Süt Yapan Yiyecekler Hangileridir?

Doğum sonrası süt yapan yiyecekler nelerdir? Süt yapan çorbalar hangileridir? Gaz yapmayan süt yapan yiyecekler nelerdir? Kilo almadan süt yapan yiyecekler nelerdir? Kaliteli süt yapan yiyecekler hangileridir?

3 Ekim 2020 Cumartesi 09:50

Anne sütü tüm bebeklerin alması gereken bir besin türüdür. Bebeğin tüm ihtiyaçlarına uygun olarak annesinin vücudunda bulunan anne sütü ilk altı ay boyunca tek başına verilmesi gereken bir besindir. Her annenin sütü kendi bebeğine özel olduğundan anne sütü her bebek için daha fazla önem kazanmaktadır. Bebeklerin her türlü sorununa ve bağışıklık sistemine fazlasıyla katkı sağlayacak olan tek besin anne sütüdür.

BEBEKLER NE KADAR SÜRE ANNE SÜTÜ ALMALIDIRLAR?

Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilecekken uzmanlar tarafından bebeklerin ilk 2 yaşı boyunca anne sütü alması tavsiye edilmektedir. Bunun yanında annenin ve bebeğin eğer bir özel koşulu varsa doktora bildirilmeli ve doktor gözetiminde ve onayında bu sürenin kısaltılması veya uzatılması sağlanabilmektedir.

ANNE SÜTÜ MİKTARINI NELER ETKİLER?

Her bebeğin öncelikli ihtiyacı olan anne sütü bazı etkenlerden olayı azalmakta ve bebeğe yeterince verilememektedir. Bu konuda en büyük düşman annenin stres yapması olacağı için öncelikle anne kendini kontrol etmeli ve sütü takviye edici gıdalarla beslenmelidir.

Annelerin özelliklede ilk doğumunu gerçekleştirmiş ve bebeğiyle daha ilk zamanlarını geçiren annelerin ya bebeğimi besleyemezsem korkuları annelerde stres bozukluklarına yol açacağından annenin sütünün gelmemesine ve hatta gözle görülür bir biçimde azalmasına neden olabilmektedir.

Anne sütünün büyük bir kısmı ise sudan oluştuğu için annenin sıvı alımını düzende tutması ve günlük su ve sıvı alımını sıklıkla karşılaması gerekmektedir. Su ihtiyaçlarını düzgün karşılamayan ve susamamak bahanesiyle yeterli su almayan annelerde de süt miktarında düşüş gözlenecektir.

Annenin yeteri miktarda enerji alamaması ve düzgün beslenmemesi de anne sütünü azaltan etkenler arasında gösterilmektedir. Annenin hamilelikte aldığı fazla kilolarından kurtulmak için erkenden başladığı zamanlarda anne sütünde kesilmelerde meydana gelebilecektir.

Annenin yeteri miktarda protein almadığı zamanlarda bebeğe gidecek olan sütteki protein oranı da düşüşe uğrayacaktır. Buda bebeğin yeteri kadar protein alamamasıyla bağışıklık sisteminde sorunlara sebep olabilecektir.

Annenin güvenli ve kontrollü bir şekilde dışarıdan ek olarak vitamin ve mineral desteği almasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Kaldı ki bu bebek içinde gerçekten yararlı ve faydalı bir durum olacaktır.

Anne sütünü etkileyen bir diğer etken ise bebeğin anneyi ne kadar sıklıkla emdiğidir. Anne bebeğini ne kadar çok emzirirse anne vücudu da o kadar sıklıkla anne sütü üretmeye başlayacaktır.

SÜT YAPAN MEYVELER NELERDİR?

Hamilelik sonrasında süt yapan pek çok besin bulunmaktadır. Vitamin değeri oldukça yüksek, hem anneye hem de bebeğe iyi gelebilecek, annenin süt için gerekli hormonlarını güzelce çalıştırabilecek ve bu sayede de süt üretiminde olumlu rol oynayacak besinler şunlardır:

  1. Armut
  2. Ayva
  3. İncir
  4. Taze Beyaz Üzüm
  5. Dut

Olarak sıralanabilmektedir. Daha fazla besin saymak mümkün ama en başında gelen meyveler bu şekildedir.

Armut ve ayvayı kurutarak, komposto yaparak veya fırınlayarak tükete bilirsiniz. Hatta meyveleri çiğ yemenin bebeğe geçen anne sütüyle bebekte gaz yapabileceğinden komposto yaparak tüketmek uzmanlarca tavsiye edilmiş durumdadır.