Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar
Bedelli askerlik, ülkemizde Osmanlı döneminden bu zamana kadar belirli aralıklarla zorunlu tutulan askerlik için bir alternatif olarak sürenin azaltılmasına karşılık olarak nakit bedel ödenmesi mantığına dayalı olan bir uygulamadır. Bedelli askerlik, ordunun ve devletin birtakım ihtiyaçlarının karşılanması ile şahısların işlerini kaybetmemeleri esasına dayalı olarak gerçekleştirilmektedir.
26 Haziran 2021 Cumartesi 01:55
Türkiye’de kısa dönem askerlik süresi 6 ay, uzun dönem askerlik süresi ise 12 ay olarak belirlenmiştir. Vatandaşlar işlerinden olmamak, ailelerinden de ayrı kalmamak ya da belirli nedenlerden ötürü bedelli askerlik uygulamasından faydalanmaktadır. Bedelli askerlik ise, döviz ile yani para karşılığı yapılarak askerlik hizmetlerini gerçekleştirmiş sayılırlar.
Bedelli Askerlik Şartları
Bedelli askerlik yapmak isteyenler için iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler;
- 18 yaşını doldurmuş olan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen en az 3 sene yurt dışında çalışmış olan erkekler 21 gün süre ile bedelli askerlik yapıp vatan borcunu “hizmeti” bitirebilirler. Bu tanıma kısaca “dahte” denmektedir. “
- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş olan erkekler için dönemlik olarak çıkartılan yasalarla sağlanmakta olan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlı olmaktadır. İlgili yasanın yürürlüğe girmiş olduğu zamanda aranan koşulları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilecektir.
Ülkemizde Hangi Yıllarda, Kaç Kere Bedelli Askerlik Çıkarılmıştır?
Bedelli askerlik ücreti 2021 senesinin ilk çeyreği için açıklandı. 2021 yılında haziran ayına kadar geçerliliği sürecek olan ilk 6 aylık bedelli askerlik ücreti 39 bin 788 lira olarak tanımlandı. Temmuz ayı için tekrardan belirlenecek olan bedelli askerlik ücreti, 6 ay geçerliliğini korumuş olacak.
Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?
Bedelli askerlik ücreti, 2021 senesinin ilk yarısı için 39 bin 788 TL olarak uygulanacak. Geçen sene Ocak–Haziran döneminde 35 bin 54 TL olan bedelli askerlik ücreti son bir sene içinde yüzde 13,50 oranında yükseldi.
Döviz karşılığı olarak bedelli askerlik gerçekleştirmek isteyen yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise geçen senenin ikinci yarısı içinde 5 bin 563 Euro öderken, bu sene 4 bin 402 Euro ödeyecek.
Bedelli Askerlik Ücreti Hangi Bankaya Yatırılacak?
Başvuruları uygun olarak belirlenmiş olanlar ödemelerini, bir kerede Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası ile Vakıf Katılım Bankası üzerinden T.C. kimlik numarası beyan ederek kolay bir şekilde yatırabilir.
Bedelli Askerlik Hizmeti İçin Bizzat Müracaat Mı Edilmesi Gerekiyor?
Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesine göre hak sahibi olan kişilerin bizzat kendileri, eşleri, birinci ya da ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri veya vasileri tarafından da e-devlet üstünden ya da askerlik şubelerine başvuru gerçekleştirilerek müracaat işlemleri gerçekleştirilebilir.
Bedelli Askerlik Başvurusu Hangi Tarihten İtibaren Gerçekleştirilebilir? Ödeme İle Başvuruların Hangi Tarihe Kadar Tamamlanması Gereklidir?
7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesi içerisinde yer alan koşulları taşıyan yükümlülerin bedelli askerlik başvuruları ile alakalı olarak herhangi bir zaman kısıtlaması yer almamaktadır. Ancak Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince içerisinde bulunulan senenin 31 aralık tarihine kadar yoklama işlemlerinin bitirilmesi ve bedelin ödenmesi gerekli olarak görülmektedir.
7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nde yer alan 61’inci maddesi gereğince bedelli askerlik hizmeti için erteleme hakkı bulunan kişilerin bu haktan faydalanması mümkündür. Bedelli askerlik hizmetine müracaat gerçekleştirildikten sonra Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi ve 6’ncı fıkrasında yer alan hususlar kapsamı içerisinde bedelin iadesini talep edebilmek mümkündür.