Disiplin Cezası Alan Öğrenci Takdir, Teşekkür Belgesi Alabilir Mi?

Okullarda eğitim hayatını sürdüren öğrencilerin farklı disiplinsiz davranışlarından ötürü kendilerine uyarma cezası ya da kınama cezası verilebiliyor. Uyarma, kınama ve uzaklaştırma cezaları öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulunca verilir.

4 Ocak 2022 Salı 22:41

İki ceza çeşidinde de öğrenci ile ilgili verilmiş olan kararlar e-okul sistemine işlenir. Kınama ya da uyarı cezası almakta olan bazı öğrenciler ise bunların akabinde takdir, teşekkür ya da onur belgesi alıp alamayacaklarını merak etmektedirler.

Uyarı cezası almış olan öğrenciler, takdir, teşekkür ve onur belgesi alabilirler. Bunun için herhangi bir engel yoktur. Fakat bu belgeleri alabilmek için not ortalamasının yüksek olması gerekir.

Uyarı cezası almış olan öğrenciler, takdir, teşekkür ve onur belgesi alırlar. Bunun için herhangi bir engel yoktur. Fakat bu belgeleri almak için not ortalamasının yüksek olması gerekir.

Kınama cezası almış olan bir öğrencinin durumu ise daha değişiktir. Kınama cezası alan öğrenciler, o eğitim ve öğretim senesi içinde teşekkür, takdir ve onur belgesi alamaz. Ancak kınama cezası aldığı yılı geçirince yeniden saymış olduğumuz belgeleri alabilirler.

Uzaklaştırma cezası alan öğrencinin durumu da kınama cezası alan öğrencinin durumuna benzer. Uzaklaştırma alan öğrenciler de takdir, teşekkür ve onur belgesi alamazlar.

Disiplin cezası alan öğrencilerin davranış puanları düşürülür. Davranış puanı 100 tam puan olmayan öğrencilere takdir, teşekkür gibi başarı belgeleri verilmez. Yönetmelik maddesi şöyledir:

Öğrencilerin ödüllendirilmesi

MADDE 159- (1) Örnek davranışların ve başarıların niteliklerine göre ödüllendirilmesinde öğrencilere;

a) Teşekkür belgesi,

b) Takdir belgesi,

c) Onur belgesi,

ç) Üstün başarı belgesi

verilir.

Teşekkür, takdir ve üstün başarı belgesi ile ödüllendirme

MADDE 160- (1) Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 den aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;

a) 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,

b) 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,

c) Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi

ile ödüllendirir.

(2) Üstün başarı belgesi almaya hak kazanan öğrencilere okulun iftihar listesinde yer verilir.

Onur belgesi ile ödüllendirme

MADDE 161- (1) Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu puan şartına bağlı kalmadan;

a) Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanarak örnek olmak,

b) Bilimsel projelerle sosyal etkinliklere katılmak, bu çalışmalarda liderlik yapmak, yapılan etkinliklerde eğitime katkıda bulunmak ve üstün başarı göstermek,

c) Okul araç-gereç ve donanımlarıyla çevreyi koruma ve gözetmede davranışlarıyla örnek olmak,

ç) Görgü kurallarına uymada ve insan ilişkilerinde örnek olmak,

d) Trafik kurallarına uymada örnek davranışlar sergilemek,

e) Bilişim araçlarını kullanmada iyi örnek olacak davranışlar sergilemek,

f) Okula ve derslere düzenli olarak gelmek, bu yönde arkadaşlarına iyi örnek olmak,

g) Yaşlı, yetim, öksüz, güçsüz, engelli ve benzeri durumda olanlara yardım amacıyla yürütülen toplum hizmetlerinde görev almak,

ğ) Alınan sağlık ve güvenlik tedbirlerine uyarak konuyla ilgili örnek davranışlar sergilemek gibi davranışlardan örnek oluşturacak bir ya da birkaçını gösteren davranış puanı indirilmemiş öğrencileri; öğretim yılı içinde herhangi bir ödül alıp almadığına bakılmaksızın öğrenci, öğretmen veya okul yönetiminin teklifi, onur kurulunun uygun görüşü doğrultusunda onur belgesiyle ödüllendirir. Bir öğretim yılı içinde iki ve daha fazla onur belgesi alan öğrencilere okulun onur listesinde yer verilir.

(2) Ayrıca öğretmenler kurulu, ders yılı başında yukarıda belirtilen davranışların dışında da onur belgesiyle ödüllendirilebilecek davranışları belirler. Belirlenen davranışlar okul yönetimince onur kuruluyla okul öğrenci ödül ve disiplin kuruluna bildirilir.