Koronavirüse Yakalanan Sözleşmeli Personelin Ücretinden Kesinti Yapılabilir Mi?

Sonuçta koronavirüse yakalanmış olan ya da temaslı kamu personellerinin izin durumlarının ilgili kurumlar tarafından hızlı bir şekilde netleştirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması gerekir.

4 Aralık 2020 Cuma 14:58

Koronavirüse Yakalanan Sözleşmeli Personelin Ücretinden Kesinti Yapılabilir Mi?

Sonuçta koronavirüse yakalanmış olan ya da temaslı kamu personellerinin izin durumlarının ilgili kurumlar tarafından hızlı bir şekilde netleştirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması gerekir.

Soru: Sözleşmeli personelim. Koronavirüse yakalandım, idari izinli olduğumu belirttiler. Fakat görev yaptığım kurumda personel işlerinden sorumlu memur benim haberim olmaksızın ismime rapor düzenleyerek tahakkuk şubeye göndermiş. Bu durumdan dolayı maaşımdan 800 TL kesinti olduğunu gördüğümde haberim oldu. Haberim olmadan yapılan bu işlem yasal mıdır? Bu durumda ne yapabilirim?

Yanıt: Covid-19 salgınından ötürü salgının önlenmesi için risk gruplarındaki kamu personelleri halihazırda 29 Mayıs 2020 tarihli ve 31139 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 2020/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile idari izinli olmaktadır. Genelgeye göre 1 Haziran’dan sonra yönetici kadro ile pozisyonlarında çalışanlar haricinde 60 yaş ve üstündekiler ile Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılmış ve akabinde de izin kapsamına alınmayan hamile personeller Metin KIRATLI imzası taşıyan Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü yazısı ile hamileliklerinin 24. Haftasıyla 32. Haftasında idari izin kapsamına dahil edilmiştir.

26 Ağustos 2020 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlanan 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle de, ihtiyacı karşılayabilecek kadar asgari personel bulundurulma şartı ile, çalıştırılma şekline bakılmaksızın kamu kurum ile kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma ve dönüşümlü şekilde çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilmesine ve idari izin verilmesine imkan tanınmış olup kamu kurumları kendi iç düzenlemeleri ile esnek çalışma yöntemlerini uygulamaktadır.

Her iki Genelgede de koronavirüse yakalanmış ya da temaslı olan kamu personellerinin idari izinli sayılmasıyla ilgili bir ifadeye yer verilmemiştir. Öteki taraftan konu ile ilgili olarak uygulama birliği de bulunmamaktadır. Örneğin Adıyaman ile Gaziantep Valilikleri İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına istinaden koronavirüs (COVID-19) hastaları ile temaslı olduğu görülen kamu ve özel sektör çalışanlarının herhangi bir sağlık kuruluşundan sağlık raporu almasına gerek kalmadan 14 gün boyunca idari izinli sayılmasına karar vermiştir.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da “Temaslı ya da test sonucu pozitif olan vakaların evde izolasyonda oldukları zamanlarda çalışıp çalışmayacakları soruluyor. Bu kişiler sistemimizde kayıtlı olarak temaslı görülüyorsa otomatik olarak o süre boyu bazen 10 gün bazen de 14 gün oluyor. Çalışılan yerde de izinli sayılmak anlamına gelir. İşçi ya da memur fark etmeksizin özel sektörde de kamuda da geçerli oluyor.” İfadelerine yer verdir. Yani temaslı sayılan kişiler idari izinli sayılıyor.

Sonuç olarak da koronavirüse yakalanmış olan ya da temaslı olarak belirlenen kamu personelinin izin durumlarının ivedilikle kurumlarca netleştirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması gerekir. kuruma rapor ibraz etmeyen, SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyen sözleşmeli personellerin ücretlerinden kesinti yapılmasının dayanağının olmadığı ve bu durumdaki kesintinin personele iade edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.