Komisyon Nedir?
Bankacılıkta komisyon nedir? Komisyon kurulu nedir? Komisyon ne demek? Komisyon almak ne demek? Komisyon toplantısı nedir? Matematikte komisyon nedir? Komite ne demek? Komite ve komisyon arasındaki fark nedir?
13 Ekim 2020 Salı 21:10
Gündelik hayatımızda çoğu zaman televizyon izlerken, internette gezinirken çeşitli kelimelere rastlayabiliyoruz ve bu kelimelerin anlamlarını çoğu zaman yanlış kullanabiliyoruz. Komisyon kelimesi de bu kelimelerden bir tanesidir.
Kelimenin nasıl kullanıldığı genel olarak bilinmese de artık hayatımızda komisyon kelimesi çok fazla yer kaplıyor. Genellikle komisyon kelimesi bir kazanç olarak düşünülse de aslında doğru anlamı farklı şekillerde de kullanılabilmektedir.
Komisyon Nedir?
Komisyon kelimesi ne anlama geliyor? Türk Dili tarihler boyunca birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış ve bu nedenle de farklı kelimeleri içerisinde barındırmıştır. Farklı kültürlerden dilimize geçmiş birçok kelime bulunuyor. Bu nedenle de bu kelimelerin farklı anlamları ve farklı kullanım alanları olabiliyor.
Durum böyle olunca dilimizde kullandığımız birçok kelimenin anlamını yanlış olarak kullanabiliyoruz. Son zamanlarda anlamı merak edilen kelimelerden olan komisyonun da aslında farklı birçok anlamı bulunabiliyor.
Komisyon kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Fransızca kökenli olan komisyon kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre farklı anlamlar içermektedir. TDK’ye göre komisyon kelimesi ise şu anlama gelmektedir:
- Alt kurul
- Bir işte aracılık yapan kimseye bırakılan yüzde, kazanç
Nerelerde Kullanılır?
Komisyon kelimesi özellikle ticaret hayatında çok sık kullanılmaktadır. Bir işe giriştiğinizde o işe aracılık etti iseniz o işten belirli bir oran karşılılığı size bir kazanç elde etmeniz için miktar verilir. Bu da komisyon olarak adlandırılır.
Örneğin komisyon mantığı emlakçılarda ve banka sektöründe çok fazla kullanılır. Emlakçılarda sattığınız eve göre belirli bir yüzdesi size komisyon olarak verilir bu da sizin kazancınız olur. Aynı zamanda her emlakçı komisyon karşılığı belirli kazançlar ile çalışır.
Örneğin kiraladığınız bir evde kira tutarı ne ise belirli bir yüzdesini komisyon olarak emlakçıya vermek durumundasınız. Yani komisyon artık gündelik hayatımızda birçok alanda çok fazla kullanılmaktadır.
Komisyon Oranları Nedir?
Komisyon oranları sektör bazında değişkenlik gösterebilmektedir. Her sektör için alt limit ve üst limit oranları bulunmaktadır. Bu oranlara göre komisyon oranları belirlenir ve ona göre kazançlar elde edilir.
Yani siz komisyon oranınızı çok fazla tutamazsınız. Bu oranın yasal olarak bir alt ve üst limiti bulunduğu için buna göre hareket etmek durumundasınız.
Gündelik Hayatımızda Komisyon
Komisyon hem iş hayatında hem de derslerde çok fazla kullanılabilmektedir. Örneğin matematikte komisyonu tanımlamak gerekirse belirli bir yüzde olarak adlandırabiliriz. Reklam sektöründe komisyonu tanımlamak gerekirse, aracı olunan alışverişten ya da yapılan bir satıştan elde edilen gelirin belirli bir yüzde karşılığı o kişiye verilmesi olarak adlandırabiliriz.
Aslında bu tanım komisyonun genel tanımıdır ve birçok sektörde bu tanımı ile yer bulur. Belirli sektörlerde komisyona bir heyet olarak da yer bulabiliriz. Belirli kararlar alabilmek için başvurulan heyetler bazı sektörlerde komisyon olarak geçebilmektedir.