Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
Rapor parası, hastalık, hamilelik, iş kazası şeklindeki durumlarda çalışmakta olan personellerin hakkının SGK tarafından ödenmekte olan tutarı anlamına gelmektedir.
20 Haziran 2021 Pazar 08:52
SGK tarafından hesaplara yatırılmış olan rapor parası, PTT üzerinden çekilebilmekte. Rapor parası hesaplama işlemi de kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Peki rapor parası nedir?
Rapor parası ne zaman yatar, nedir, nasıl hesaplanır şeklinde sorular soruluyor. 2 günden fazla iş göremezlik raporu almış olan ve hamilelik süreci sona eren pek çok kişinin araştırmış oldukları konular arasında rapor parası bulunuyor. Rapor parası çekebilmek için paranın hesaplarına hangi tarihte yattığını E-Devlet üzerinden kolayca öğrenilebilir. Çalışanlar, buna göre PTT şubelerine gitmelidir. Peki, SGK'nın yatıracak olduğu rapor parası hangi tarihler içerisinde hesaplara geçer? İşte, o konu ile ilgili birtakım bilgiler yazımızda yer alıyor.
Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
Rapor parası, işveren kişinin raporu SGK'ya bildirmesinin üstünden en geç 15 gün geçmesi ile beraber PTT üzerinden çalışanların hesabına geçirilmektedir. Bu ücretin hesaba yatırılmasını müteakip 2 ay içerisinde alınması gerekli olmaktadır. Bu süre içerisinde alınmamakta olan ücretler SGK'ya geri iade edilebilmektedir.
Rapor Parası Nedir?
Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, iş kazası, hastalık, doğum şeklindeki durumlar meydana geldiği zaman Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları ya da hekim raporlarında belirtilmiş olan istirahat süresi kadar geçici bir süre iş yapamama durumudur. Rapor ücreti ise bu belge türüne sahip olan personellerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödemiş olduğu ücret olmaktadır.
Rapor Parası Almak İçin Gerekli Olan Şartlar Neler?
İş göremezlik ödeneğinden faydalanabilmek ve alabilmek için, iş göremezlik raporu almış olduğunuz tarihten 1 sene önceki tarih içerisinde en az 90 gün prim yatırmış olmanız gerekiyor. 1 ya da 2 gün gibi kısa süreler içerisinde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödemesi yapılmamaktadır. Almış olduğunuz raporda mutlaka bir hastalık teşhisi konulmalıdır. Eğer raporunuzda bir teşhis bulunmuyorsa, SGK size para ödemesi gerçekleştirmez. Almış olduğunuz iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirilmiş olduğuna da çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü iş göremezlik raporu almış olduğunuz hastane kendisine yakın olarak bulunan herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna gerçekleştirilebilir. İş göremezlik ödeneğinizden faydalanmak ve alabilmek için sizin bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim gerçekleştirilmiş olması gerektiğine dikkat ediniz.
Rapor Parası Nasıl ve Nereden Alınabilir?
Öncelikli olarak işçinin raporu alarak işverene vermesi gerekmektedir. İşveren, işçiden almış olduğu bu raporu 5 gün içerisinde e-rapor sistemine girecektir. SGK yetkilileri raporu inceleyecek ve onay verecektir. Onay işleminin gerçekleşmesinin ardından ise PTT’ye ödeme talimatı gönderilir. İşçiye SMS ile bilgi verilir. Tüm bu aşamaların sonunda işçi PTT’ye giderek rapor parasını alabilir.
Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?
Rapor parasını hesaplamak için öncelikli olarak ilk üç aylık brüt gelir toplanmaktadır. Son üç aylık prim günü toplanacaktır. Raporlu olunan gün sayısından 2 çıkartılır. 2 çıkartılmasının nedeni ise rapor parasının raporun ilk iki günü için verilmiyor olmasından kaynaklıdır. İlk üç aylık brüt gelir, son üç aylık prim gününe bölünecektir. Çıkan sonuç ile beraber raporlu olunan gün sayısı (-2 gün de hesaplanır) çarpılacaktır. Çıkan sonuç ayakta tedavi yapılması halinde 2 ile çarpılacak ve 3’e bölünecektir. Sonrasında da alacağınız rapor parasını bulmuş olacaksınız. Rapor parasını E-Devlet şifreniz ile beraber e-Devlet sistemine giriş yaparak sorgulayabilmeniz mümkün.