Ankara Gündem l Ankara Haberleri l

Pazartesi Günü Gerçekleşen Güneş Patlamasının Etkisi Bugün Görülecek

Gündem

Güneş'in yüzeyinde yaşanan patlamalar, Dünya'yı sık sık etkilemeyi sürdürüyor.

Pazartesi Günü Gerçekleşen Güneş Patlamasının Etkisi Bugün Görülecek

Güneş'in yüzeyinde yaşanan patlamalar, Dünya'yı sık sık etkilemeyi sürdürüyor. Araştırmacılar, Güneş yüzeyinde bulunan ölü bir Güneş lekesinin 11 Nisan'da patladığını ve etkilerinin 14 Nisan'da (bugün) Dünya'da görülebileceğini ifade etti.

Dünya'ya gelen zararlı ışınların büyük bir kısmından çevremizi saran manyetosfer sayesinde korunuyor olsak bile bazı durumlarda manyetosferin koruması da yeterli kalmayabiliyor. Üstelik bunun bir örneğini gün içinde yaşamamız son derece olası...

Güneş yüzeyinde de sık sık Dünya’yı da etkilemekte olan olaylar gerçekleşiyor. 11 Nisan günü güneş lekeleri ismi verilen Güneş’in yüzeyinde siyah noktalardan birinde Dünya’yı etkilemekte olan bir patlama yaşandı. Etkilerinin bugün itibarı ile Dünya'da görülmesi beklenmekte olan bu patlama, uydu sistemlerimizi ve elektrik şebekelerimizi etkileyerek kesinti ve dalgalanmalara neden olabilir.

SpaceWeather.com’un aktardığına göre AR2987 adı verilen ölü bir güneş lekesinde 11 Nisan’da meydana gelen patlama, Dünya’ya doğru bir kütle atımına neden oldu. CME adı verilen bu parçacıkların 14 Nisan’da yani bugün Dünya’yı etkilemesi bekleniyor. Patlamanın Dünya üzerindeki etkilerinin büyük olmaması ancak gözlemlenebilir olması bekleniyor. Araştırmacılar, CME’lerin Dünya’ya çevreleyen manyetik alana çarpmasıyla birlikte Kuzey ve Güney Kutuplarından yayılarak atmosferdeki gazla etkileşime giren bir manyetik alan oluşturduğunu belirtiyor. Bu durumun da aslında Kuzey ve Güneş Işıkları olarak bildiğimiz büyüleyici görüntülere sebep oluyor. Ancak bu kez bu görüntüler çok daha geniş bir alanda görülebilir olacak.

Space.com, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD’nin kuzey kıyılarında bu auroraların görülebileceğini açıkladı. Bununla birlikte patlamanın 14 Nisan’da jeomanyetik fırtınalara, uydu kesintilerine ve elektrik şebekelerinde dalgalanmalara sebep olabileceği söyleniyor. Araştırmacılar, Güneş’in 25’inci döngüsünde olmasıyla birlikte yüzeyindeki lekelerin oldukça arttığını ve 2025 yılında bu sayının zirveye ulaşmasını bekliyor. Bu da Dünya’dan baktığımızda daha çok aurora göreceğimiz ve daha çok Güneş fırtınasının etkilerini gözlemleyebileceğimiz anlamına geliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.