Kmh nedir? Nasıl hesaplanır?
KMH hesabının açılımı kredili mevduat hesabı şeklindedir. KMH hesabı, ihtiyaç kredisi ile farklı özellikler taşımaktadır. Bu özelliklerden ilki limiti önceden kararlaştırılmış ve hesabınıza aktarılan bir nakit paradır. Diğer bir özelliği ise istediğiniz zaman kullanıma açık olan bir hesaptır. Bu hesaptan para çekmemeniz veya herhangi bir yerde kullanmamanız halinde herhangi bir masraf çıkarmamaktadır. Bir faiz karşımıza çıkmaz.
14 Eylül 2022 Çarşamba 23:29
Vadesiz mevduat hesaplarına aktarılan, acil nakit ihtiyaç durumunda çekilebilecek bir kredi çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. ATM kartları ile 7/24 bankamatiklerden ulaşımı kolay ve hızlı kredi çeşididir.
Bankadan bankaya faiz oranlarında farklılık gözükmektedir. KMH hesabı nakit para özelliği taşımaktadır. Hesaba tanımlanmış olması sebebi ile kullanılmadığı zaman hiçbir şekilde masraf veya faiz işlemesi gündemde değildir. KMH hesabı, banka hesabınıza tanımlı olması sebebi ile herhangi ihtiyaç durumunda hemen kullanılabilme imkânı sunar.
Özellikle daha dikkat etmemiz gerektiği bu pandemi döneminde, kredi işlemleri gibi şubeye gitmeye gerek duymadan istediğiniz bir saatte ulaşım sağlaması açısından oldukça avantajlı bir kredi çeşididir. KMH hesabının diğer avantajlı bir özelliği ise hesapta para bulunmaması halinde ve otomatik ödeme özelliğini kullanıyorsanız faturalarınızı ve diğer otomatik ödemelerinizi bu hesaptan sağlanır.
KMH hesabının limitinin belirlenmesi aslında başvuru yapılan bankanın kendi yönetmeliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Fakat bankalar bu limiti belirlerken başvuruda bulunan kişinin geliri ve kredi notunu baz alarak belirler. Bir üst KMH limiti olarak ise tüm bankaların koyduğu kural, başvuruda bulunan kişinin aylık gelirinin en fazla 3 katı olacak şekilde belirlenmiştir.
KMH hesabı bankalar olarak önceden belirlenmiş bir kredi çeşidi olması sebebi ile kişiye aynı zaman aralığında birden fazla KMH hesabı da açılabilir. Kısaca anlatmak gerekirse, bir taşıt kredisi devam ettiği sürede başka bir bankadan ihtiyaç kredisi çekilebiliyorsa burada da benzer olarak, banka onayına tabi tutulmak şartı ile birden fazla KMH hesabı açılabilir.
KMH HESAPLAMASI
En çok merak edilen konulardan birisi de KMH hesabının nasıl hesaplandığı konusudur.
- KMH hesabının faiz hesaplaması yapılırken hafta sonu ve resmî tatillerde hesaplamaya alınacak şekilde günlük bazlı yapılmaktadır. KMH hesabının bağlantılı olduğu hesaba para eklenmesi halinde ise otomatik şekilde kullanılmış olan KMH tutarı hesap üzerinden eksiltilmektedir. KMH hesabı için uygun görülen faiz ise kullanıcı ile belirlenmiş bir tarih olmaması halinde bankaların genelinde her ayın son günü hesaba yansımaktadır. Buna ek olarak bilinmesi gereken diğer bir konu ise KMH hesabından kullanılan para, kullanıldığı gün içinde ödenmiş olsa da o günlük faiz işleme konuluyor.
- KMH hesabının faiz oranı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığı ile hazırlanan en düşük faiz oranını geçemez. Böyle bir alt sınır getirilmiştir. Akdi faiz oranı yani gecikme haricinde eklenebilecek en yüksek faiz tutarı aylık %1,46 şeklindedir. Gecikme faiz oranı olarak aylık %1,76 şeklinde hesaplanması için kararlaştırılmış oranlardır.
KMH Kredisinden Nasıl Yararlanılır?
KMH, esnek hesap, ek hesap, avans hesap gibi ismi bankalarda farklı şekillerde isimlendirilmektedir. KMH banka kullanıcısının hesaba ek şeklinde eklendiği için önceden belirlenmiş kredi çeşididir. Bu kredi çeşidinden faydalanabilmek için kişiden sigorta bilgisi isterler. Fakat KMH oranları kredilere nazaran daha uygun oranlarda olması sebebi ile bankalar çalışmayan kişilere de onay işlemlerinde daha esnek olabiliyorlar. Tabi bu durum bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Çalışmayan bir kişi KMH kredi çeşidinden faydalanmak istiyorsa, bankalara giderek bu konu hakkında bilgi alması gerekmektedir. En iyi bilgilendirme ve yönlendirmeyi banka çalışanları yapacaktır.