Ölen Bir Kişinin Kredi Kartı Borcu Ödenir Mi?
Kredi çekip borcunuz ödenmeden hayatınızı kaybetmek hayatta herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Ancak böyle bir durumda kalan borç işleme nasıl çalışır? Ölen kişinin borçları kime aittir? Borcun ödenmemesi diye bir şey var mı? Ölen bir kişinin kredi kartı borcu ödenir mi? Hayat sigortası kalan borçları mı ödüyor yoksa mirasçıları mı ödüyor?
23 Aralık 2022 Cuma 14:01
Ölüm Durumunda Kredi Borcu Ne Olur?
Ölen kişinin borçlarına ne olur sorusu herkes tarafından merak edilen bir şeydir. Kredi borcu sona ermeden ölen kişinin hayat sigortası yoksa borcun tamamını kanuni mirasçıları üstlenmek zorundadır. Çünkü miras davasında yapılan bölünme borçlar için de geçerlidir. Mirasçılar kredi borcunu ödemek istemezlerse mirastan feragat ederek mirası reddetme hakkına sahiptirler. Bu durumda vasiyetçi de borçlardan sorumlu değildir.
Ölüm Durumunda Borçlarla İlgili Süreç Nasıl İşler?
Ölen kişinin hayat sigortası yoksa ve krediye kefil vermişse kefil aranır. Kefilin yokluğunda mirasçılardan tahsil yöntemi seçilir, yani ölenin mal ve alacakları mirasçılarına geçtiğinde borçları da geçer. Bu nedenle kredi çekerken gereksiz bir masraf olarak düşünmeden hayat sigortası yaptırmak önemlidir. Kişinin vefatı neticesinde, bir kişinin borcunun mirasçılarını ve mirasçılarını adi yollarla belirleyememesi halinde, borç son şüpheli borç olarak kabul edilir. Ölüm nedeni sel, deprem gibi doğal afetler ise, bankalar poliçelerine göre borcu tamamen silebilirler.
Sigorta Her Durumda Borcu Karşılar Mı?
Hayat sigortası poliçeleri kişinin sağlık durumuna göre belirlenmektedir. Buna göre, sağlık sorunları olan kişiler daha yüksek poliçe ödemeleri alacak. Hayat sigortası satın almadan önce şirketler, bir kişinin tıbbi durumu hakkında ayrıntılı bilgi ister. Bir kişi bir sigorta şirketi ile sözleşme yaptıktan sonra sağlık sorunları yaşarsa ve kişi bu durumdan ölürse, sigorta şirketleri borcunu ödemeyeceğini iddia edebilir.
İntihar Durumunda Kredi Borcu Ne Olur?
Borçlu intihar etse bile sigorta şirketleri borcu ödemeyecektir. Kesin ölüm tarihi otopsi ile belirlense dahi, sigorta şirketleri intihar şüphesi durumunda borcu ödemeyi reddetme hakkına sahiptir. Sözleşme ve poliçede, sigorta şirketinin ölüm halinde hangi borçları üstleneceği belirtilmelidir. Buna göre sadece kredi borcu seçilirse ölen kişinin kredi kartı borcu mirasçılarına geçer.
Hayat Sigortası Olmayanların Borçları Ne Olacak?
Hayat sigortası olmayanların borçları için önce kefil varsa kefil bakarlar.
- Borçlar kefil tarafından ödenmelidir.
- Ancak kefilsiz kredi kullanan vatandaşların ölümü halinde borç ölen kişinin mirasçılarına geçer.
- Mirasçılar borcu ödemek istemezlerse miras yoluyla ret yoluyla borcu ödememeyi tercih edebilirler.
Ancak, feragat miras kalırsa, kalan tüm varlıklar terekeye geçer.
Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur?
Kredi kartları kişisel olarak kullanılan ve kişilerin her an kullanabileceği hizmetler arasında yer almaktadır. Hayat sigortası gibi hususlar kredi kartları için geçerli değildir. Bu nedenle kredi kartı borcu olan bir kişinin ölümü halinde borcun tamamı mirasçılarda kalır. Ancak kredi kartı borcu için özel olarak sigorta şirketleri ile iletişime geçilerek hayat sigortası yaptırılabilir.
Aynı durum kredi kartları için de geçerlidir. Yani ölen kişinin hayat sigortası varsa kredi kartı borcu sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Bu durumda sigorta şirketinin ödeyeceği miktar, poliçede belirtilen teminat tutarı kadardır. Kredi kartı borcu depozito ile kapatıldıktan sonra kalan miktar vefat edenin yakınlarına aktarılacaktır. Sigortalı olup olmadığını öğrendikten sonra, sigorta yaptırmışsa belgelerle bankaya başvurması gerekir. Mirasçılar bu borcu ödemeye hazır değillerse mirastan feragat yoluyla kredi kartı borcunu ödemekten kurtulabilirler.
Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Zaman Ödenir?
Ölen kişinin kredi kartı borcu varsa bu borç mirasçılara intikal eder ve mirasçıların borcu geri ödemesi beklenir. Mirasçılar kredi borcunu ödemek istemezlerse ret mirasını devralarak borcu ödememeyi tercih edebilirler. Ancak, bu durumda, bir kişinin servetini miras olarak alamazsınız, mirastan vazgeçmek anlamına gelir.