Özel Okul Ücret İadesi

Kayseri’den gelen bir haberin ardından özel okul velileri paralarını geri alabilecekler mi?

15 Aralık 2020 Salı 18:30

Özel Okul Ücret İadesi

Kayseri’den gelen bir haberin ardından özel okul velileri paralarını geri alabilecekler mi?

Kayseri'de bir veli yüz yüze eğitim yapılmayan süreç için parasını geri almayı başardı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu velilere ücret iadelerinin yapılması gerektiğini söyleyerek, Avukat Cenk Söbe ise alınan bu kararın hukuki olarak emsal niteliği taşımadığını ifade etti.

Korona virüsü salgınından sonra yüz yüze eğitime geçici olarak ara verilmiş ve milyonlarca öğrenci uzaktan eğitim sürecine girmişti. Bu süreçte de özel okullar ve veliler arasında uzun süreli ücret iadeleri ile alakalı tartışmalar yaşanmıştı. Yıl başında 1 senelik eğitim ücretini ödeyen veliler mart ayında da okulların kapanması ile birlikte ödemiş oldukları ücretlerin bir bölümünü geri almak istedi.

Kayseri’de Para İadesi Kararı Çıktı

Kayseri’de, geçen dönemdeki eğitim-öğretim yılında korona virüsü salgınından dolayı yüz yüze eğitim göremeyen çocuğunu özel okula kaydeden ve para yatıran Hamza Y., 9 bin liranın geri verilmesi için İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu. Heyet, velinin isteğini kısmi olarak kabul edip, okula gitmediği süreye karşılık olarak 7 bin 579 lira 20 kuruşun tüketiciye iade edilmesine karar verdi.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Özel okulların devletten kısa çalışma desteği aldığını söyleyen Ağaoğlu, “Başından beri söylüyorum. Özel okullar haksız kazanç sağlamasınlar. Devletten yardım aldılar, giderleri minimuma düştü. KDV oranlarının düşürülmesi onların işine yaradı. Her zaman söylüyorum; eğitim işi yüksek kazanç beklenecek bir sektör değildir. Velilerin paraları iade edilmelidir” şeklinde konuştu.

Birtakım özel okulların MEB’in ücretsiz olarak vermiş oldukları kitapları bir kenara koyup binlerce liraya varan kitap alma zorunluluğu getirmiş olduğunu da sözlerine ekleyen Ağaoğlu, “Burada da bir denetleme gereği var. 4-5 bin TL’ye varan kitap paraları velilerin belini büküyor. Pandemide özel okulların çok bir kaybı olmadı fakat çok sayıda veli işinden oldu ve maddi açıdan da kayıplara uğradı” dedi.

Avukat Cenk Söbe ise bu konunun çok tartışmalı bir konu olduğunu belirterek, “Yüz yüze eğitim verilen okullar eğitim ücretlerine hak kazanır fakat önceden almış olduğu bir takım masrafları (servis,yemek,etkinlik masrafları vs) iade etmelidir. Sonuç olarak böyle bir hizmet verilmedi. Fakat Tüketici Hakem Heyeti'nin bu kararları tek başına emsal teşkil etmemektedir.

Karar kesin olmamakla beraber bu karar itiraz üzerine Tüketici Mahkemesi'ne taşınacaktır. O yüzden hukuken yerleşmiş olan bir emsal olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Fakat okulun sene başında almış olduğu ücretin detayına bakmak gereklidir. Yani içerisinde neler var? Salt eğitim ücreti ise mücbir sebep koşulları sebebiyle hakkaniyet oranında bir indirim uygulanması da makuldür.” Açıklamasını yaptı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, korona virüsü salgını süreci boyunca tüketicilerin önemli haklarının olduğunu vurgulayarak, “Şu an eğitimde bir yasaklama yok. Yüz yüze eğitimden farklı olan uzaktan eğitim dönemine başvurular yapıldı. Ancak burada şöyle bir durum var; bizim okula çocuğumuzu kaydederken gerçekleştirdiğimiz ve imzaladığımız sözleşme yüz yüze eğitimle alakalı. Sözleşmenin içerisinde uzaktan eğitim maddesi bulunmuyor. Olağanüstü durum varsa da yok. Bu yüzden yüz yüze eğitim verilmediği için geçen sezon itibarı ile tüketiciler bu 3 aylık bedeli geri alabilirler. ” ifadelerine yer verdi.