Ders Çalışmak İstemiyorum, Ders Çalışmaya Nasıl Başlarım?

Küçüklüğümüzden beri yaygın şekilde karşılaşmış olduğumuz problemlerden biri, ders çalışmak zorunda olup ders çalışmak istemeyişimizdir. Aslında, pek çok öğrencinin ders başına oturma konusunda problemler yaşadığını itiraf etmesi bilinen bir olaydır. Böyle bir ruh haletine etraftaki oyalayıcı unsurlardan dolayı da giriliyor olabilir. Örneğin sosyal medya bildirimleri ve arkadaşlarla sürekli mesajlaşmalar, ders çalışmayı engelleyici ana etkenler olarak görülebilir. Bunun için cep telefonu, televizyon ve tablet gibi cihazları çalışılan ortamdan uzak tutmak gerekir.

14 Şubat 2022 Pazartesi 12:21

Çalışma isteğini beklemeye koyulmak ders çalışmaya olumsuz anlamda etki eden faktörlerdendir. Böyle bir bekleyiş, ders çalışma fiilini eyleme geçirme hususunda zorlanmaktan başka bir şey getirmez. Zamanını düzenlemeyen öğrencilerin bu tip sorunları yaşaması neredeyse kaçınılmaz bir durumdur. O yüzden, planlı ve programlı hareket ederek ve yapılacaklar listelenilerek ders çalışma isteksizliğinden kurtulunabilir.

Ders Çalışmaya Nasıl Başlarım?

Ders çalışmaya başlarken tamamıyla olumsuz düşüncelerden uzak durmak lazımdır. Örneğin derslerin çokluğunu kafaya takmamak, geleceğe dair çok düşünce içine girmemek, sınavı kazanmaya veya sınavda hangi konuların çıkacağına dair kafa yormamak gerekir. Tüm bu olumsuz durumlardan kurtulduktan sonra ders çalışma için sıfır ve yeni bir zihinle odaklanmaya çalışmak mühimdir. Ders çalışırken oturuş biçimine muhakkak dikkat edilmelidir; kesinlikle eğik oturulmamalıdır. Masadaki gereksiz eşyalardan kesinlikle kurtulunmalıdır.

Dersten önce kesinlikle ağır yemekler yenmemeli; özellikle uyku getirici besinlerden uzak durulmalıdır. Bu durum, öğrencinin uykusunu getirecek bir psikolojiye bürünmesine sebebiyet verebilir. Öğrenilmesi ve bilinmesi gerekli hususlar, kağıtlara ve kartonlara yazılarak görülebilecek noktalara koyulabilir. Eğer hedef bazlı bir ders çalışma gerekiyorsa hedefin de görülebilecek yere asılması son derece motive arttırıcı bir hadisedir. Böylelikle ders çalışmaya yönelik somut hamleler gerçekleştirilmiş; ders çalışma karşısındaki olası engeller kaldırılmış olur.

Verimli Ders Çalışma Yolları Nelerdir?

Ders çalışmaya başlamadan önce; yorgunluk, ağrı, sızı, aşırı kaygı, öfke, korku, uykusuzluk, fazla heyecan, açlık, endişe, aşırı tokluk, normalin altındaki ve üstündeki fiziki şartlar (çok soğuk ve sıcak vs.), aile dertleri, telaş, araç ve gereç noksanlığı gibi olumsuz etkenlerin yeterince giderilmesi gerekir.

Ders çalışma yeri; yalın, derli toplu, elden geldiğince sabit ve sakin olmalı, bununla birlikte ısı, ışık gibi fiziksel sorunların çözülmüş olması gereklidir. Ders çalışılan zamanlarda, evin değişik noktaları değil hep aynı yeri kullanılmalıdır. Bunun için üzerinde tüm araç ve gereçlerin eksiksiz düşünüldüğü bir masa hazır tutulmalıdır. Çalışma odası ve masası yalnızca ders çalışma amaçlı kullanılmalıdır. Oda ısısının aşırı uçlarda olmamasına özen gösterilmelidir. Dikkate yönelik bir hadise olarak görüldüğünden odanın belirli aralıklarla havalandırılması iyi olur.

Ders çalışmaktan uzak tutan sebepler ortadan kalktığında ders çalışma yolunda somut adımlar atılmasının önü açılmış olur. Bunun için doğru motivasyon araçlarını bulmak ve verimli ders çalışma yollarını etraflıca araştırmak gerekir. Verimli ders çalışma yollarına yönelik aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ders çalışma amaçlarını belirlemek
  • Planlı bir şekilde çalışmak
  • Zamanı etkin ve verimli kullanmak
  • Verimi azaltıcı etkenleri tamamıyla ortadan kaldırmak
  • Uygun bir ders çalışma ortamı hazırlamak
  • Dikkati uyanık tutmak yani odaklanmak için elinden geleni yapmak
  • Derse daha öncesinde belirli bir hazırlık yapmak
  • Daha sonra bakıldığında rahatlıkla anlaşılacak şekilde ders çalışırken not tutmak
  • Araç, gereç ve kaynaklardan doğru ve düzgün bir şekilde yararlanmak
  • Verimli okumak yani okuduğunu tam manasıyla anlamak
  • Belirli aralıklarla tekrar yaparak unutmayı önlemek
  • Ders çalışma sonrasına çeşitli ödüller koymaktır.