Kabartma Tozu Yerine Karbonat Kullanılır Mı?

Kurabiye, pasta gibi çeşitli hamur işlerinde kullanılan kabartma tozu ve karbonat arasına fark var mı? Kabartma tozu yerine nasıl karbonat kullanılır işte cevabı…

12 Aralık 2020 Cumartesi 16:45

Kabartma Tozu Yerine Karbonat Kullanılır Mı?

Kurabiye, pasta gibi çeşitli hamur işlerinde kullanılan kabartma tozu ve karbonat arasına fark var mı? Kabartma tozu yerine nasıl karbonat kullanılır işte cevabı…

Aralarındaki belirgin fark karbonatın etki edebilmesi için asitli sıvı ile tepkimeye girmesidir. Asitle tepkimeye giren karbonat kendisini nötralize etmekte ve karbondioksit gazı oluşmaktadır. Bu gazın etkisi ile de hamur kabarmaktadır. Kabartma tozuysa yapısında asit ve karbonat bulundurduğu için sıvı madde ile birleşmesi halinde kabarma olacaktır. kabartma tozu sıvı madde ile etkileşime girdiğinde karbonat benzeri olarak karbondioksit gazı oluşturmaktadır. Bu gaz da hamurun kabarmasını sağlamaktadır.

Az asit içerikli tariflerde de kabartma tozu ve karbonat birlikte kullanılmaktadır. Kabartma tozunun karbonat ile birlikte kullanılmasının nedeni de karbonatın miktarı artınca acı bir tat verir ve kabartma tozu eklenir. İçinde de asit içerikli olmayan tariflerde karbonat kullanılması doğru olmamaktadır. Çünkü karbonat hamurun tadını kaçıracaktır ve acılık katacaktır. Kabartma tozu yok ise karbonata limon suyu eklenerek kabarma sağlanabilir.

Karbonat İle Kabartma Tozunun Birlikte Kullanılmasının Sebebi

Bazı yemek tariflerinde kabartma tozu ve karbonat birlikte kullanılır. Aslında da bunun bir zorunluluğu bulunmamakla beraber tamamen de damak tadına bağlıdır. Bazı zamanlarda iki malzemenin birleşimiyle farklı bir lezzete ulaşmak mümkündür. örneğin yapılacak olan kekin sünger gibi olması için kabartma tozu ve karbonat birlikte kullanılabilir.

Kocaman ve kabarık bir kek isteyenler genellikle bu yönteme başvuruyor. Yani her iki madde arasında ciddi derecede yapısal olarak farklar var karbonatın içinde de saf sodyum bikarbonat olarak bilinen kimyasal madde bulunuyor. Saf sodyum bikorbonat çok güçlü bir yapıda bulunduğu için doğru şekilde kullanılması gerekmekte. Aksi halde çok fazla kabarır hamurların tadını bozabilir. Karbonat, özellikle iç tarifinde asidik bir madde olduğunda kullanılması gereken malzemelerden biri. Peki ama nedir bu asidik malzeme? Örneğin; bir miktar limon suyu, sirke gibi asitli yapıda olan malzemelerin bulunmuş olduğu tarifler olarak düşünülebilir.

Karbonat bu malzemelere ek olarak tepkimeye girdiğinde karbondioksit açığa çıkarmakta ve hamurun kabarmasını sağlamaktadır. Evlerde kabartma tozu olmadığında da karbonat kullanmak istenirse, tarifte bulunan kabartma tozu oranı kadar kullanılmamaya özen gösterilmektedir. 1 paket karbonat ise 1 paket kabartma tozu ile aynı etkiyi yaratmamaktadır. Bu tariflerin içerisine 1,5 - 2 çay kaşığı kadar karbonat eklenir ve üzerine birkaç damla limon suyu ilave edilirse etkisini ortaya çıkar. Karbonat ile yapılan kekler ise daha yoğun biçimde kıvamlı, poğaçalar daha çok tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olmaktadır.