Hamile Kadın Doktora Ne Sıklıkla Gitmelidir?
Hamilelikte ilk muayene ne zaman yapılmalı? Hamilelikte yapılan testler nelerdir? Hamilelikte ilk kontrolde hangi testler yapılır? Gebelikte vajinal muayene ne zaman olur? Hamileyken ne zaman kontrole gidilir? Hamilelik için hangi değerlere bakılır? Hamileyken aşı yapılır mı? Hamilelikte 28 haftada hangi testler yapılır? 12 haftalık gebelikte hangi testler yapılır? Hamilelikte kanda hangi değer yükselir? Gebelikte büyük ultrason nedir? NST testi ne zaman yapılır? Hamilelik döneminde neler yapılmalı? Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? 4 lü tarama testi nedir? Uclu test nedir? Dörtlü tarama testi nasıl yapılır? Hamilelik için hcg kaç olmalı? Ayrıntılı organ taraması kaçıncı haftada yapılır? Gebelikte tarama testleri yapılmalı mı? Mol gebelikte kalp atisi olur mu? Kaç haftalık hamileyim? Vajinal muayene ne zaman yapılır? Gebelikte vajinal muayene zararlı mı? Sezeryanla doğumda çatı muayenesi yapılır mı? Hamilelikte Magnezyum eksikliği nelere yol açar? Hamilelikte renkli ultrason nedir? Hamilelikte hemogram testi nedir?
4 Kasım 2020 Çarşamba 10:19
Gebelik fetusun anne rahmine yerleşmesi ile başlar. Anne adayı aylık adet gecikmesi, mide bulantısı ve daha birçok farklı değişiklik ile anne olabileceğini düşünerek gebelik testi yaptırır.
Pozitif olan gebelik testi sonrasında anne adayının uzman bir doğum uzmanı ile görüşmesi gereklidir. İlgili kan testi ve ultrason muayenesinin yapılması ile gebelik durumu ve haftası belirlenmelidir.
Hamilelikte Düzenli Doktora Gitmenin Önemi
Gebelik kesinleştikten sonra ortalama her anne adayının 4 haftada bir doktora gitmesi gereklidir. Her ay düzenli yapılan bu doktor kontrollerinde bebek ve annenin durumu kontrol edilir. Özellikle belirli aylarda ilgili testler yapılır.
Bu test sonuçlarına ve doktorların ultrason muayenelerine göre belirlenen dünya standartlarında değerler bulunur. Doktor bu değere göre anne adayında devam eden süreçte yapılması gerekenleri iletir. Eğer söz konusu vitamin ve ilaç takviyesi ise bunları yazar.
Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı bir gebelik dönemi için ilk olarak doğru şekilde uzman bir doktora düzenli olarak gidilmelidir. Bununla birlikte;
- Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır,
- İlgili alkol ve sigara kullanımı gebelik öncesi söz konusu ise miktarı konusunda doktor bilgilendirilmelidir.
- Beslenme düzeni mutlaka günde üç öğün olarak düzenlenmelidir.
- Ara öğünlerde kalorisi düşük ama besin değeri yüksek (ceviz, salata, protein içerikli) şekilde tüketilmelidir.
- Doğru zamanlarda doğru ölçüde rahat kıyafetler giyilmelidir.
- Hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.
- Yavaş tempoda düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır.
Hamilelikte Giyim
Hamilelik döneminde her anne adayının vücudunda farklı şekillerde değişiklikler meydana gelir. Özellikle de bebeğin yerleştiği karın bölgesi, son aylara doğru doğuma ve süt vermeye hazırlanan göğüslerde genişleme büyüme meydana gelir. Bu nedenle de hamilelikte giyim oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde;
- Bol ve rahat kıyafetler giyilmelidir,
- Pamuk içerikli giysiler seçilmelidir,
- Ayına göre uygun ölçülerde hamilelik giysileri kullanılmalıdır.
Günümüzde birçok markanın farklı özellikte ve şıklıkla hamileler için özel modelleri bulunmaktadır. Özellikle çalışan bayanlar artık gebelik döneminde kıyafet sorunu yaşamaz. Pantolon, elbise, etek ve tişörtler hamile karnına uygun şekilde üretilmektedir.