2022 Belediye Meclis Üyesi Maaşları Ne Kadardır?

Belediye meclis üyesi olarak görev yapmakta olan kişiler belediye başkanı gibi sabit bir ücret almamaktadırlar. Belediye meclisinin faaliyetleri ile ilgili olarak kararlar alan meclis üyeleri bu faaliyetleri için sembolik olarak ücret alırlar.

23 Aralık 2021 Perşembe 13:46

Oldukça cüzi miktarlarda verilmekte olan bu ücretler ise nüfusa göre farklılık göstermektedir. ‘’Huzur Hakkı’’ olarak tanımlanmakta olan bu sembolik ücretler farklı oranlarda hesaplanmaktadır. Belediye bünyesinde görev yapmış olan diğer kişilerin yanı sıra gönüllülük yanı ağır basan meclis üyeliği bünyesinde bulunan kişiler ortalama olarak 100 – 300 TL arasında bir ücret alırlar.

Görevleri ve yetkileri bakımından şehir ya da ilçe belediyelerinin karar organı olan belediye meclisi, üyelerinin kararlarıyla  önemli kararların uygulanmasına onay vermekte olan yürütme organıdır. 2020 belediye meclis üyesi maaşı sembolik ve oldukça cüzi miktarlarda olmaktadır.

Belediye Meclis Üyesi Maaşı Nasıl Belirlenmektedir?

Belediye meclis üyesi komisyon ücretleri ve maaşları çeşitli kriterlere göre belirlenir. Üyeler için belediye nüfusuna göre sembolik rakamlar ödenmekte olan üyeler, komisyon görevleri ve ek görevlerine göre değişik ek ücretler de alabilirler. Nüfus oranlarına göre belirlenmekte olan belediye meclis üyesi maaşları:

Nüfusu 10 bine kadar olan belediyelerde: 100 TL

Nüfusu 10 bin – 50 bin arasında olan belediyelerde: 120 TL

Nüfusu 50 bin – 100 arasında olan belediyelerde: 140 TL

Nüfusu 250 bin – 500 bin olan belediyelerde: 180 TL

Nüfusu 1 milyon ve 2 milyon arasında olan belediyelerde: 270 TL

Nüfusu 2 milyondan fazla olan belediyelerde: 320 TL

Olarak belirlenmektedir. Sanılanın aksine belediye meclis üyeleri sembolik bir şekilde düşük oranlarda maaş alırlar. Belediye başkanlarının kararlarını ve uygulamalarını direkt olarak etkileme gücüne sahip meclis üyelerinin almış oldukları maaşların düşük olması son dönemler içinde farklı tartışmaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Belediye Meclis Üyesi Ne İş Yaparlar?

Belediye meclis üyesi olabilmek için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuru yapılması gerekmektedir. Belediye meclis üyesi olma formunu doldurmalarının ardından başvuru bitirilir. Herhangi bir parti bünyesinde belediye meclis üyesi olarak görev yapmak isteyen şahıslar ise ilgili partilerin onayları ile bu göreve gelirler. Belediye meclis üyeleri 5 senede bir yapılan mahalli seçimler ile seçilip meclise girerler. Üyeler en fazla oy alan aday usulü ile seçilirler.

İl ya da ilçe belediyelerinde meclis üyelerinin sayılarıysa yine nüfus oranlarına göre belirlenir. Üye olarak göreve başlamış olan kişilerin faaliyetleri için sembolik rakamlarla cüzi miktarlarda maaş ödemesi gerçekleştirilir. 2020 belediye meclis üyesi maaşı nüfusa göre farklılık gösterecektir.

Belediye meclisinin ve dolayısı ile de belediye meclis üyelerinin ilgili kanunlar içinde sayılan başlıca görevleri:

Stratejik planlar, yatırımlar ve çalışma programları ile birlikte belediye faaliyetleri ve personel performans kriterlerini görüşmek ve kabul etmek,

Bütçeler ile kesin hesabın kabul edilmesi,

Borçlanmaya karar verilmesi,

Şartlı bağışları kabul etmek,

Meclis başkanlık divanı ile encümen üyelerini seçmek vb.

Temel görevlere sahip olmaktadır. Bu görevler dışında belediye meclis üyeleri belediye tarafından çıkarılmakta olan yönetmelikleri de kabul etmekle görevli olmaktadır. İlgili kanunlar kapsamında belediye meclisi ve meclis üyelerinin görevleri ile ilgili olarak çok daha birçok farklı tanımlama gerçekleştirilmiştir.

Nasıl Belediye Meclis Üyesi Olunur?

Belediye meclis üyesi seçimi 5 senede bir yapılan yerel seçimlerde gerçekleştirilir. Siyasi partilere bağlı olarak ya da bağımsız bir biçimde aday olan kişiler tarafından belirlenmekte olan üyeler, oy çokluğu usulüne göre belirlenirler. Nüfusu 50 ile 75 bin arasında olan yerlerde 4 belediye meclis üyesi seçilirken bu oranlar nüfusa göre yükselir.