İşletmeler için açılış formülü

Koronavirüs önlemleri kapsamında belirli bir süreden beri kapalı olan ve sadece ‘gel-al’ ile ‘paket servis’ biçiminde hizmet veren yeme-içme sektörü, tekrardan açılmanın formülünü duyurdu.

30 Ocak 2021 Cumartesi 21:50

İşletmeler için açılış formülü

Koronavirüs önlemleri kapsamında belirli bir süreden beri kapalı olan ve sadece ‘gel-al’ ile ‘paket servis’ biçiminde hizmet veren yeme-içme sektörü, tekrardan açılmanın formülünü duyurdu. İşletmeler için açılış formülü olarak sektör temsilcileri, ‘HES kodu uygulansın, denetimler sıklaşsın, personel aşılansın, uymayana cezalar verilsin, yardımlar devam etsin’ isteği ile tekrar açılmak istiyor.

Ankara Kent Konseyi’nin (AKK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen yiyecek içecek sektörü işletmecileri, çalışanları ile müzisyenler pandemi süreci boyunca karşılaştıkları sorunlar ile bu sorunların çözüm önerilerini ele alarak değerlendirdi. Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda geçtiğimiz gün gerçekleşen toplantıda sektör temsilcilerini dinleyen AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Pandemi kısıtlamalarının uzaması durumunda yeme içme sektöründe bulunan işletmelerin yüzde 30’u bir daha açılamama tehlikesi ile karşı karşıya” şeklinde konuştu. Yılmaz, özetle şunları belirtti:

Desteklerle Ayakta Duruyorlar

“Sektör yaklaşık bir senedir pandemi sebebi ile iş kaybı yaşıyor. İşletmelerin çoğu, birikmişleri ve çevre destekleri ile ayakta durmaya çalışıyor. Mücbir neden kapsamında alındıkları nisan, mayıs, haziran aylarına ait olan ödemeler ekim, kasım, aralık aylarına ertelenmişti. Sektör şu anda; kiralar, sigorta, KDV, ertelenen ödemeler ile yükümlülükler sebebiyle birikmiş borçlar ile karşı karşıya kalmış biçimde. Mevcut durumun uzaması durumunda sektör temsilcileri işletmelerin yüzde 30’unun bir daha açılamama tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını ifade etmekte.”

En Çok Sıkıntıyı Personel Yaşıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Lokanta Kafe Restoran Komitesi Meclis Üyesi Ayşe Nilay Çelik de “Herkes sorun yaşıyor fakat en büyük problemi de personellerimiz yaşıyor. Kısa çalışma ödeneği ile geçinmek zorundalar. Aldıkları para hiçbir biçimde yeterli olmuyor. Çok zorlu süreçlerden geçmekteyiz. Personelimize verilmiş olan ekstra yardımların devam etmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Sektörün İçinden Çözüm Önerileri

Toplantıya katılan 20’ye yakın sektör temsilcisi söz alıp yaşamış oldukları problemleri ve çözüm önerilerini dile getirdi. İşletme sahipleri, çalışanlar ile müzisyenler söz alıp, pandemi kısıtlamalarında yaşamış olduklarını anlattı. Ekonomik olarak zor zamanlar geçirdiklerine dikkat çeken sektör çalışanlarının öne çıkardığı çözüm önerileri beş başlıkta şu şekilde sıralandı:

1- İşletmeler üst düzey önlemler ile bir an önce tekrardan açılsın.

2- Alınan önlemlere uymayanlar ceza alsın.

3- Müşteriler HES kodu ile işletmelere giriş yapsın.

4- Aşılamada yeme-içme sektöründe çalışanlara öncelik verilsin.

5- Eski normale dönülene kadar işletmelere, müzisyenlere ve diğer çalışanlara maddi yardımlar devam etsin.