Konut Kredisi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Günümüzde insanlar yatırım, güvence, miras bırakmak, barınmak gibi sebeplerle kendilerine ait bir ev sahibi olma hayali kurmaktadırlar. Herkesin öncelikle sahip olmak istediği gayrimenkul olarak karşımıza ev çıkmaktadır. Ev insanlar için güvence anlamını taşıdığı gibi, başka birine kiraya vererek de yeni bir gelir kapısı da sağlamaktadır. Bu nedenle ev en çok tercih edilen gayrimenkuldür.
18 Ekim 2022 Salı 14:44
Ev ya da diğer adıyla konut sahibi olmak için birden fazla yol mevcuttur. Konut kredisi alarak, bir kısmını peşinat verip bir kısmını konut kredi alarak, peşin gibi yollarla da ev sahibi olunabilmektedir. Peki, konut kredisi nedir ve nasıl kullanılır sorusu ilk olarak aklımıza gelmektedir. Çünkü ev sahibi olmak için kişiler az ya da çok kredi ihtiyacı duymaktadırlar.
Konut kredi nedir ve nasıl kullanılır sorusu sizler için yanıtladık.
Konut Kredi İşlemleri Nasıl Gerçekleşir
Konut kredisi ev satın almak ve ev sahibi olmak için kişilerin başvurduğu ilk yöntemlerden biridir.
- Konut kredisi alabilmeniz için bankalar öncelikle o satın alacağınız evi ipotek ederler.
- Ödemeyi gerçekleştiremediğiniz takdir de ev ipoteklendiğinde bu yöntem bankalar için bir güvence oluşturmuş olur. Bankalar evinizi ipotek ettiği bir sözleşme gerçekleştiğinde böylece konut kredisi almak için kefile de ihtiyaç duymamış olursunuz. Çünkü buradaki kefil zaten sizin ipotek ettirdiğiniz eviniz olacaktır. Bankalar kredi isteyenlerin geçmiş banka hareketlerine bakar. Yani burada kredi skorunuz ya da halk tabiri ile kara listede olmamanız önem arz etmektedir. Ödemelerinizi daha önce düzenli bir şekilde gerçekleştirdiyseniz güvenli müşteri statüsüne geçersiniz ve bu sizin için bankanın gözünde büyük bir artı puan almanızı sağlamaktadır.
- Konut kredisi almak için bankalar; ev tutarının tamamını size kredi olarak vermezler. Her bankanın kendine özgü olarak belirlediği yüzdeler ile bir kredi oranı oluşturulur. Genel olarak bankalar satın almak istediğiniz evin yüzde seksenini size konut kredisi olarak verirler; geri kalan yüzde yirmilik kısmı ise sizden peşinat olarak talep etmektedirler. Konut kredisi faiz tutarını belirlerken bankalar iki türlü yöntem belirlemektedirler. Bu faizler değişken konut faizleri ve sabit konut faizleridir. Ülkemizde bulunan bankalar ise genel olarak sabit konut faizleri yöntemini uygulamaktadırlar. Sabit konut faizleri yönteminde her ay ödeyeceğiniz tutar aynıdır; her hangi bir değişkenlik gösterilmez. Faiz tutarları çekilen krediye göre hesaplanır ve vadeye bölündüğünde her ay aynı tutarı bankaya ödemiş olursunuz.
Konut Kredisi Almak İçin Gerekenler
Konut kredisi çekmeye karar veren kişilerin öncelikle özenli ve güzel bir araştırma yapması gerekmektedir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi yüzde yirmilik kısmı peşinat olarak isteyen bankayı hesap ederek; peşinatını ödeyebileceğiniz bir ev araştırmak ve satın almak çok daha mantıklı bir tercih olacaktır. Faiz oranlarına göre de banka araştırması yapmalısınız, banka geçmiş dökümlerinizi iyice karıştırıp sonrasında ev hayalinizden vazgeçmemelisiniz. Konut kredisi büyük bir meblağ olduğundan dolayı bu ayrıntılar sizi ev sahibi olma hayalinizden caydırmamalıdır. O nedenle hem kendi banka geçmişinizi hem de alacağınız evi, aynı zamanda faiz oranlarını, bankaları iyice araştırmalısınız. Banka tercihi yaparken her bankanın prosedür ve hizmet işlem ücretleri, komisyon ücretleri farklıdır. Bunları da göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Konut kredisi için başvuracağınız banka sizden öncelik ile nüfuz cüzdanı, gelir belgesi, sigorta dökümü ve alınacak evin tapusu gibi çeşitli evraklar talep edeceklerdir. Bu evrakları temin etmelisiniz. Müşteri temsilcileri sizinle ayrıntılı bilgileri paylaşacak ve ona göre konut kredisi çekme işlemini gerçekleştirebileceksiniz.