HES Kodu nasıl alınır, seyahat için nasıl kullanılır?
Koronavirüs tedbirleri sırasında yasak getirilen yolculuklardan faydalanmak için Hayat Eve Sığar uygulamasından kod alınması gerekiyor. Peki kod nasıl alınır?
21 Mayıs 2020 Perşembe 16:02
Çarşamba günü yapılan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası basına açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kişilerin seyahat edebilmeleri için sağlıklı olduklarını belirtmeleri gerektiğini, bunu da ancak Sağlık Bakanlığının geliştirdiği Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden bildirebileceğini söyledi.
Fahretti Koca, Seyahat edecek birelerin sağlıklı olduklarını uygulama üzerinden aldıkları kod ile bidirip uçak, otobüs veya tren ile yapacakları seyahatlerde tercih ettikleri firmaların gerekli sağlık kontrollerini yapacağını belirtti. Ayrıca Fahretti Koca uygulama ile vatandaşların riskli bölgeleri kolayca görüp tedbirlerini ona göre alabilecek. Alınan karara göre yolcuya yolculuk sırasında virs bulaşması halinde, birlikte yolculuk yaptığı tüm yolcular karantineye alınacak.
HES KODU NASIL ALINIR?
HES kodunun nasıl alınacağını tarif eden Fahretti Koca sadece uygulama üzerinden deği sms ile de kodun alınabileceğini bildirdi.
İndirilme sayısı 10 milyonu geçen HES uygulaması üzerinden alınan HES kodları, kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşuyor ve T.C. kimlik numarası gibi sabit değil. Her paylaşımda farklı bir HES Kodu alınabilecek. HES Kodu sorgulaması için kodu ile birlikte yolcu kimlik numarası (TCKN, Pasaport vb.), iletişim bilgisi (telefon ve e-mail alanlarının her ikisi de) ve doğum tarihi zorunlu alanlar olarak doğru ve eksiksiz olarak girilecek. Hayat Eve Sığar uygulaması, Google Play Store ve AppStore üzerinden indirilebiliyor.
HES ygulamasının güvenliği hakkında merak edilen konulara açıklama getirmek isteyen Koca; "Salgınla bulaşan hastalıkla ilgili sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir" "Bu bilgi dünyada artık karşılıklı bir haktır" ifadelerini kullandı.
Uygulamanın güvenliği konusunda açıklama yapan Doç. Dr. Seda Gürses "Merkezi sistemde, Covid-19 testi pozitif çıkan bir kişinin verilerini telefon topluyor ve merkeze iletiyor. Bu merkez bireyin kiminle temasta olduğuna merkezi bir altyapıda bakabiliyor. Dolayısıyla veriler merkezi bir otoriteye görünür oluyor. Bunun getirdiği zararları karşılaştırınca, yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Merkezi olmayan sistemlerde bireyin kiminle iletişimde olduğuna kendi cihazından bakabildiğini ve bilgilerin merkeze gitmediğini söyleyen Gürses Hayat Eve Sığar uygulamasını indirirken kullanıcıdan alınan izinler ve erişimlerin GPS ve ağ tabanlı konum bilgilerine erişim, telefon rehberi, kamerada resim çekme ve görüntü kaydetme, kablosuz bağlantılar, tam ağ erişimi, Google hizmet yapılandırmasını okuma, Bluetooth ayarları, internetten veri alma olduğunu ve bunlara ek olarak hali hazırda kayıtlı olan e-devlet kimlik bilgileri, e-nabız sistemi ve Mernis (nüfus ve vatandaşlık işleri) verilerine de erişim sağlanıyor. Hayat Eve Sığar uygulaması Türkiye'de faaliyet gösteren üç GSM operatörüyle çalıştığı için cep telefonunun kayıtlı olduğu operatörle paylaşılan tüm veriler yine bu uygulama aracılığıyla devlet sistemlerine doğrudan erişim verdiğini belirtti.