Cezaevi Müdürü Nedir? Nasıl Olunur? Yetkileri Nelerdir?
Genel kapsamda cezaevi müdürü nedir, nasıl olunur, yetkileri nelerdir sorularına yanıt olarak, cezaevlerinde idareci konumunda olan yasa ve yönetmelikleri uygulanmış olan ayrıca istek ve emirleri yerine getiren kişi olarak tanımı yapılır.
25 Şubat 2022 Cuma 13:38
Bulunduğu alanda personelin koordinasyonunda cezaevi müdürü sağlar. Suç ve suçlularla mücadele konusunda cezaevleri büyük rol oynar.
Suçu önleme suçluları cezalandırma ve bu kişileri topluma tekrardan kazandırma konusunda cezaevleri sistemin merkezinde yer alır.
Ayrıca bu yerlerde farklı kadro ve pozisyonlarda pek çok memur aktif olarak çalışır.
Gardiyanlar, şoförler, asker ve polisler, güvenlik görevlileri, sağlık çalışanlarının görev yapmış olduğu cezaevlerinde en yetkili kişiler ise cezaevi müdürleridir.
Cezaevi Müdürü Nedir?
Cezaevi suç işlemiş kişilerin içinde tutuldukları yapı olarak ifade edilir. Arapça kökenli olan müdür kelimesi ise yönetici ve idareci anlamındadır.
Cezaevlerinin yöneten idareci görevinde olan kişiye cezaevi müdürü denilir.
Bu kapsamda cezaevi müdürü nedir nasıl olunur yetkileri nelerdir yasaları yönetmelikleri gelen talimat ve emirleri uygulayan personelini koordine eden mahkumların personelin talepleri ile alakalı olan kişilerdir.
Ülkemizde beş yüz civarında cezaevi bulunur. Bu alanlarda en yetkili kişi cezaevi müdürleridir.
Cezaevi Müdürü Nasıl Olunur?
Cezaevi müdürü olabilmek için hapishanelerde idare memuru olarak en az üç sene görev yapmak gereklidir.
Bununla beraber eğitim uzmanı, sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog, mühendis, doktor, diş doktoru ve sayman mesleklerinde en az sekiz sene deneyimli olmanız gerekiyor.
Tüm bu koşulları taşıyan bireyler Adalet Bakanlığı tarafından açılmış olan görevde yükselme sınavına girip başarılı olması dahilinde bu görevde aktif olarak çalışabilir.
Başarılı olan adaylar bakanlık tarafından cezaevi müdür yardımcısı olarak ya da cezaevi müdürü olarak ataması gerçekleşir.
Cezaevi Müdürünün Yetkileri Nelerdir?
Genel itibariyle cezaevi müdürü nedir nasıl olunur yetkileri nelerdir sorularının cevabı, hapishanede yerleşkesi içinde en yetkili olan kişidir.
Birçok görev ve sorumluluğu olan Cezaevi Müdürleri her türlü onay imza yetkisi ondadır. Kuralların konulması ve uyunması uymayanların ceza alması onun sorumluluğu altındadır.
Cezaevi Müdürleri yetkileri; personele görev verir görevleri yapıp yapmadıklarını kontrol eder. Yasalara mevzuatlara yönetmeliklere kurallara uyulup uyulmadığını denetlemesi gerekir.
Hesap işlerini koordine ve kontrol eder. Tutuklu olan kişilerin bilgilerini toplar onlarla iletişim kurar. Tutuklu ve personelin sağlık durumunu düzenli bir şekilde takip eder.
Mahkumların rehabilitasyonları ile alakalı olur kendisine verilen talimatlara eksiksiz uyar. Hazırlamış olduğu rapor ve bilgileri amirlerine sunar.
Kurumun ihtiyaçlarını ve problemlerini ilgililere aktarır. Bulunduğu mekânın tamamını güvenlik konuları ile detaylı bir şekilde ilgilenir.
Gardiyan, Cezaevi Müdürü Olabilir Mi?
Cezaevi müdürü nedir nasıl olunur yetkileri nelerdir gardiyanlarda cezaevi müdürü olarak görev yapabilirler. Gardiyan cezaevinde idare memurluklarından çalışan personellerden bir tanesidir.
Yani gardiyan olarak en az 3 yıl çalıştıktan sonra cezaevi Müdürlüğü atamanız gerçekleşebilir. Cezaevi müdürü olabilmeleri için adayların En az 4 senelik yüksek öğretim mezunu olması aranan şartlardan bir tanesidir.
İdare memurluğu öğrenciliği de dahil olmak üzere idare memuru olarak en az 3 yıl deneyimli olması gereklidir.
Cezaevi Müdürü Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Cezaevi müdürü olarak çalışmak birçok görev ve sorumluluğu beraberinde getirir. Bütün bunların beraberinde mahkumlara ve güvenlik görevlileri ile dolu bir kurumu yönetmekte oldukça stresli ve zordur.
Bu nedenle işin stresi ve omuzlarındaki iş yükü oldukça fazla olan cezaevi müdürleri görev yaptığı cezaevindeki en yetkili kişi olarak görev yapar.
Emri altında onlarca personel çalışır. Cezaevi müdürünün çalışma saatleri kamu personelleri gibi sabah 08.00 akşam ise 17,00 arasında aktif olarak çalışır.