ASKİ’den iddialara cevap geldi

Ankara’da ishal vakalarında meydana gelen artış akıllara ‘Şebeke suyundan mı kaynaklı’ sorusunu getirdi.

30 Ağustos 2021 Pazartesi 21:58

ASKİ’den iddialara cevap geldi

Ankara’da ishal vakalarında meydana gelen artış akıllara ‘Şebeke suyundan mı kaynaklı’ sorusunu getirdi. ASKİ ise konuyla alakalı olarak, “Yapılan kontrollerde şebekede söz konusu şikâyetlere sebep olacak bakteriyolojik etkenlere rastlanmamıştır. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede her yıl olduğu gibi mevsimsel bir durum olduğu bildirilmiştir” açıklamasını gerçekleştirdi.

Son zamanlarda Ankara’da yaşanan ishal vakalarındaki artış dikkatleri şebeke suyuna çekti. Birçok Ankaralı, hastaneye başvurmuş olduklarını belirterek sosyal medyadan gerçekleştirdikleri paylaşımlarla konuya dikkat çekti. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü de ‘şebeke suyundan kaynaklı’ iddialarına bir açıklama ile cevap vermiş oldu. ASKİ, şikâyetçi olan vatandaşlarla doğrudan iletişim kurulduğunu da açıkladı. ASKİ’nin açıklamasında özet olarak şu bilgiler yer aldı:

“Son zamanlarda sosyal medya üzerinden Ankara’da şebeke suyu kaynaklı salgın olduğu ve salgının ishal, halsizlik ve bağ ağrısı gibi bazı şikâyetlere sebep olduğu yönünde bilimsel temelleri olmayan bir bilgi dolaşıma sokulmuştur. Bu konuda detaylı bir araştırma yapılmadan direkt olarak şehir şebekesi ihtimali üzerinden bilgi kirliliği oluşmaktadır. Bu konuya ASKİ tarafından büyük bir hassasiyetle yaklaşılmış, şikâyetlerini belirten vatandaşlarla doğrudan iletişim kurularak inceleme yapılmıştır. Vatandaşlarla yapılan görüşmelerde şikayetleri nedeniyle kendilerine antibiyotik verildiği ve dolayısıyla mikrobiyolojik etkenlerle ilişkili bir durum olduğu vatandaşlar tarafından ifade edilmiştir. Arıtma tesislerinden şebekeye verilen su hem anlık (çevrim içi) hem de numune alınarak TS EN ISO/IEC 17025 Standardı’na göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş laboratuvarımızda deneyleri yapılarak kontrol edilmektedir.

İçme kullanma sularının ayrıca Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından denetim ve kontrolleri yapılmaktadır. ASKİ Genel Müdürlüğü içme suyu arzında tüm çalışmalarını Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ilgili daire başkanlığıyla koordinasyon içinde sürdürmektedir. Tüm şehir şebekesinde dezenfeksiyon çalışmaları son zamanlarda yaptığımız önemli atılımlarla ASKİ tarafından otomatik olarak yapılmakta ve kontrolleri hem ASKİ Genel Müdürlüğü ekiplerince hem de Halk Sağlığı ekiplerince yapılmaktadır. Olası bir risk durumunda veya mevzuata ve uluslararası standartlara uygun olmayan bir kirlilik oluşma durumunda Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü kurumumuza yazılı bildirim yapabilmektedir. Yapılan kontrollerde şebekede söz konusu şikâyetlere sebep olacak bakteriyolojik etkenlere rastlanmamıştır. Ayrıca sudan kaynaklı salgın iddialarının ortaya atıldığı ilk günden bu yana her gün iletişim halinde olduğumuz Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden resmi veya gayri resmi herhangi olumsuz bir bildirim alınmamıştır. ”

Vatandaşlara ayrıca depolarını kontrol ettirmeleri ve temizletmeleri çağrısı da gerçekleştiren açıklamada, “Vatandaşlarımızın özellikle depolarını mutlaka kontrol ettirmeleri, düzenli olarak temizletmeleri önem arz etmektedir. Ayrıca, paketlenmiş, damacana suların da bir risk kaynağı olabileceği göz ardı edilmeden vatandaşlarımızın bu kaynakları da inceletmesi, analiz yaptırmaları yerinde olacaktır. Daha önceki yıllarda da bu gibi şikâyetler olmuş ve yapılan incelenmelerde salgın sebebinin yeterince yıkanmamış meyve ve sebze ve şebeke dışı su kaynakları olduğu görülmüştür. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede her yıl olduğu gibi mevsimsel bir durum olduğu bildirilmiştir” şeklinde belirtildi. ASKİ, Ankara’da şebeke suyu ile ilgili olarak yapılan analiz sonuçlarının internet sitesinde de paylaşıldığını açıkladı.