Ölen Bir Kişinin Banka Hesapları Nasıl Öğrenilir?
İnsanların çoğuna ölüm her ne kadar uzak bir ihtimal gibi görünse de aslında öyle değildir. Her saniye dünya üzerinde binlerce insan vefat etmektedir ve bunların büyük kısmı ani ölümlerdir. Hâl böyle olunca bu kişilerin banka hesaplarına dair akıbet neredeyse herkesi ilgilendiren bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Banka kullanım ücretleri her geçen gün artarken, ölen kişilerin bankadaki birikimlerine uygulanan yasal bir prosedür bulunmaktadır. Peki, ama ölen bir kişinin banka hesapları nasıl öğrenilir?
1 Mart 2022 Salı 13:25
Ölen Bir Kişinin Banka Hesapları Nasıl Bulunur?
Ölen bir kişinin banka hesaplarını öğrenmek isteyenler için iki seçenek vardır. Bunlardan ilki, her bankayı tek tek ziyaret ederek şahsi talepte bulunulması ve merhumun kanuni mirasçısı olduğunu belirten veraset bildirimi yapılmasıdır. İkinci seçenek ise Türkiye Bankalar Birliği aracılığıyla sorgulama yapmaktır.
Türkiye Bankalar Birliğinin Vefat Edenlerin Banka Hesapları Hakkında Açıklaması
5411 sayılı Bankacılık Kanunu, bankaların gizli müşteri bilgilerini kanunun açıkça yetkilendirdiği kişiler dışında açıklamasını yasaklamaktadır. Türkiye Bankalar Birliği, kanunla özel olarak yetkilendirilmiş kuruluşlardan biri değildir. Ölen kişinin banka hesaplarına ulaşmak için, bankanın doğrudan bağlantılı sayılan şubelerine, mirasçının veya temsilcisinin Medeni Kanun hükümlerine göre yetkili olduğunu kanıtlayan belgelerle başvuruda bulunulması gerekir. .
Ancak, bankaların ana birimlerine yetkililerden bilgi talep edilmesi ve tüm şubelerde inceleme yapılması gerekiyorsa; Henüz tüm bankaların tam otomasyona geçmediği, hatta tam otomatik bankalarda bile yatırım ve işlem maliyetlerinin olduğu düşünüldüğünde, çalışma her bankanın yüzlerce şubesini kapsayacak ve bu durum Türkiye için büyük bir mali yük ve zaman kaybına yol açacaktır.
Ölenin Banka Hesaplarını Öğrenmek Ücretli Mi?
Bankalar, müşteri gizliliği kapsamında bilgi alma taleplerinin doğrudan bağlantılı kabul edilen banka şubelerine yönlendirilmesi gerektiğini bildiklerinden, yukarıda bahsettiğimiz gerekliliklerin bankalar tarafından bir ücret karşılığında yerine getirilmesi mümkündür. Başvurunun ana banka müdürlüklerine yapılması halinde üye bankaların genel müdürlüklerinin adresleri derneklerin internet sitelerinde yer almaktadır.
Ölen Bir İnsanın Hesabında Kalan Para Nasıl Çekilebilir?
Ölen kişinin banka hesabında para varsa, sadece yaşayan varisleri veya noter huzurunda yetkili kıldığı kişiler hesaba erişebilir. Ölen kişinin bankada parası olup olmadığını öğrenmenin yukarıda detaylıca belirttiğimiz gibi 2 yolu vardır;
- Bankalar birliğine dilekçe verilmesi
- Bireysel bankalara dilekçe verilmesi
Sonuç olarak, durumsal önlemler alınır. Ölen kişinin banka hesabına Ölünün nüfustan düşülebilmesi için 10 gün içinde ölenin nüfus cüzdanı olarak ölüm belgesinin bölge sicil müdürlüğüne ibraz edilmesi gerekir. Bu, kişinin öldüğünün kanıtıdır.
Ölenin Parasını Alabilmek İçin Miras Kanıtı Belgesi
Ölümden sonra mirasçı, miras sertifikası şeklinde ifade edilen bir "miras kanıtı" almalıdır. Bu belge olmadan hiçbir işlem yapılamaz. Bu senet noter veya bölge mahkemesi tarafından düzenlenir. Vergi Usul Kanunu'nun 16. maddesi uyarınca; Kişi, ölümünü 4 ay içinde veraset belgesi ile birlikte vergi dairesine bildirmekle yükümlüdür.
Aynı zamanda bir kişiye ait tüm değerli eşyaların (para, araba, ev) vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Bankalarla para işlemlerine devam etmek için başvuruda bulunan varise vergi müfettişliği tarafından verilir. Tüm mirasçıların bu maddeye başvurması gerekli değildir. Bölge mahkemesine gitmek uzun sürdüğü için notere gitmek daha verimlidir.
Ölen Kişinin Parası Çekilmezse Banka Hesabına İlerde Ne Olur?
Ölen kişinin mirasçıları, mirasçılık belgesini aldıktan sonra 4 ay içinde miras beyannamesi dosyası hazırlamalıdır. Bu vergiyi ödeyen mirasçıların bankaya yazılı olarak başvurmaları gerekir. Bu belgeye göre banka, ölen kişinin hesabından yüzde 10 vergiyi kesiyor ve kalan parayı mirasçıya aktarıyor.
Ölen kişinin banka hesabı belirli bir yıl sonra sona erer. Kişi vefat ettiğinde mirasçılarından mirasçılık belgesi alınır ve gerekli işlemler tamamlandıktan sonra bankaya başvuru yapılır. 10 yıl içinde işlem yapılmaması durumunda hesaptaki para Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na aktarılır. Mirasçılar bu durumdan sonra herhangi bir hak iddia edemezler.