Muhabbet Kuşlarının Üremeleri

Muhabbet kuşları insanları her daim çekmeyi başarmıştır. Renkleri, zekaları ve iletişimleri insanları etkilemiş ve yıllardır da evlerde beslenen hayvanların başında gelmiştir. Peki bu hayvanlar nasıl ürer, çiftleşmeleri için gereken şartlar nelerdir?

29 Kasım 2020 Pazar 23:00

Muhabbet Kuşlarının Üremeleri

Muhabbet kuşları insanları her daim çekmeyi başarmıştır. Renkleri, zekaları ve iletişimleri insanları etkilemiş ve yıllardır da evlerde beslenen hayvanların başında gelmiştir. Peki bu hayvanlar nasıl ürer, çiftleşmeleri için gereken şartlar nelerdir?

Muhabbet kuşları daima insanlarla etkileşimi en iyi olan hayvan türlerinden olmayı başarmıştır. Konuşma yetenekleri ile sesleri taklit edebilme yetileri birçok evde kendilerine yer hazırlamıştır. Bu kuşların ana vatanı Avustralya’dır. Nesillerini devam ettirebilmeleri için üreme içgüdüleri vardır. Erişkin yaşa geldikten sonra uygun şartların oluşmasıyla yıl içerisinde 3 ya da 4 defa kuluçka yapabilirler. Genellikle senede en çok 1 defa kuluçka yapması istense de bazı üreticiler göz ardı edebilmektedir.

Çiftleşmeleri

Çiftleşme kuş türlerinde içgüdüseldir. Nesillerinin devamlılığı için bütün canlılar üremek için çaba sarf eder. Muhabbet kuşlarının çiftleşmeleri için bazı şartların çiftleşme için uygun olması istenir. Kaliteli ve doğru beslenme ana kriterdir. Üreme için gereken unsurlar doğru beslenme ile uygun hale gelmektedir. Bunların içinde en önemlisi ise mekanizmanın sağlıklı şekilde çalışmasıdır. Bu da ancak kaliteli beslenme ile sağlanır. Muhabbet kuşları arasında dişiler eş seçmede çok hassastır. Çoğu zaman ne yapılırsa yapılsın dişi istemiyorsa erkek ile çiftleşme gerçekleşmez. Dolayısıyla eşler yan yana geldiğinde anlaştıklarından emin olmak gerekir.

Muhabbet kuşlarının üremesinde ısı çok önemli bir unsurdur. Güneş ışınları yönü ve ortam ısısı 28 derecelerdeyse ideal çiftleşme sağlanır. Yumurtlama için de ısı ve ışığın önemi de çok yüksektir. Muhabbet kuşlarının üremesi ile ilgili dikkat edilecek diğer bir nokta ise gürültüden uzak, kalabalık olmayan ortam ve kuşların stressiz olmasıdır. Stresten uzak bir ortam yaratılmalı ve yumurtlayabilmeleri için kafese kuş yuvası konmalıdır.

Bütün bu unsurlar şekillendiğinde ilk gözlemlenecek şey ise erkek kuşun dişiye yapmış olduğu kurlardır. Erkek muhabbet kuşu sürekli olarak ötecek ve oyuncaklar ile oynayacaktır. Bu şekilde dişiye yanaşıp dişinin omzuna gagası ile hafif bir şekilde dokunacaktır. Tüm bunlar birkaç gün devam eder ve dişi izin verirse çiftleşme olur. dişi erkeğe izin verirse kuyruğunu yan tarafa çeker ve erkeği bekler.

Yumurtlamaları

Çiftleşmenin 12 ile 15 gün sonrasında kuş ortalama olarak 4 ile 6 yumurta yapar ve bu yumurtaları yapabilmesi için mutlaka kafes şarttır. İlk yumurtlamasından sonra muhabbet kuşları kuluçkaya yatar ve bu süreçte dişi kuş oldukça sancılı süreç geçirir. Dişi yalnızca tuvaleti için yumurtalarından ayrılır ve onu da erkek besler. Bu dönemde erkek dişiye ilgi göstermezse ya da kafesle çok oynanırsa dişi yumurtalara zarar verebilir ya da yuvadan aşağı atabilir. Her şeyin normal olması halinde yaklaşık olarak 20. Günde yavrular yumurtadan çıkabilirler.