Seyahat yasağı hangi saatlerde, nasıl uygulanacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de artmakta olan koronavirüs vakalarının ele almış olduğu kabine toplantısının ardından "Ramazan ayının ilk iki haftasında önlemleri sıkılaştırıp kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz" şeklinde konuştu.
14 Nisan 2021 Çarşamba 18:20
Seyahat yasağı hangi saatlerde, nasıl uygulanacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de artmakta olan koronavirüs vakalarının ele almış olduğu kabine toplantısının ardından "Ramazan ayının ilk iki haftasında önlemleri sıkılaştırıp kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz" şeklinde konuştu. Peki Seyahat yasağı hangi saatlerde, nasıl uygulanacak?
Yasaklarla ilgili olarak detayları, İçişleri Bakanlığı 81 şehrin valiliklerine gönderdiği "Kısmi Kapanma" konulu olan genelgede yer aldı. Buna genelgeye göre hafta içi 19:00 ve 05:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmış olacak.
Hafta sonu için sokağa çıkma yasağı Cuma akşam 19:00'da başlayacak olup, Pazartesi günü 05:00'te bitecek.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmakta olan zamanlarda, zorunlu durumların dışında toplu taşıma araçları haricinde şehirler arası seyahate izin verilmeyecek.
İşi ile ilgili bağlantısını belgelemekte olanlar ise toplu ulaşım araçlarının görevlileri ve otobüs, uçak, tren, gemi aracılığı ile şehirler arası seyahat edeceklerini bilet, rezervasyon kodu ile belirten kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.
Bunun dışında sağlık, sınav, vefat, askerlik ile alakalı olarak kimi durumlarda zorunlu halden ötürü başvuru yapılarak özel araç ile seyahat gerçekleştirilebilecek.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmakta olan süre ve günler içinde şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları belirlenecek. Özel araçlarla seyahat etmek isteyenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları kontrol edilecek ve geçerli bir mazereti ya da muafiyeti olmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecek.
Öte yandan şehir içi toplu ulaşım araçları için oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılmış olacak.
Turistik yerler de dahil olarak tüm konaklama tesislerinin içerisinde yer alan yeme-içme yerleri, yalnızca konaklamalı müşterilerle sınırlı olmak bir de aynı masada en fazla iki kişiye servis açılması kaydı ile hizmet vermesine izin verilecek.
Konaklama tesislerinde toplu olarak iftar organizasyonları gerçekleştirilemeyecek.
Hangi zorunlu durumlarda seyahat yasağı muafiyeti sağlanabilecek?
İçişleri Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu genelgesine göre kimi zorunlu durumlarda başvurusu kabul edilenler seyahat yasağından muaf olacak.
Genelgeye göre zorunlu hal sayılabilecek durumlar şöyle:
Tedavi gördüğü hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönecek olan, doktor raporu ile sevki bulunan ya da daha önceden alınmakta olan doktor randevusu/kontrolü bulunan,
Kendisi ya da eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılabilmesi ya da cenaze nakil işlemine refakat gerçekleştirecek olan (en çok 8 kişi),
Bulunduğu il sınırları içine son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla birlikte kalacak yeri bulunmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine geri dönmek isteyenler,
ÖSYM tarafından ilan edilmiş olan ya da diğer merkezi sınavlara katılacaklar ile refakatçileri,
Askerlik hizmetini tamamlayıp yerleşim yerlerine dönüş yapmak isteyenler,
Özel ya da kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı bulunanlar.
Bu gibi durumlarının bulunduğunu belirten kişiler, İçişleri Bakanlığı'na ait olan e-başvuru ve Alo 199 sistemlerini kullanarak ya da valilik ile kaymakamlıklara doğrudan başvuru yolu ile Seyahat İzin Kurulları'ndan izin almak şartıyla toplu ulaşım araçları ile ya da özel araçları ile seyahat edebilecekler.