800 Lira arasında değişiklik göstermektedir. Ücretli öğretmenlerin en yüksek maaşı ise 200 - 2400 TL arasındadır.
Bunun dışında bilinmesi gerekli olan en önemli nokta her şehirde ücretli öğretmenlik maaşlarının değişiklik göstermesidir.