Oruç Reis kimdir? Hayatı ve ölümü ile ilgili detaylar…

“Yaşama hakkın mücadele gücün kadardır” sözü ile tanınan Osmanlı denizcisi Oruç Reis, leventlerini kurtarmak adına kendini mücadelenin içine attı ve canını feda etti.

17 Eylül 2021 Cuma 15:26

Oruç Reis kimdir? Hayatı ve ölümü ile ilgili detaylar…

“Yaşama hakkın mücadele gücün kadardır” sözü ile tanınan Osmanlı denizcisi Oruç Reis, leventlerini kurtarmak adına kendini mücadelenin içine attı ve canını feda etti. Peki Oruç Reis kimdir?

Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı dizisinin başlaması ile beraber seyircilerin araştırmış olduğu konuların başında yer alan Oruç Reis, hayatı ve biyografisiyle merak konusu oldu.

TRT1 ekranlarının yeni dizisi, Barbaros kardeşlerin hayatını ve mücadelesini aktarıyor. Kısacık hayatına binlerce fetih ve şanlı savaş kazandırmayı başaran, bir süre sonra tek kolu ile mücadelesini sürdüren Oruç Reis kimdir? İşte tarihteki yeri ve önemi...

ORUÇ REİS KİMDİR?

1470 yılında Osmanlı hakimiyetinde bulunan şu anki Midilli'nin Bonova köyünde doğmuş olan Oruç Reis, ünlü bir Türk denizcisiydi. Babası, Vardari Yâkub Ağa, 1462 yılında Midilli'nin fethine katılmış ve Bonova köyü kendisine tımar olarak verilmişti. Burada yerleşerek evlenen Yâkub Ağa'nın İshak, Oruç, Hızır ve İlyas isimlerini verdiği dört oğlu doğdu.

İyi bir öğrenim alan kardeşler, devrin denizci milletlerinin lisanları olan İspanyolca, İtalyanca,  Fransızca ve Rumca'yı öğrenerek yetişti. Gençliğinde gemiciliği ve deniz ticaretini çok iyi şekilde öğrenen Oruç Reis, cesareti, zekası bir de girişimciliği ile kısa süre içinde gemi sahibi oldu. Suriye, Mısır, İskenderiye ve Trablusşam'a mal taşıyıp oradan almış oldukları malları Anadolu'ya getiriyordu.

Cezayir'i Fethetti

Türk denizcilik tarihinde önemli bir yeri bulunan Cerbe Adası, Oruç Reis tarafından 1513 yılında yaz ayında fethedildi. Burayı kendisine üs edinerek, Doğu ve Batı Akdeniz'de pek çok gemi zapt etmeyi başardı. Papa'ya ait, o zamanın dev savaş gemilerini, ince tekneleri ile ele geçirmesi, ününü Avrupa ve dünyaya ulaştırdı.

Cezayir'de bir devlet kurma kararı alan Oruç Reis, kısa zamanda bu toprakları ele geçirdi. İspanya Kralı Şarlken, Cezayir'e donanma göndermiş olsa bile Oruç Reis'i elde ettiği yerlerden çıkarmayı başaramadı.

SOL KOLU KESİLDİ

Becâye kuşatması esnasında Oruç Reis, sol kolundan ağır yaralandı ve hekimlerin tavsiyesi ile birlikte bu kolu dirsekten kesildi. Tek kol ile mücadelede de şevk ve azminden herhangi bir şey kaybetmeyen Oruç Reis, iyileştiği zaman da derhal denize açıldı ve pek çok gemiyi ele geçirmeyi başardı.

Sınır boylarında akıncıların gerçekleştirdikleri, yıldırma ve fethe hazırlama faaliyetlerini denizde gerçekleştiren cesaret ve kahramanlık timsâli deniz kurtlarından biri olarak bilinen Oruç Reis, katıldığı muharebede can ve mal endişesi duymuyordu.

Aldığı tüm ganimetleri fakir ve kimsesizlere, leventlerine dağıtır, varını yoğunu cihâd ve gazâ için sarf ederdi. Cömert, yardımsever, âlicenap, merhametli olan Oruç Reis, ciddî ve sert biriydi. Bütün leventleri tarafından, bir baba gibi sevilirdi.

Çok iyi harp eden, tehlikeli yerlerde de en iyi çareleri bulmakta zorluk çekmeyen bir komutandı.