Mekke’nin Fethi ne zaman? Mekke’nin Fethi 31 Aralık mı? Mekke’nin Fethi nedir? Mekke Fethi anlam ve önemi!

Mekke’nin Fethi ne zaman gerçekleşti? İslam alemi tarafından oldukça büyük bir öneme sahip günlerden biri olan Mekke’nin Fethi nedir? Mekke’nin Fethi’nin anlamı arama motorlarında çok aratılan konulardan biri oldu.

31 Aralık 2020 Perşembe 14:40

Mekke’nin Fethi ne zaman? Mekke’nin Fethi 31 Aralık mı? Mekke’nin Fethi nedir? Mekke Fethi anlam ve önemi!

Mekke’nin Fethi ne zaman gerçekleşti? İslam alemi tarafından oldukça büyük bir öneme sahip günlerden biri olan Mekke’nin Fethi nedir? Mekke’nin Fethi’nin anlamı arama motorlarında çok aratılan konulardan biri oldu. Cahiliye döneminin sona erdiği bu önemli olayın yıldönümü her yıl çeşitli etkinliklerle anılmakta. Peki, Mekke’nin Fethi ne zaman? Mekke’nin Fethi 31 Aralık mı? Mekke’nin Fethi nedir? Mekke Fethi anlam ve önemi!

Mekke'nin Fethi ne anlam taşır? Mekke'nin Fethi ne zaman gerçekleşti? Müslümanların, Kureyşliler'in elinde bulunan Mekke'yi fethetmiş oldukları bu önemli olayın yıldönümü her sene anılıyor. Bu tarihi olaydan, İslamiyet'in yayılması ve cahiliye döneminin sona ermesi ile ilgili büyük bir önemi bulunuyor. Peki, Mekke'nin Fethi ne zaman gerçekleşti? İşte Mekke’nin Fethi ne zaman? Mekke’nin Fethi 31 Aralık mı? Mekke’nin Fethi nedir? Mekke Fethi anlam ve önemi!

Mekke'nin Fethi Ne Zaman?

Ülkemizde son zamanlarda Mekke'nin fetih tarihi on gün öncesine çekilerek Miladi 31 Aralık/ 1 Ocak tarihinde kutlanmaya başladı.

Hz. Muhammed, Hicret'in 8. senesinde, Ramazan ayının 13. günü, 10 bin kişilik bir ordu ile birlikte Medine'den yola çıktı. (4 Ocak 630) Hicri takvime göre 20 Ramazan'da (11 Ocak 630) ordusunu 4 farklı kola ayırarak orduya hareket emri verdi ve Fetih Suresi'ni okuyup Mekke'ye girdi.

Mekke'ye girer girmez genel af ilan edildiğini belirtti ve Ebu Süfyan'a bildirmiş olduğu şekilde, kimseye dokunulmayacağını söyledi. Sonrasında içerisinde 360 put olan Kâbe'ye yöneldi. İsra Suresi'nin 81. âyetini okuyup putları birer birer kırdı. Sonrasında da birlikte hareket ettikleri Müslümanlar ile Kâbe'yi tavaf etti.

Mekke'nin fethedilmesine zemin hazırlayan gelişmeler, Mekkeli Kureyşlilerin müttefiki olan Beni Bekir Kabilesi'nin Hudeybiye Antlaşması'na karşı zır hareket etmesi ile Müslümanların himayesinde bulunan Huzaa kabilesine saldırması ile başladı. Bu olayın üstüne Kureyşlilere haber ileten Hazreti Muhammed, saldırıyı gerçekleştiren kabile ile ittifakın bitirilmemesi durumunda antlaşmanın sona ereceğini belirtti. Hazreti Muhammed komutasında bulunan ordu, teklifin kabul edilmemesinden dolayı 31 Aralık 629'da savaşa hazırlandı. Çatışmalarda Mekkelilerden 6 kişi hayatını kaybederken Müslümanlardan da 2 ya da 3 kişi şehit oldu.

Mekke'nin fethedilmesini kolaylaştıran zemin Hudeybiye Antlaşması ile oldu. Bu antlaşma sayesinde İslamiyet diğer kabile, topluluk ve devletlere yayıldı. Sonucunda da Müslümanlar, Arap Yarımadası'nda bir güç olarak kabul edilmeye başladı.

Bölgede adil bir ekonomik düzenin sağlanması amacı ile şehir ekonomisi geliştirilerek ticari yönden kervan faaliyetlerine olan bağlılık ortadan kaldırıldı. İslamiyet'in yayılması, Mekke'de cahiliye döneminin sona ermesi ve böylece de sağlıklı bir dini yaşama geçilmesi açısından büyük bir önem taşıyan fetih, şehirde barışı ve huzuru hakim kıldı.